Lekkere smoothies: Mijn ervaring met de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S (2023)

Het reviewen van de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S met 1200W motor en 1.5 liter glazen kan. Ideaal voor gladde smoothies.
Auteur
Affiliatie
Finn Meijer

Cartesium

Publicatiedatum

17 november 2023

Inleiding

Bosch vitapower serie 4 mmb6172s 1

De Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S is een blender die uitblinkt door zijn technische finesse en gebruikersgemak. Met een motorvermogen van 1200 watt kan deze blender alles aan, van fruit tot bevroren groente. De blender heeft meerdere snelheden en programma’s.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Blender geschikt voor Bevroren fruit, IJsblokjes, Noten, Rauwe groenten, Vers fruit, Warme ingrediënten Vermogen 1200 W
Inhoud 1,5 l Inhoud: max aantal glazen 3 à 4 glazen
Type blenderkan Schenkkan Blender geschikt voor Bevroren fruit, IJsblokjes, Noten, Rauwe groenten, Vers fruit, Warme ingrediënten
Vermogen 1200 W Inhoud 1,5 l
Inhoud: max aantal glazen 3 à 4 glazen Type blenderkan Schenkkan

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch vitapower serie 4 mmb6172s 1 Bosch vitapower serie 4 mmb6172s 3 Bosch vitapower serie 4 mmb6172s 2

Ontwerp en Gebruiksgemak

Bosch vitapower serie 4 mmb6172s 2

De Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S is niet zomaar een blender; het is een toestel dat design combineert met gebruiksgemak. Op het eerste gezicht valt het strakke, moderne uiterlijk op, dat moeiteloos past bij de esthetiek van de meeste keukens. Maar het is meer dan alleen een mooi gezicht.

Hieronder een korte opsomming van de design- en gebruiksgemakkenmerken:

 • Robuust ontwerp: staalgrijs met een vleugje zwart zorgen voor een stoere look.

 • Eenvoudige bediening: met draaiknoppen kom je snel uit de voeten.

 • Glazen kan: stevig en met een inhoud van 1,5 liter ruim genoeg voor meerdere smoothies.

 • Deksel met vulopening: praktisch voor het toevoegen van ingrediënten tijdens het blenden.

Wat direct opvalt tijdens het gebruik, is het ProPerformance systeem dat ervoor zorgt dat je sportieve shake of fruitige smoothie in een mum van tijd klaar is. Ja, je moet eerlijk toegeven dat de glazen kan aan de zware kant is, maar tegelijkertijd is dat ook een bewijs van duurzaamheid en kwaliteit. En die zwaarte? Die zorgt er ook voor dat de kan stabiel blijft tijdens het blenden van stevigere ingrediënten zoals noten of ijs.

Het gebruiksgemak wordt verder benadrukt door de eenvoudige montage en demontage van de afzonderlijke onderdelen, wat een fluitje van een cent is. De zuignapjes aan de onderzijde van de blender zorgen er bovendien voor dat het toestel stevig op je aanrecht blijft staan, zelfs tijdens het maken van de meest turbulente mengsels.

Wat misschien een nadeel zou kunnen lijken - de twee standen van blenden - blijkt in de praktijk geen probleem. De meeste ingrediënten worden moeiteloos gemalen en gemixt, zonder dat je een hele rits aan onnodige instellingen hoeft door te lopen.

Een ander goed doordacht detail is de deksel met vulopening. Het is ideaal voor die momenten dat je nog snel wat spinazie of wat extra bessen aan je smoothie wilt toevoegen zonder dat je de gehele deksel hoeft te verwijderen. Hierdoor ontstaat een efficiënte, schone en vooral snelle blend-ervaring.

Met de schenkkan is ook nagedacht over de praktische kant. Het uitschenken van je bereidingen gaat zonder geknoei, wat we weer kunnen plaatsen onder het kopje gebruiksvriendelijkheid. Alhoewel het openen van de deksel wat kracht kan vereisen, kun je dit zien als een teken van kwaliteit en veiligheid - het sap of de smoothie blijft waar het hoort.

Om even terug te komen op het design, de matte en glanzende afwerkingen wisselen elkaar mooi af en zorgen voor die premium look. Dit is een apparaat dat je niet in een keukenkastje verbergt, maar trots op je aanrecht laat staan. Het vertegenwoordigt niet alleen de functionaliteit maar ook als een soort kunststuk voor in de keuken.

Kortom, de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S doet het goed op het gebied van ontwerp en gebruiksgemak. Of je nu een beginner bent in de wereld van smoothies of een doorgewinterde fitnessfanaat, deze blender maakt de klus gemakkelijk en stijlvol. En terwijl het relatief veel geluid kan maken, bedenk dan dat dit ook het geluid is van kracht en efficiëntie die je keer op keer een perfect resultaat oplevert.

Blenderprestaties en Mogelijkheden

Bosch vitapower serie 4 mmb6172s 3

Wanneer je zoekt naar een blender die niet alleen je smoothies gladjes blendt, maar ook de hardste noten kraakt, dan zit je met de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S absoluut goed. Dit apparaat is een krachtpatser in zijn soort, uitgerust met een 1200 watt motor en een snelheid van wel 30.000 rotaties per minuut. Hiermee maak je in een oogwenk de meest uiteenlopende creaties, van ijskoude drankjes tot hete soepen.

Hier zijn een aantal eigenschappen waar je op kunt rekenen:

 • Snel en krachtig: met gemak blend je diepvries fruit, noten en zelfs ijsblokjes.

 • Grote capaciteit: de 1,5 liter glazen kan biedt ruimte voor 3 à 4 glazen van jouw favoriete shake of smoothie.

 • Veelzijdigheid: dankzij de verschillende programma’s is het maken van crushed ice of het draaien van een gladde smoothie zo gepiept.

 • Gezondheid voorop: de kan is BPA-vrij, dus geen zorgen over schadelijke stoffen.

Natuurlijk is niet alles perfect en ook de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S heeft zo zijn kantjes. Zo kan het geluid als een minpunt worden ervaren; de krachtige motor laat van zich horen en dat mag duidelijk zijn. Dit is echter snel te relativeren als je bedenkt dat binnen no-time je creatie klaarstaat. Ook het gewicht van de glazen kan wordt soms als zwaar beschouwd, maar geeft juist een gevoel van robuustheid en kwaliteit – belangrijk bij een apparaat dat zo intens gebruikt wordt.

Hoewel het soms gemeld wordt dat het vast- en losklikken een beetje moeite kost, is dit doorgaans een kwestie van gewenning. Is de kan eenmaal op z’n plek, dan staat hij als een huis – gereed om welke blendklus dan ook aan te vatten.

De functionaliteit van de Bosch VitaPower is zeker een plus. Met twee verschillende standen plus een pulsestand heb je behoorlijke controle over het blendproces. Voor de liefhebber van technische hulpmiddelen is het wellicht een tegenvaller dat er geen compatibiliteit met smartphone of apps is, maar laten we eerlijk zijn: als het op blenden aankomt, wil je gewoon dat je apparaat doet wat het moet doen. En dat is met deze Bosch absoluut het geval.

Het is ook het vermelden waard hoe de voorgeprogrammeerde programma’s bijdragen aan het gebruiksgemak. Met een eenvoudige druk op de knop selecteer je bijvoorbeeld het programma voor ice crushen of een smoothie, zodat je niet handmatig de snelheid hoeft aan te passen. Het toestel kent zijn taak en voert deze uit met precisie.

Samengevat levert de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S topprestaties in zowel het maken van sapjes en smoothies, als in het verwerken van hardere ingrediënten. Het combineert kracht met een aanzienlijke inhoud en voorziet je keuken van een vleugje klasse. Zijn robuuste karakter en betrouwbare resultaten zorgen ervoor dat gebruikers kunnen rekenen op een langdurige bondgenoot in hun culinaire avonturen, ondanks dat hij wat rumoerig is en een stevig gewicht in de schaal legt.

Reiniging en Onderhoud

Bosch vitapower serie 4 blender mmb6172s 4lbondkwgz4n

Het onderhouden van een keukenapparaat kan soms nogal een klus zijn, maar bij de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S Blender valt dat reuze mee. Dankzij een aantal handige features en een slim ontwerp is zowel het reinigen als het onderhoud van dit apparaat een fluitje van een cent.

Een van de grootste voordelen van deze blender is de vaatwasserbestendigheid van de afneembare onderdelen. Na het mixen van je favoriete smoothie of het pletten van ijs, haal je gewoon de kan los, spoelt deze even af en zet hem in de vaatwasser. Geen gedoe met handwasjes waarbij je onhandig in de kan moet reiken met een spons of borstel. En wanneer je dan toch eens iets met de hand wilt afwassen, dan is de glazen kan door zijn ronde vorm en de afneembare messen toch eenvoudig schoon te krijgen.

De blender heeft daarnaast een schoonmaakprogramma, waardoor je het apparaat ook zonder veel moeite snel schoon krijgt:

 • Voeg een drupje afwasmiddel en warm water toe tot de aangeduide lijn.

 • Selecteer het schoonmaakprogramma en laat de blender het werk doen.

 • Giet het water uit en spoel de kan goed om.

Het schoonmaakprogramma is zo effectief dat je niet altijd een vaatwasser nodig hebt om een prima resultaat te krijgen. Het bespaart je tijd en moeite en zorgt ervoor dat je blender altijd klaar is voor het volgende gebruik.

Nu, de glazen kan is wel wat aan de zware kant, wat lastig kan zijn voor sommige gebruikers bij het schoonmaken. Echter, de stevigheid van het glas biedt ook een voordeel; het houdt geen geurtjes of vlekken van ingrediënten vast zoals plastic dat wel zou doen. Een punt van aandacht is dat je na gebruik van kleurrijk fruit zoals bosbessen iets vlotter moet zijn met schoonmaken om vlekken te voorkomen.

Een ander klein nadeel dat sommige gebruikers aanhalen, is dat het reinigingsproces wat lawaaierig kan zijn. Dit is echter relatief gezien de kracht van de blender en het grondige schoonmaakresultaat dat het geeft. Bovendien hoeft het apparaat maar kort te werken om schoon te worden, dus je huisgenoten zullen niet al te lang gestoord worden door het geluid.

Hier zijn de hoofdpunten voor een efficiënte reiniging:

 • Vaarwel handwas: Dankzij de vaatwasserbestendige onderdelen blijven jouw handen droog.

 • Snel schoon: Een snelle spoeling en het schoonmaakprogramma verrichten wonderen.

 • Duurzame can: De glazen kan is robuuster en houdt geen geurtjes vast, wat langdurige frisheid bevordert.

Het onderhouden van de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Met een beetje zorg blijft dit apparaat, dat zo goed is in het leveren van razendsnelle smoothies en ijskoude versnaperingen, langdurig een trouwe partner in je keuken. En laten we eerlijk zijn, wat is er nu fijner dan een apparaat dat minimale moeite vraagt als het op schoonmaken aankomt? Precies, dat is een blender die zijn prijs waard is.

Geluidsniveau en Stabiliteit

Bosch vitapower serie 4 blender mmb6172s aqz6q5xkw8ql 98xdpxp

In mijn zoektocht naar de ultieme blendbeleving heb ik de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S flink aan de tand gevoeld. Wat direct opvalt aan dit robuuste apparaat is dat het een krachtige motor koppelt aan serieus blendgemak. Maar laten we eens kritisch kijken naar twee aspecten die elke blendergebruiker aan het hart gaan: het geluidsniveau en de stabiliteit van het apparaat.

Laten we beginnen met een belangrijk punt bij krachtige keukenapparaten: het geluid. Het is onmiskenbaar dat deze Bosch een hoog geluidsniveau produceert wanneer hij in volle actie is. Dit is niet per se een dealbreaker, maar wel iets om rekening mee te houden:

 • De motor van 1200 W maakt soepen, smoothies en crushed ice in een handomdraai.

 • Maar, kracht komt niet zonder geluid, en de krachtige werking brengt dus duidelijk hoorbaar volume met zich mee.

 • Even wennen, is het zeker, maar voor mij weegt dit niet op tegen alle smoothiepracht die het apparaat levert.

Dan de stabiliteit van de blender, een aspect waar Bosch duidelijk aandacht aan besteed heeft. Het is ronduit een verademing hoe dit apparaat roerloos op zijn plek blijft staan tijdens het blenden:

 • Zuignappen aan de onderzijde zorgen dat de blender stevig vastzit op het aanrecht.

 • Het gewicht van de glazen kan draagt bij aan de stabiliteit, hoewel deze kan wel wat zwaar kan zijn in gebruik.

Het is een bijzonderheid dat je je geen zorgen hoeft te maken dat het apparaat “aan de wandel gaat”. Stevigheid is hier dus zeker een van de sterke punten van de VitaPower Serie 4. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid; twee essentiële kwaliteiten in elke keuken.

Natuurlijk zijn er de kleine minpunten die de meeste krachtige blenders delen, zoals het feit dat het bereiden van een fluweelzachte smoothie of het crushen van ijs gepaard gaat met het eerder genoemde geluidsniveau. De robustheid zorgt aan de andere kant wel weer voor een lange levensduur en uitstekende performance bij het verwerken van harde ingrediënten.

Kortom, als we het hebben over geluid en stabiliteit van de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S, dan is het plaatje vrij helder. Er worden krachtige prestaties geleverd en daar moet je een hoger geluidsniveau voor lief nemen. De stabiliteit van het apparaat, mede dankzij de effectieve zuignappen en degelijke constructie, is echter top. Zet je de kleine nadelen af tegen het gemak en de mogelijkheden die deze blender biedt, dan is de balans snel gemaakt. De VitaPower Serie 4 is een krachtpatser die een centrale plek in de keuken verdient, perfect voor zij die waarde hechten aan een snelle en efficiënte blendervaring.