Een blender kopen in 2024: Waar op te letten

Alles over blenders in 2024: waar op te letten, gebruik, smoothies maken, online kopen, merken, groentes en fruit, prestaties en meer.
Publicatiedatum

28 januari 2023

Introductie

Blender

In deze handleiding behandelen wij alles omtrent het gebruik en aanschaf van een blender. Een blender is een elektrisch keukenapparaat dat wordt gebruikt om voedsel te pureren, mixen en malen. Het bestaat uit een glazen of plastic kom met een mes aan de onderkant die door een motor wordt aangedreven. Blenders worden vaak gebruikt om sauzen, smoothies, purees en babyvoeding te maken.

Prijzen

Waarom een blender aanschaffen

Een blender is een veelzijdig keukenapparaat met de volgende voordelen t.o.v. andere keukenapparaten:

Snel en gemakkelijk maaltijden en dranken bereiden

Een van de belangrijkste voordelen van een blender is dat het een snelle en gemakkelijke manier is om maaltijden te bereiden. Met een blender kun je bijvoorbeeld in een paar seconden een smoothie maken, zonder dat je ingrediënten hoeft te snijden of te raspen. Ook kun je met een blender soepen, sauzen en dips maken die anders veel langer tijd zouden vergen.

Gezondheid verbeteren

Een ander voordeel van een blender is dat het een geweldige manier is om gezonder te eten. Met een blender kun je bijvoorbeeld groenten en fruit mengen, waardoor je meer vitaminen en mineralen binnenkrijgt dan wanneer je deze ingrediënten apart eet. Ook kun je met een blender bijvoorbeeld groente- of fruit smoothies maken, waardoor je snel een gezonde en voedzame maaltijd kunt bereiden.

Verhogen voedingswaarde

Met een blender kun je voedingswaarde verhogen, door bijvoorbeeld groenten of fruit toe te voegen aan smoothies of soepen die anders niet zouden worden gegeten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld groenten toevoegen aan een smoothie die een kind anders niet zou eten, maar wel nodig heeft voor een gezonde groei.

Blender met groente erin

Makkelijke reiniging

Blenders zijn ook gemakkelijk te reinigen (t.o.v. veel andere keukenapparaten). De meeste blenders zijn vaatwasserbestendig en kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt met een afwasborstel of een afwasdoek. Ook kun je de meeste blenders reinigen door deze te vullen met warm water en een scheut afwasmiddel en deze aan te zetten voor een paar seconden. Zo zijn deze snel weer schoon zonder dat je veel moeite hoeft te doen.

Verwerken van harde ingrediënten

Een blender is in staat om harde ingrediënten, zoals noten, zaden of ijs, te verwerken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld notenboter of ijskoffie maken, die anders moeilijk te bereiden zijn. Ook kun je bijvoorbeeld groenten zoals bloemkool of courgette fijnmalen voor soepen of pureren voor sauzen zonder dat je dit met de hand zou moeten doen.

Verschillende snelheden

Veel blenders beschikken over verschillende snelheden, zodat je de blender kunt aanpassen aan het ingrediënt dat je wilt verwerken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een hogere snelheid gebruiken voor hardere ingrediënten, zoals noten of ijs, en een lagere snelheid voor zachter ingrediënten, zoals fruit of groenten.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een blender?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een blender:

Vermogen

Het vermogen van een blender is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Het vermogen wordt gemeten in watt en geeft aan hoe krachtig de motor van de blender is. Een blender met een hoog vermogen zal efficiënter zijn in het malen van harde ingrediënten zoals ijs of noten. Als je van plan bent om veel groenten en fruit te pureren, dan is een vermogen van ongeveer 600 tot 900 watt voldoende. Als je echter van plan bent om veel ijs of noten te malen, dan is het aan te raden om te kiezen voor een blender met een vermogen van minimaal 1000 watt. Voor een uitstekend voorbeeld van een krachtige blender, kun je mijn ervaring lezen met de Ninja Foodi CB100EU Power Nutri blender, die uitzonderlijke prestaties levert voor al je blending behoeften.

Maat en capaciteit

Grote blender in keuken

Bedenk ook hoeveel ruimte je beschikbaar hebt om de blender op te bergen. Blenders komen in verschillende maten en capaciteiten, dus het is belangrijk om een blender te kiezen die past in de ruimte die je beschikbaar hebt. Als je vaak voor grotere groepen kookt of vaak grote hoeveelheden ingrediënten tegelijkertijd verwerkt, dan is het aan te raden om te kiezen voor een blender met een grotere capaciteit. Als je echter alleen bent of voor een kleine groep kookt, dan is een kleinere blender waarschijnlijk voldoende.

Extra functies

Ook zijn er verschillende extra functies die sommige blenders bieden, zoals een puls- of ice crush-functie. Deze functies kunnen handig zijn als je van plan bent om veel ijs te malen of als je van plan bent om specifieke texturen te creëren. Houd er wel rekening mee dat blenders met extra functies vaak duurder zijn dan degenen zonder deze functies.

Materiaal

De meest voorkomende materialen voor blenders zijn roestvrij staal en kunststof. Roestvrij staal is duurzamer en gemakkelijker te reinigen, maar het is ook zwaarder en duurder dan kunststof. Kunststof blenders zijn lichter en goedkoper, maar kunnen minder duurzaam zijn en kunnen soms kleur of geur opnemen van voedsel.

Bediening

Sommige blenders hebben een drukknopbediening, terwijl andere modellen een draaiknopbediening hebben. Drukknopbediening blenders zijn eenvoudiger te bedienen, maar zijn vaak minder preciezer dan de modellen met een draaiknopbediening.

Veiligheid

Kijk of de blender een veiligheidsslot heeft zodat de motor niet kan worden ingeschakeld als het deksel niet goed is vastgemaakt. Dit is belangrijk voor de veiligheid en voorkomt dat ingrediënten uit de blender spatten.

Merk en garantie

Ook is het belangrijk om te overwegen of het merk van de blender een goede reputatie heeft voor kwaliteit en prestaties. Een langere garantie duidt op meer vertrouwen in de kwaliteit van het product. Vitamix biedt bijvoorbeeld 8 jaar garantie op haar apparaten. We gaan verder in deze handleiding dieper in op de verschillende merken

Onderhoud

Kijk of de blender eenvoudig te demonteren is voor reiniging en of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Dit maakt het onderhoud van de blender een stuk eenvoudiger en zorgt ervoor dat de blender langer meegaat.

Accessoires

Kijk ook of de blender accessoires heeft die aan je specifieke behoeften voldoen, zoals bijvoorbeeld een speciaal mes voor het malen van noten of een speciaal mengsel voor groenten en fruit. Dit kan de blender nog flexibeler en geschikter voor specifieke gerechten maken.

Prijs

Ten slotte zijn er blenders beschikbaar in verschillende prijsklassen, van budget tot high-end. Budget blenders zijn vaak minder krachtig en misschien minder duurzaam, maar zijn geschikt voor degenen die niet vaak gebruik maken van een blender of voor degenen die op zoek zijn naar een eenvoudige oplossing. High-end blenders zijn vaak krachtiger en hebben meer functies, maar zijn ook duurder.

Soorten blenders

Dit zijn de meest populaire soorten:

Standaardblenders

Standaardblenders zijn de meest voorkomende soorten en zijn ideaal voor het maken van smoothies, sauzen, soepen en babyvoeding. Ze zijn vaak uitgerust met een standaard container met een inhoud van ongeveer 1.5 tot 2 liter. De motor is vaak tussen de 300 en 900 watt. Deze soorten blenders zijn vaak betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken.

Professionele blenders

Professionele blenders zijn ontworpen voor intensief gebruik en hebben vaak een veel krachtigere motor dan standaardblenders. Ze zijn ideaal voor het maken van grote hoeveelheden smoothies, sauzen, soepen en ijs. De container is vaak groter dan die van een standaard blender, met een inhoud van 2 liter of meer. De motor is vaak tussen de 900 en 1500 watt. Deze soorten blenders zijn vaak duurder dan standaardblenders, maar kunnen wel meer volume aan en hebben vaak meer functies.

Staafmixers

Staafmixers zijn handige keukenhulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen om te worden geplaatst direct in een pan of container met voedsel. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld soep of saus maken zonder dat u het voedsel hoeft over te gieten naar een blender. Deze soorten blenders zijn vaak compacter en lichter dan standaard of professionele blenders en zijn gemakkelijk te reinigen.

“Single-serve” blenders

“Single-serve”“” blenders zijn kleine, compacte blenders die speciaal zijn ontworpen voor het maken van individuele porties. Ze hebben vaak een ingebouwde container waar u direct in kunt blenden, waarna u de container kunt gebruiken als drinkbeker. Deze soorten blenders zijn ideaal voor degenen die vaak onderweg zijn of weinig ruimte in de keuken hebben. De motor is vaak tussen de 200 en 300 watt.

Commerciële blenders

Commerciële blenders zijn ontworpen voor gebruik in restaurants, cafés of andere commerciële keukens. Ze zijn vaak groter en krachtiger dan andere soorten blenders en zijn speciaal ontworpen voor het verwerken van grote hoeveelheden voedsel. De container is vaak groter, met een inhoud van 4 liter of meer. De motor is vaak tussen de 1000 en 2000 watt. Deze soorten blenders zijn vaak duurder en hebben vaak speciale functies, zoals een automatische koude-start, om te voorkomen dat warme ingrediënten beschadigd raken.

Handige blenderfuncties

Er zijn verschillende handige functies voor blenders waarop u moet letten bij aankoop:

Verstelbare snelheid

De meeste blenders hebben verschillende snelheidsinstellingen die gebruikt kunnen worden voor verschillende soorten ingrediënten. Bijvoorbeeld, een lagere snelheid kan worden gebruikt voor het pureren van groenten en fruit, terwijl een hoger snelheid gebruikt kan worden voor het malen van ijs. Dit maakt het mogelijk om de juiste snelheid te kiezen voor de taak die je uitvoert, wat leidt tot een efficiëntere en betere prestatie van de blender.

Pulse functie

De pulse functie is een handige functie die gebruikt kan worden voor het snel mengen van ingrediënten zonder het risico van oververhitting of beschadiging van de blender. Deze functie laat de gebruiker snel in- en uitschakelen, waardoor het gemakkelijk is om de gewenste consistentie te bereiken zonder de ingrediënten te pureren.

Programmeerbare functies

Sommige blenders zijn voorzien van programmeerbare functies die specifieke tijden en snelheden voor specifieke taken kunnen instellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het maken van smoothies of soepen, waarbij de blender automatisch op een bepaalde snelheid kan werken voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Dit kan de gebruiker helpen om de juiste consistentie te bereiken zonder dat ze zelf de tijd hoeven te monitoren.

Ingebouwde weegschaal

Een andere handige functie die sommige blenders hebben is een ingebouwde weegschaal. Deze weegschaal is bedoeld om de hoeveelheid ingrediënten te meten die in de blender worden gedaan. Dit kan handig zijn voor het volgen van een dieet of voor het bereiden van recepten.

Verwisselbare mesjes

Blendermessen

Een andere handige functie die veel blenders hebben is de mogelijkheid om de mesjes te verwisselen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt wisselen tussen een mes voor het malen van ijs en een mes voor het pureren van groenten en fruit. Sommige blenders hebben zelfs mesjes met dubbele snijvlakken voor een efficiëntere verwerking van ingrediënten.

Automatische reiniging

Sommige blenders zijn voorzien van een automatische reinigingsfunctie, waarmee de gebruiker de blender kan reinigen zonder dat ze het apparaat uit elkaar hoeven te halen. Deze functie kan bijvoorbeeld werken door het toevoegen van water en afwasmiddel en het inschakelen van de blender op de hoogste snelheid. Dit kan de gebruiker veel tijd en moeite besparen bij het reinigen van de blender.

Verwijderbare beker

Sommige blenders hebben verwijderbare bekers, waardoor de gebruiker de beker gemakkelijk kan verwijderen en op een veilige manier kan invullen en serveren. Dit kan ook handig zijn voor het opbergen van de blender, omdat de beker kan worden afgesloten om te voorkomen dat de inhoud uit de blender lekt.

Verwisselbare containers

Sommige blenders hebben verwisselbare containers, die kunnen worden verwisseld voor specifieke taken. Zo kan een grotere container worden gebruikt voor het maken van smoothies voor meerdere personen, terwijl een kleinere container gebruikt kan worden voor het maken van sauzen en dips.

Verwarmingselement

Sommige blenders zijn voorzien van een verwarmingselement, waarmee de gebruiker warme soep of sauzen kan maken zonder het gebruik van een aparte pan. Deze functie maakt gebruik van de snelheid en kracht van de blender om de ingrediënten te verwarmen terwijl ze gemalen worden. Dit kan handig zijn voor het maken van soep of sauzen die direct geserveerd kunnen worden, zonder dat de gebruiker eerst de soep of saus op een apart fornuis of in een magnetron moet verwarmen.

Ingebouwd receptenboek

Sommige blenders hebben een ingebouwd receptenboek, waarmee de gebruiker toegang heeft tot een groot aantal recepten die specifiek zijn afgestemd op de blender. Dit kan handig zijn voor de gebruiker die op zoek is naar inspiratie voor nieuwe recepten of voor degenen die geen ervaring hebben met het gebruik van een blender.

Ingebouwde timer

Een andere functie die sommige blenders hebben is een ingebouwde timer. Deze functie kan handig zijn voor het volgen van de tijd tijdens het gebruik van de blender, zoals bijvoorbeeld voor het maken van smoothies of soepen. De gebruiker kan de timer instellen voor de gewenste

Goede merken blenders

Hieronder volgen enkele populaire merken:

Vitamix

Vitamix blender

Vitamix is een merk dat bekend staat om zijn professionele kwaliteit en krachtige blenders. Deze blenders zijn ideaal voor het maken van smoothies, soepen, sauzen en zelfs ijs.

Een van de populaire modellen van Vitamix is de Vitamix 5200. Dit model beschikt over een krachtige 2-pk motor en een lasergesneden messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De Vitamix 5200 heeft ook een pulse-functie en variabele snelheid, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel.

Ninja

Ninja blender

Ninja is een merk dat bekend staat om zijn betaalbare en krachtige blenders. Deze blenders zijn ideaal voor het maken van smoothies, soepen, sauzen en zelfs ijs.

Een van de populaire modellen van Ninja is de Ninja Professional Plus Blender. Dit model beschikt over een krachtige 2-pk motor en een messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De Ninja Professional Plus Blender heeft ook een pulse-functie en variabele snelheid, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel.

Blendtec

Blendtec is een ander merk dat bekend staat om zijn krachtige blenders. Deze blenders zijn ideaal voor het maken van smoothies, soepen, sauzen en zelfs ijs.

Een van de populaire modellen van Blendtec is de Blendtec Designer 725. Dit model beschikt over een krachtige 3-pk motor en een messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De Blendtec Designer 725 heeft ook een volledig aanraakbediening en 8 pre-programmeerde cycli, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel.

KitchenAid

KitchenAid is een merk dat bekend staat om zijn professionele kwaliteit en stijlvolle ontwerp. Deze blenders zijn ideaal voor het maken van smoothies, soepen, sauzen en zelfs ijs.

Een van de populaire modellen van KitchenAid is de KitchenAid KSB1575 Diamond Blender. Dit model beschikt over een krachtige 5-pk motor en een messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De KitchenAid KSB1575 Diamond Blender heeft ook een pulse-functie en variabele snelheid, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel. Het beschikt ook over een stijlvolle glazen kan met een capaciteit van 1,5 liter.

Cuisinart

Cuisinart is een ander merk dat bekend staat om zijn professionele kwaliteit en betaalbare prijs. Deze blenders zijn ideaal voor het maken van smoothies, soepen, sauzen en zelfs ijs.

Een van de populaire modellen van Cuisinart is de Cuisinart CBT-2000 Hurricane Pro Blender. Dit model beschikt over een krachtige 3-pk motor en een messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De Cuisinart CBT-2000 Hurricane Pro Blender heeft ook een pulse-functie en variabele snelheid, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel. Het beschikt ook over een capaciteit van 2 liter en een professioneel ontworpen kan.

Hamilton Beach

Hamilton Beach is een merk dat bekend staat om zijn betaalbare en gebruiksvriendelijke blenders.

Een van de populaire modellen van Hamilton Beach is de Hamilton Beach Power Elite Blender. Dit model beschikt over een krachtige 700 watt motor en een messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De Hamilton Beach Power Elite Blender heeft ook een pulse-functie en variabele snelheid, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel. Het beschikt ook over een capaciteit van 1,5 liter en een transparante kan waardoor u gemakkelijk kunt zien hoeveel er in zit.

Een andere populair model van Hamilton Beach is de Hamilton Beach Wave Crusher Blender, die beschikt over een krachtige 700 watt motor en een multifunctioneel messen systeem waarmee u snel en gemakkelijk smoothies, shakes, sauzen en meer kunt maken.

Braun

Braun is een merk dat bekend staat om zijn professionele kwaliteit en innovatieve technologie.

Een van de populaire modellen van Braun is de Braun Jug Blender. Dit model beschikt over een krachtige 2-pk motor en messen van roestvrij staal, waardoor het in staat is om zelfs de hardste ingrediënten te vermalen. De Braun Jug Blender heeft ook een pulse-functie en variabele snelheid, waardoor u de controle heeft over de textuur van uw mengsel. Het beschikt ook over een capaciteit van 1,5 liter en een geïntegreerd handvat voor gemakkelijk transport. Bovendien, heeft Braun ook een aantal blenders met geavanceerde technologieën zoals de Braun MultiQuick 9 MQ 9087X Blender, die is uitgerust met het PowerBell Plus systeem voor een snellere en efficiëntere menging.

Onderhoud

Blender die wordt schoongemaakt

Het is belangrijk om uw blender goed te onderhouden zodat dat hij in goed werkende staat blijft en om hygiëne te waarborgen. Hier volgen enkele stappen die u kunt volgen om uw blender in topconditie te houden:

Dagelijks onderhoud

 • Maak de blender na gebruik schoon. Zorg ervoor dat je de blender na elk gebruik goed schoonmaakt. Dit kan je doen door de blender te vullen met warm water en afwasmiddel, en hem vervolgens aan te zetten voor een paar minuten. Spoel de blender daarna goed af onder de kraan.

 • Gebruik geen scherpe of metalen voorwerpen om de onderdelen schoon te maken, omdat dit kan leiden tot krassen of beschadiging van de blender.

 • Gebruik een mild afwasmiddel als je de onderdelen niet goed schoon krijgt met alleen water.

 • Maak de mesjes schoon: De mesjes van de blender kunnen zich vastzetten met resten van voedsel. Om dit te voorkomen, kun je de mesjes af en toe schoonmaken met een borstel of tandenborstel.

 • Voorkom oververhitting: Blenders kunnen oververhit raken als ze te lang achtereen gebruikt worden. Zorg ervoor dat je de blender niet langer dan een paar minuten achter elkaar gebruikt en laat hem afkoelen voordat je hem opnieuw gebruikt.

 • Bewaar de blender op een droge plek: Zorg ervoor dat de blender op een droge plek wordt bewaard om te voorkomen dat er water in het apparaat komt.

Wekelijks onderhoud

 • Controleer de snijbladen van de blender regelmatig. Als de snijbladen bot of vervormd zijn, is het tijd om ze te vervangen. Dit kan het resultaat van de blend beïnvloeden.

 • Controleer de afdichtingen van de blender. Als deze beschadigd zijn of los zitten, moeten ze worden vervangen.

 • Maak de buitenkant van de blender schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Periodiek onderhoud

 • Controleer regelmatig de aansluitingen van de blender. Als deze los zitten of beschadigd zijn, moeten ze worden gerepareerd of vervangen.

 • Als de blender niet goed functioneert, zoals als de motor oververhit raakt of als de snelheid niet juist is, neem dan contact op met de fabrikant of een gekwalificeerde technicus voor reparatie of onderhoud.

 • Als u de blender niet vaak gebruikt, is het aan te raden om hem periodiek te ontmantelen, schoon te maken en te ontvetten.

Zorg ervoor dat u de gebruiksinstructies van de fabrikant volgt als u onderhoud of reparatie uitvoert. Als u twijfelt over het onderhoud van uw blender, neem dan contact op met de fabrikant of een gekwalificeerde technicus.

Blender voor smoothies

Fruit smoothie die door blender gemaakt is

Dit zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij het kiezen van een blender voor smoothies:

 • Vermogen: U wilt een blender met voldoende vermogen om harde groenten en fruit te malen. Een vermogen van minstens 600 watt wordt aanbevolen.

 • Snijders: U wilt een blender met snijders van hoge kwaliteit die harde groenten en fruit efficiënt kunnen malen. Veelblenders hebben snijders van roestvrij staal die lang scherp blijven.

 • Behuizing: U wilt een blender met een stevige behuizing die lang meegaat. Veel blenders hebben een behuizing van roestvrij staal of een soortgelijk materiaal dat duurzaam is.

Hoeveelheid watt

Een blender moet minimaal 600 watt hebben om efficiënt harde groenten en fruit te malen. Dit komt omdat een blender met een lager vermogen niet genoeg kracht heeft om deze ingrediënten efficiënt te malen, wat resulteert in onvolkomenheden in uw smoothie.

Echter, als u alleen zachte ingrediënten zoals banaan, aardbeien of yoghurt wilt malen, dan is een lager vermogen van ongeveer 300 watt voldoende.

Het is ook belangrijk om te weten dat hoe hoger het vermogen, hoe efficiënter de blender zal zijn bij het malen van harde groenten en fruit, en hoe sneller u uw smoothie kunt maken.

Malen van groenten en fruit in blender

Groene smoothie door blender gemaakt

Veel mensen gebruiken blenders om hun groenten en fruit te malen voor smoothies, sappen en andere gerechten.

Echter, houd er rekening mee dat sommige groenten en fruit harder zijn dan andere, dus u wilt een blender met voldoende vermogen hebben om de hardere ingrediënten efficiënt te malen. Als u bijvoorbeeld groenten zoals boerenkool of selderij wilt malen, dan wilt u een blender met een vermogen van minstens 600 watt hebben.

Houd er ook rekening mee dat sommige groenten en fruit beter geschikt zijn voor het malen in een blender dan andere. Bijvoorbeeld, bessen en aardbeien zijn zachte ingrediënten en makkelijk te malen, terwijl wortelen en bieten harder zijn en meer tijd en kracht nodig hebben om te malen.

Het is aan te raden om groenten en fruit in kleine stukjes te snijden en in kleine hoeveelheden toe te voegen aan de blender.

Keukenmachine versus blender

Het hangt af van uw specifieke wensen en het soort gerechten dat u wilt bereiden. Een keukenmachine heeft vaak meerdere accessoires zoals een deeghaak, garde en snijschijf, waardoor het een veelzijdigere keukenhulp is dan een blender. Dit maakt het ideaal voor het kneden van deeg, mixen van ingrediënten, raspen van kaas en het snijden van groenten.

Een blender daarentegen is specifiek ontworpen voor het malen en pureren van ingrediënten. Dit maakt het ideaal voor het maken van smoothies, sappen, en purees.

Als u alleen op zoek bent naar een apparaat om smoothies te maken, dan is een blender waarschijnlijk de beste keuze. Maar als u een veelzijdige keukenhulp wilt die ook andere taken kan uitvoeren, dan is een keukenmachine een betere keuze.

Prijs van een goede blender

Een goede blender die geschikt is voor thuisgebruik, zal waarschijnlijk rond de €100 tot €300 kosten. Deze blenders hebben vaak krachtige motoren, meerdere snelheidsinstellingen en een hogere capaciteit dan goedkopere modellen.

Er zijn professionele blenders die meer dan €1000 kosten.

De prijs van een goede blender kan sterk variëren, afhankelijk van de specificaties en merk.

Als u op zoek bent naar een professionele blender, zoals die gebruikt worden in commerciële keukens, dan moet u rekenen op een prijs van meer dan €500. Deze blenders hebben vaak nog krachtigere motoren, meer precieze snelheidsinstellingen en zijn vaak bedoeld voor veelvuldig gebruik.

Soep maken in blender

Blender met hete soep erin

U kunt soep maken in een blender als volgt:

 1. Kook uw groenten en/of vlees eerst in een pan.

 2. Voeg de gekookte groenten en/of vlees toe aan de blender samen met bouillon of water.

 3. Blend de ingrediënten totdat ze glad zijn.

 4. Verwarm de soep opnieuw in een pan als nodig.

 5. Voeg eventueel kruiden, zout en peper toe naar smaak.

Houd er rekening mee dat sommige blenders beter geschikt zijn voor het maken van soep dan andere, afhankelijk van de kracht van de motor en de precisie van de snelheidsinstellingen.

Ijs malen in een blender

Veel budgetvriendelijke blenders hebben niet de kracht of precisie om ijs te malen, terwijl professionele en high-end blenders vaak wel geschikt zijn. Het is het beste om te controleren of uw blender geschikt is voor het malen van ijs, of om te zoeken naar blenders die specifiek gemaakt zijn voor dit doel.

Blender schoonmaken

Het is aan te raden om uw blender na elk gebruik schoon te maken, omdat restjes eten en dranken zich kunnen ophopen in de kom en in de bladeren, waardoor het moeilijker wordt om de blender schoon te maken. Als u de blender niet direct na gebruik schoonmaakt, kan dit leiden tot een aanslag van bacteriën en een slechte geur.

Als u de blender regelmatig schoonmaakt, zal dit ook helpen om de prestaties van de blender te behouden en de levensduur te verlengen.

Noten malen in blender

Noten zijn vaak hard en kunnen de messen van een blender beschadigen als de blender niet krachtig genoeg is. Het is het beste om te controleren of uw blender geschikt is voor het malen van noten of om te zoeken naar blenders die specifiek gemaakt zijn voor dit doel.

Houd er rekening mee dat het malen van noten vaak een tijdrovend proces is en dat u misschien kleine hoeveelheden noten tegelijk moet malen om de blender niet te overbelasten.

Werking blender met pulse functie

Een blender met pulse functie heeft een knop of schakelaar die ervoor zorgt dat de messen in de blender snel ronddraaien zonder dat ze continu in beweging zijn. Dit is handig voor het fijnmaken van groente en fruit, het malen van noten of het kort verwerken van ijs.

Wanneer de knop wordt ingedrukt, zullen de messen snel ronddraaien en zal de inhoud in de blender gemalen worden. Wanneer de knop losgelaten wordt, zullen de messen stoppen met draaien. Hierdoor kun je de inhoud in de blender in stappen verwerken, in plaats van dat de messen continu draaien. Hierdoor kun je meer controle houden over de grootte van de stukjes in je smoothie of soep.

Een pulse functie is ook handig voor het verwerken van harde ingrediënten zoals ijs of noten. Hierdoor worden de messen niet beschadigd door de harde ingrediënten, en kun je deze in kleinere stukjes verwerken zonder dat de inhoud van de blender te dik wordt.

Sauzen maken in een blender?

Een blender is een handig apparaatvoor het maken van sauzen omdat de messen ervoor zorgen dat de ingrediënten snel en egaal gemalen worden. Hierdoor krijg je een gladde saus zonder stukjes.

Er zijn veel verschillende soorten sauzen die je kunt maken in een blender, zoals salsa, guacamole, pesto, hummus en dressings. Voor het maken van sauzen kun je een standaard blender gebruiken, maar als je veel sauzen maakt, kan een professionele blender met een hoger vermogen en preciezere snelheidsinstellingen handig zijn.

Als je saus wilt maken in een blender, is het aan te raden om de ingrediënten in kleinere stukjes te snijden of te malen voordat je ze in de blender doet. Hierdoor kun je de saus sneller en egaaler verwerken. Voeg ook vloeistoffen zoals olie of vocht toe om de saus glad te maken.

Glazen versus plastic kom

Blender met plastic container

Beide materialen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Een glazen kom is vaak duurder dan een plastic kom, maar is vaak hittebestendiger en kan in de vaatwasser. Een glazen kom is ook transparant, zodat je de inhoud van de blender beter kunt zien.

Een plastic kom is vaak goedkoper dan een glazen kom, maar kan niet in de vaatwasser en is niet hittebestendig. Een plastic kom is ook niet transparant, dus je kunt de inhoud van de blender niet zien zonder de deksel te verwijderen.

Een glazen kom is minder gevoelig voor krassen dan een plastic kom en kan vaak langer meegaan. Ook kan een glazen kom vaak beter tegen hoge snelheden.

Een plastic kom is vaak flexibeler en minder gevoelig voor breken dan een glazen kom. Ook is een plastic kom vaak lichter en gemakkelijker te dragen.

Blender voor babyvoeding voorbereiden

Een blender kan gebruikt worden voor het maken van babyvoeding. De messen van de blender zorgen ervoor dat de ingrediënten snel en egaal gemalen worden, waardoor je een gladde puree krijgt die geschikt is voor baby’s.

Het is wel van belang om te zorgen dat de ingrediënten die je gebruikt voor de babyvoeding vers en schoon zijn. Voordat je de ingrediënten in de blender doet, moet je ze wassen en koken als dat nodig is.

Als je babyvoeding gaat maken in een blender, is het aan te raden om kleinere hoeveelheden te maken, zodat je de voeding snel kunt invriezen of opmaken. Hierdoor kun je zorgen dat de voeding altijd vers is.

Hoeveel liter capaciteit heb ik nodig?

De capaciteit van een blender is afhankelijk van de hoeveelheid inhoud die je wilt verwerken. Als je vaak grote hoeveelheden smoothies of sauzen maakt, is het aan te raden om een blender met een grotere capaciteit te kiezen. Een blender met een capaciteit van ongeveer 1,5 liter is geschikt voor een gezin van 4 personen.

Als je echter alleen voor jezelf kookt of kleinere hoeveelheden maakt, kun je ook kiezen voor een blender met een kleinere capaciteit, zoals een capaciteit van ongeveer 0,5 liter. Dit is ook handig als je minder ruimte hebt in je keuken.

In het algemeen is het aan te raden om een blender met een capaciteit van minimaal 0,5 liter te kiezen, zodat je voldoende ruimte hebt om ingrediënten te verwerken.

Hummus maken

Blender waarin hummus wordt gemaakt

Een blender is een geschikt apparaat om hummus mee te maken. Hummus is een Midden-Oosterse dip gemaakt van kikkererwten, tahini (sesampasta), knoflook, citroensap en olie. Al deze ingredienten kunnen gemakkelijk in een blender gemengd worden tot een gladde en smeuïge consistentie. Hieronder een recept voor hummus dat je kunt maken met een blender:

Ingrediënten:

 • 1 kop kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
 • 2 eetlepels tahini
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 knoflookteen (gepeld)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • snufje zout

Instructies:

 1. Doe de kikkererwten, tahini, citroensap, knoflook, olijfolie en zout in de blender.

 2. Mix alles tot een gladde consistentie. Voeg eventueel wat water toe als de hummus te dik is.

 3. Proef en voeg naar smaak extra citroensap, knoflook of zout toe.

 4. Serveer de hummus met pitabrood of groente als dip.

Is een staafmixer geschikter voor het malen van groenten en fruit?

Het hangt af van de groenten of fruit die je wilt malen en de gewenste consistentie die je wilt bereiken. Een blender is geschikt voor het malen van grotere hoeveelheden groenten of fruit en kan een gladde consistentie produceren. Een staafmixer is echter beter geschikt voor het malen van kleinere hoeveelheden groenten of fruit en kan een grovere consistentie produceren. Een staafmixer is ook handiger voor het maken van puree of soepen. Hieronder een voorbeeld van hoe je een smoothie kunt maken met een staafmixer:

Ingrediënten:

 • 1 banaan
 • 1 kop aardbeien
 • 1 kop yoghurt
 • 1 eetlepel honing

Instructies:

 1. Doe de banaan, aardbeien, yoghurt en honing in de staafmixer.

 2. Mix alles tot een glad mengsel.

 3. Proef en voeg naar smaak extra honing toe.

 4. Giet de smoothie in een glas en serveer meteen.

Maken van roomijs

Roomijs kan gemaakt worden door ijsblokjes, room, suiker, en smaakstoffen zoals vanille of chocolade in een blender te mengen. Hieronder een recept voor vanille-roomijs dat je kunt maken met een blender:

Ingrediënten:

 • 2 kopjes ijsblokjes
 • 1 kop room
 • 1/2 kop suiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Instructies:

 1. Doe de ijsblokjes, room, suiker en vanille-extract in de blender.

 2. Mix alles tot een glad mengsel.

 3. Proef en voeg naar smaak extra suiker of vanille toe.

 4. Giet het mengsel in een vorm en zet het in de vriezer. Laat het minstens 2 uur in de vriezer staan voordat je het serveert.

Malen van koffiebonen

Koffiebonen in blender

Een blender is niet zoals een koffiemolen speciaal ontworpen om koffiebonen in de juiste grootte te malen voor de optimale smaak. Een blender zal vaak een grovere of inconsistente maling geven en kan ook de kans op oververhitting verhogen als de blender te lang gebruikt wordt. Een ander nadeel is dat de koffiebonen in een blender vaak niet in een uniforme grootte worden gemalen, wat kan leiden tot een ongelijkmatige extractie tijdens het zetten van de koffie.

Waar een blender kopen

Er zijn verschillende manieren om een blender in Nederland te kopen, zowel online als offline.

Offline

Je kunt een blender kopen bij elektronica- en huishoudwinkels zoals Media Markt, BCC, Expert, en Coolblue. Deze winkels hebben vaak een grote selectie van verschillende merken en modellen, zodat je de juiste blender voor jouw specifieke behoeften kunt kiezen. Ook kunt je bij deze winkels een demonstratie krijgen van de blender waar je interesse in hebt, zodat je de blender eerst kunt uitproberen voordat je hem koopt.

Online

Er zijn veel online retailers waar je een blender kunt kopen, zoals Amazon, Bol.com, Coolbue en Wehkamp. Deze sites hebben vaak een breder assortiment van blenders dan fysieke winkels, en je kunt vaak prijzen vergelijken en productrecensies lezen om te helpen bij het maken van een aankoopbeslissing. Ook kun je vaak gebruik maken van kortingscodes en aanbiedingen die alleen online beschikbaar zijn.