Een magnetron aanschaffen en gebruiken: antwoorden op meestgestelde vragen anno 2024

Alles over de aanschaf van een nieuwe magnetron in 2024: soorten, prijzen, gebruik, modellen, servies, onderhoud, beoordelingen en meer.
Publicatiedatum

12 januari 2023

Introductie

Magnetron

Een magnetron is een keukenapparaat dat elektromagnetische golven gebruikt om voedsel te bereiden of op te warmen. Deze golven zijn in staat om moleculen in voedsel te bewegen, wat resulteert in hitte. Dit proces wordt “magnetronkoken” genoemd. In deze handleiding gaan wie dieper in op het kopen en gebruiken van een nieuwe magnetron en beantwoorden wij de meestgestelde vragen in 2024 hierover.

Prijzen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een magnetron?

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt gemeten in watt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de magnetron zal werken. Een magnetron met een vermogen van 800 watt is bijvoorbeeld sneller dan een magnetron met een vermogen van 600 watt. Het vermogen is afhankelijk van hoe vaak en voor welke doeleinden u de magnetron gaat gebruiken. Als u veel gaat koken voor een groot gezin, dan is een magnetron met een hoger vermogen aan te raden.

Maat

Als u weinig ruimte heeft in uw keuken, dan is een kleinere magnetron wellicht een beter idee. Als u echter veel gaat koken voor een groot gezin, dan is een grotere magnetron wellicht handiger.

Extra functies

Sommige magnetrons hebben een grillfunctie, waarmee u ook gerechten kunt grillen. Andere magnetrons hebben een automatische ontdooi-functie, waarmee u bevroren voedsel snel kunt ontdooien. Afhankelijk van uw wensen, kan het handig zijn om te kiezen voor een magnetron met een of meer extra functies.

Type magnetron

Er zijn verschillende types magnetrons beschikbaar op de markt, zoals solo magnetrons, combi magnetrons, inbouw magnetrons en grill magnetrons. Solo magnetrons zijn de meest eenvoudige en goedkopere varianten, die alleen geschikt zijn voor het opwarmen en koken van voedsel. Combi magnetrons hebben de mogelijkheid om te grillen, bakken en ontdooien en zijn daardoor meer veelzijdig in gebruik. Inbouw magnetrons zijn speciaal ontworpen om in een keukenkastje geplaatst te worden, hierdoor bespaard u ruimte in de keuken. Grill magnetrons zijn specifiek ontworpen voor het grillen van voedsel. Verderop in deze handleiding gaan we dieper op de verschillende soorten magnetrons in.

Design en uiterlijk

Een magnetron is niet alleen een praktisch hulpmiddel in de keuken, maar kan ook een belangrijk onderdeel zijn van de keukeninrichting. Er zijn magnetrons verkrijgbaar in verschillende designs en kleuren, zodat u een keuze kunt maken die bij uw keuken past.

Veiligheid

Er zijn magnetrons verkrijgbaar met veiligheidsvoorzieningen zoals een kinderslot, automatische uitschakeling en beveiliging tegen oververhitting. Dit kan van belang zijn als u kleine kinderen of huisdieren heeft.

Energie-efficiëntie

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kopen van een magnetron is de energie-efficiëntie. Er zijn magnetrons beschikbaar met energie-efficiëntie labels, zoals A+++ die staan voor hoog energie rendement en A voor het laagst rendement. Het kiezen van een magnetron met een hogere efficiëntie kan leiden tot lagere energiekosten en minder impact op het milieu.

Bediening

Sommige magnetrons zijn eenvoudig te bedienen met knoppen en een draaiknop, terwijl andere magnetrons een digitale bediening hebben met een touch screen display. Bedenk welke bediening het beste bij u past en houdt hier rekening mee bij de aanschaf van een magnetron.

Onderhoud

Sommige magnetrons zijn gemakkelijker te reinigen dan andere, bijvoorbeeld magnetrons met een antiaanbaklaag of magnetrons met een reinigingsprogramma. Dit kan van invloed zijn op hoe vaak en hoeveel tijd u besteedt aan het onderhoud van uw magnetron.

Compatibiliteit

Als u van plan bent om een inbouw magnetron te kopen, is het belangrijk om te controleren of deze compatibel is met de rest van uw keukenapparatuur, zoals de oven en de afzuigkap. Dit kan van invloed zijn op de keuze van het formaat en de specificaties van de magnetron.

Accessoires

Sommige magnetrons worden geleverd met accessoires zoals grillroosters, bakplaten, of draaiplateaus. Dit kan handig zijn als u van plan bent om gerechten te grillen of bakken in de magnetron. Controleer of de magnetron wordt geleverd met de accessoires die u nodig heeft en houd hier rekening mee bij de aanschaf.

Prijs

De prijs van een magnetron is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van budgetmodellen tot high-end modellen. U moet bepalen hoeveel u bereid bent uit te geven en welke specificaties en functies belangrijk zijn voor u. Het is verstandig om vooraf een budget vast te stellen en vervolgens te kijken welke magnetrons hierin vallen.

Garantie en service

De garantie- en servicevoorwaarden van de magnetron zijn het doorlezen waard. Het is verstandig om te kiezen voor een magnetron met een goede garantie, zodat u verzekerd bent van reparatie of vervanging in geval van problemen. Ook is het handig om te kijken naar de service- en onderhoudsmogelijkheden, zodat u zeker weet dat u bij problemen snel geholpen kunt worden.

Welke merken van magnetrons zijn er en welke zijn het beste?

Er zijn verschillende merken magnetrons:

Samsung

Samsung is een Zuid-Koreaans merk dat bekend staat om zijn innovatieve technologie en hoge kwaliteit. Samsung magnetrons hebben vaak geavanceerde functies zoals de Tri-distributie technologie, die zorgt voor een gelijkmatige verwarming van het voedsel en de Quick Defrost-functie, die snel bevroren voedsel ontdooit. De Samsung MC28H5135CK is bijvoorbeeld een populaire combimagnetron met een grillfunctie, een ovenfunctie en een magnetronfunctie.

Magnetron met merk

Panasonic

Panasonic is een ander bekend merk dat combimagnetrons maakt. De Panasonic NN-DF386B is bijvoorbeeld een populaire magnetron met een grillfunctie, een magnetronfunctie en een ovenfunctie.

Bosch

Bosch is een ander bekend merk van huishoudelijke apparaten, waaronder combimagnetrons. De Bosch HMT84M451 is bijvoorbeeld een populaire magnetron met een grillfunctie, een magnetronfunctie en een ovenfunctie.

LG

LG is een Zuid-Koreaans merk dat bekend staat om zijn innovatieve technologie en hoge kwaliteit. LG magnetrons hebben vaak een groot vermogen en een groot binnenruimte, waardoor ze geschikt zijn voor grote gezinnen. Ze zijn ook voorzien van geavanceerde functies zoals de Smart Inverter-technologie, die zorgt voor een gelijkmatige verwarming van het voedsel.

AEG

AEG is een Duits merk dat bekend staat om zijn high-end magnetrons met geavanceerde functies en technologieën. AEG magnetrons hebben vaak een groot vermogen en een groot binnenruimte. Ze zijn ook voorzien van functies zoals de PerfectBake-technologie, die zorgt voor een perfect gebakken resultaat.

Whirlpool

Whirlpool is een Amerikaans merk dat bekend staat om zijn energie-efficiënte magnetrons. Whirlpool magnetrons hebben vaak een laag energieverbruik en zijn voorzien van functies zoals de 6th Sense-technologie, die zorgt voor een snelle en efficiënte verwarming van het voedsel.

Soorten magnetrons

Er zijn verschillende soorten magnetrons op de markt, die elk hun eigen specifieke kenmerken en functies hebben. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste soorten magnetrons op een rijtje gezet:

Solo magnetrons

Dit zijn de meest eenvoudige en goedkope magnetrons die er zijn. Ze hebben een enkele magnetronkamer en kunnen alleen gebruikt worden om voedsel op te warmen of te bereiden met behulp van magnetrongolven.

Combi magnetrons

Combi magnetrons zijn een combinatie van een magnetron en een conventionele oven. Ze kunnen zowel met magnetrongolven als met traditionele ovenwarmte werken. Dit type magnetron is handig als je op zoek bent naar een apparaat dat meer flexibiliteit biedt in het bereiden van voedsel.

Grill magnetrons

Grill magnetrons zijn voorzien van een grillfunctie, wat betekent dat ze naast magnetrongolven ook infraroodstraling kunnen gebruiken om voedsel te grillen. Dit is handig als je op zoek bent naar een apparaat dat je in staat stelt om gegrild voedsel te bereiden zonder gebruik te hoeven maken van een grillpan of -plaat.

Grill magnetron

Crisp magnetrons

Crisp magnetrons zijn voorzien van een speciaal rooster en infraroodstraling, wat betekent dat ze in staat zijn om een krokant en goudbruin resultaat te behalen zonder dat het voedsel droog wordt. Dit is handig als je bijvoorbeeld een pizza of een stokbrood wilt opwarmen zonder dat de bodem te zacht wordt.

Inbouw magnetrons

Inbouw magnetrons zijn magnetrons die speciaal ontworpen zijn om ingebouwd te worden in een keukenkast of -eiland. Dit type magnetron is handig als je op zoek bent naar een apparaat dat past bij het overige design van je keuken.

Microgolfovens

Microgolfovens zijn een soort combi magnetron waarbij de magnetronfunctie is gecombineerd met een grill, een heteluchtoven en een conventionele oven. Dit type apparaat is handig als je op zoek bent naar een apparaat met nog meer flexibiliteit en verschillende bereidingsmogelijkheden.

Magnetrons met speciale functies

Er zijn ook magnetrons met speciale functies die specifiek gericht zijn op het bereiden van bepaalde soorten voedsel. Zo zijn er bijvoorbeeld magnetrons met een speciaal programma voor het bereiden van rijst, of magnetrons met een speciaal programma voor het ontdooien van vlees. Sommige magnetrons hebben ook een automatisch menu, waarbij je alleen het type voedsel hoeft te selecteren en het apparaat de rest doet. Dit is handig als je niet zeker weet hoe lang het voedsel in de magnetron moet, of op welke stand het moet staan.

Er zijn ook magnetrons met een kinderbeveiliging, wat betekent dat het apparaat niet kan worden ingeschakeld zonder dat de deur eerst goed is gesloten. Dit is handig als je een magnetron gebruikt met kinderen in huis, om te voorkomen dat ze zich branden aan de hete maaltijd of de magnetron beschadigen.

Tot slot zijn er ook magnetrons met een energiezuinige stand, wat betekent dat ze minder energie verbruiken dan standaard magnetrons. Dit is handig als je op zoek bent naar een apparaat dat minder impact heeft op het milieu of op je energierekening.

Waar op te letten bij het kiezen van een magnetron

Er zijn een aantal belangrijke overwegingen om mee te nemen bij het kiezen van een magnetron?

Vermogen

Het vermogen van een magnetron is een belangrijke factor om rekening mee te houden, aangezien dit bepaalt hoe snel en hoe goed de magnetron voedsel kan opwarmen. Magnetrons met een hoog vermogen kunnen sneller voedsel opwarmen, maar kunnen ook duurder zijn in aanschaf en verbruik.

Grootte

De grootte van de magnetron is ook van belang, vooral als je beperkte ruimte hebt in je keuken of als je voornemens bent om de magnetron op te hangen. Zorg ervoor dat je ervoor zorgt dat de magnetron past in de beschikbare ruimte voordat je een aankoop doet.

Grote magnetron in keuken

Functies

Er zijn verschillende functies die beschikbaar zijn op magnetrons, zoals grillen, bakken en zelfs het maken van popcorn. Bepaal welke functies voor jou belangrijk zijn en kies een magnetron die aan je behoeften voldoet.

Prijs

De prijs van een magnetron kan sterk variëren, dus het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je begint met winkelen. Zoek naar magnetrons die aan je budget voldoen en die aan al je andere vereisten voldoen.

Merk

Het is ook een goed idee om na te denken over het merk van de magnetron. Sommige merken hebben een beter reputatie voor kwaliteit en betrouwbaarheid dan andere. Lees online beoordelingen en vraag advies aan vrienden en familie voordat je een beslissing maakt.

Welke grootte van magnetron heb ik nodig voor mijn gezin?

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de juiste grootte van magnetron voor jouw gezien:

Gezinsgrootte

Als je een groot gezin hebt, zal je waarschijnlijk een grotere magnetron nodig hebben om aan de behoeften van iedereen te voldoen. Compacte magnetrons zijn misschien niet geschikt voor het verwarmen van grote hoeveelheden voedsel tegelijk.

Voedselverwarming

Bepaal hoe vaak je de magnetron gaat gebruiken en voor welke doeleinden. Als je van plan bent om vaak grote hoeveelheden voedsel te verwarmen, zoals maaltijden voor het hele gezin, heb je wellicht een grotere magnetron nodig. Als je echter alleen af en toe een kopje soep wilt opwarmen, kan een kleinere magnetron voldoende zijn.

Ruimte

Zorg ervoor dat je de beschikbare ruimte in je keuken meet voordat je een magnetron koopt. Kies een magnetron die past in de beschikbare ruimte, zodat je ervoor zorgt dat het apparaat niet te groot of te klein is voor de beschikbare ruimte.

Het is aan te raden om te kiezen voor een magnetron met een capaciteit van ten minste 20 liter als je een gezin hebt. Dit biedt voldoende ruimte om voedsel te verwarmen voor het hele gezin. Als je echter beperkte ruimte hebt in je keuken, kan het handig zijn om te kiezen voor een compacte magnetron met een capaciteit van ongeveer 15 liter.

Houd ook rekening met de afmetingen van het voedsel dat je gaat verwarmen. Sommige voedingsmiddelen, zoals grote kommen soep of pizza’s, hebben wellicht meer ruimte nodig in de magnetron dan andere voedingsmiddelen. Kies een magnetron met voldoende ruimte om aan de behoeften van jouw gezin te voldoen.

Tot slot is het ook belangrijk om te overwegen of je de magnetron op een aanrecht of in een kast wilt plaatsen. Als je van plan bent om de magnetron op het aanrecht te plaatsen, zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om het apparaat te gebruiken. Als je de magnetron in een kast wilt plaatsen, zorg ervoor dat je een magnetron kiest die past in de beschikbare ruimte en dat je voldoende hoofdruimte hebt om het apparaat te openen en te gebruiken.

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste grootte van magnetron is de vermogenssterkte. Als je van plan bent om vaak grote hoeveelheden voedsel te verwarmen, is het wellicht het beste om te kiezen voor een magnetron met een hoog vermogen. Dit zorgt ervoor dat je voedsel sneller kunt opwarmen en dat het beter warm blijft. Als je echter alleen af en toe een kopje soep wilt opwarmen, kan een lager vermogen voldoende zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of je de magnetron wilt gebruiken voor andere functies, zoals grillen of bakken. Sommige magnetrons hebben deze functies, wat handig kan zijn als je van plan bent om de magnetron voor verschillende doeleinden te gebruiken. Kies een magnetron met de functies die je nodig hebt om aan al je behoeften te voldoen.

Kan ik mijn magnetron gebruiken voor het opwarmen van alle soorten voedsel?

In principe kan een magnetron gebruikt worden om alle soorten voedsel op te warmen. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij het opwarmen van bepaald voedsel in de magnetron:

 • Voedingsmiddelen zoals groenten kunnen in de magnetron opgewarmd worden, maar kunnen hun smaak, textuur of voedingswaarde verliezen. Dit gebeurt omdat de magnetron de moleculen in het voedsel op een andere manier beïnvloedt dan bijvoorbeeld het opstomen of opwarmen op een fornuis of in een oven.

 • Andere voedingsmiddelen, zoals bepaalde soorten vis, kunnen tijdens het opwarmen in de magnetron een onplezierige geur of smaak krijgen. Dit komt doordat de vetzuren in het voedsel tijdens het opwarmen in de magnetron kunnen afbreken, wat leidt tot de vorming van onaangename geuren en smaken.

 • Voedingsmiddelen zoals aardappelen kunnen in de magnetron maar moeten op een bepaalde manier worden bereid om te voorkomen dat ze knappen of barsten. Aardappelen kunnen bijvoorbeeld opgewarmd worden in de magnetron door ze te Wikkelen in aluminiumfolie en vervolgens op een medium tot hoge stand te zetten.

Aardappels in magnetron

Solo, grill en combimagnetrons

Er zijn verschillende soorten magnetrons op de markt, waaronder solo, grill en combimagnetrons.

 • Solo magnetron: Dit is een standaard magnetron die alleen gebruikt kan worden om voedsel op te warmen of te koken. Deze magnetrons hebben geen grill- of ovenfunctie en kunnen daarom alleen gebruikt worden om voedsel op te warmen of te koken met behulp van microgolven.

 • Grill magnetron: Deze heeft een ingebouwde grill. Deze magnetrons kunnen gebruikt worden om voedsel op te warmen met behulp van microgolven, maar kunnen ook gebruikt worden om voedsel te grillen met behulp van infraroodstraling. Grill magnetrons zijn handig als je voedsel wilt grillen zonder een grillpan of barbecue te gebruiken.

 • Combimagnetron: Dit is een magnetron met zowel een grill- als een ovenfunctie. Deze magnetrons kunnen gebruikt worden om voedsel op te warmen met behulp van microgolven, om voedsel te grillen met behulp van infraroodstraling en om voedsel te bakken of te braden in een conventionele oven. Combimagnetrons zijn ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben in hun keuken, omdat ze meerdere keukenapparaten in één combineren.

Hoeveelheid watt

Het wattage van een magnetron geeft aan hoeveel energie de magnetron verbruikt. Het wattage van een magnetron kan variëren van ongeveer 600 watt tot 2000 watt. Hoe hoger het wattage van een magnetron, hoe sneller het voedsel opgewarmd kan worden. Als je bijvoorbeeld een magnetron hebt met een wattage van 1000 watt, zal het voedsel sneller opgewarmd worden dan in een magnetron met een wattage van 600 watt.

Er zijn echter ook andere factoren die van invloed zijn op hoe snel voedsel in een magnetron opgewarmd kan worden, zoals de grootte van de magnetron, het type voedsel dat opgewarmd wordt en hoeveel voedsel er tegelijk opgewarmd wordt. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de magnetron te raadplegen voor specifieke aanbevelingen over het wattage en het opwarmen van voedsel.

Energieverbruik

Gemiddeld verbruikt een magnetron ongeveer 600-1500 watt per uur, afhankelijk van het wattage van de magnetron. Het energieverbruik van een magnetron kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het wattage van de magnetron, de duur van het opwarmen van het voedsel en hoe vaak de magnetron gebruikt wordt.

Het is moeilijk om een specifiek energieverbruik voor alle magnetrons te geven, omdat het energieverbruik afhankelijk is van de specifieke magnetron en hoe deze wordt gebruikt. Als je wilt weten hoeveel energie jouw magnetron verbruikt, kun je het energielabel raadplegen of contact opnemen met de fabrikant van de magnetron.

Soorten programma’s

Er zijn verschillende soorten programma’s beschikbaar op een magnetron, afhankelijk van het model en de merk. Sommige van de meest voorkomende programma’s zijn:

Grillen

Deze functie maakt gebruik van een grillelement bovenin de magnetron om voedsel te grillen of te bruinen.

Roosteren

Deze functie maakt gebruik van hete lucht om voedsel te roosteren, wat resulteert in een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant.

Stomen

Deze functie maakt gebruik van stoom om voedsel te koken of te ontdooien. Dit kan helpen om voedsel sappig te houden en om de kooktijd te verkorten.

Onverwarmd laten staan

Deze functie stelt de magnetron in staat om voedsel te laten staan zonder het te verwarmen, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld even weg moet tijdens het koken.

Automatische programma’s

Sommige magnetrons hebben ook automatische programma’s voor het koken of ontdooien van specifieke soorten voedsel, zoals rijst, aardappelen of popcorn.

Welke extra functies zijn er vaak beschikbaar op een magnetron?

Naast de bovengenoemde programma’s, zijn er ook verschillende extra functies die vaak beschikbaar zijn op een magnetron:

Zelfreinigende functie

Sommige magnetrons hebben een zelfreinigende functie die het interieur van de magnetron verwarmt tot hoge temperaturen om aangekoekte resten te verwijderen.

“Houd-warm” functie

De houd-warm functie houdt voedsel op een lage temperatuur zodat het niet afkoelt terwijl je wacht op het eten van je maaltijd

Touchscreen

Sommige magnetrons hebben een touchpad-bediening of een display waarmee je gemakkelijk verschillende programma’s en instellingen kunt selecteren.

Automatische tijdinstellingen

Sommige magnetrons hebben automatische tijdinstellingen die de kooktijd voor specifieke soorten voedsel bepalen, zodat je niet hoeft te raden hoe lang je iets moet koken.

Kinderveiligheid

Sommige magnetrons hebben een kinderveiligheidsfunctie die ervoor zorgt dat de magnetron niet per ongeluk wordt ingeschakeld of dat het verwarmingsniveau te hoog wordt.

Welke opties zijn er voor het bedienen van mijn magnetron?

Er zijn verschillende opties voor het bedienen van een magnetron, afhankelijk van het model en de merk:

Knopbediening

Veel magnetrons hebben knoppen voor het selecteren van programma’s, instellingen en de kooktijd.

Touchpad-bediening

Sommige magnetrons hebben een touchpad-bediening waarmee je gemakkelijk verschillende programma’s en instellingen kunt selecteren met behulp van aanraakgevoelige knoppen.

Afstandsbediening

Sommige magnetrons hebben een afstandsbediening waarmee je de magnetron kunt bedienen vanuit een andere ruimte in het huis.

Smartphone-app

Sommige magnetrons zijn te bedienen via een smartphone-app, wat je in staat stelt om de magnetron te bedienen vanaf je telefoon of tablet.

Stembesturing

Sommige magnetrons zijn te bedienen met behulp van stemcommando’s, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld je handen bezig bent met het koken.

Timer

Veel magnetrons hebben een timer die je kunt instellen om de magnetron na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld iets wilt laten ontdooien en je niet wilt dat het voedsel gaar wordt.

Vergrendelingsfunctie

Sommige magnetrons hebben een vergrendelingsfunctie die ervoor zorgt dat de magnetron niet per ongeluk wordt ingeschakeld of dat het verwarmingsniveau te hoog wordt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld kinderen in huis hebt die de magnetron zouden kunnen aanzetten.

Voorspelbare tijdinstellingen

Sommige magnetrons hebben voorspelbare tijdinstellingen die de magnetron automatisch aanzetten op bepaalde tijden, bijvoorbeeld als je ’s ochtends altijd om 8 uur wilt ontbijten. Dit kan handig zijn als je een druk schema hebt en je wilt voorkomen dat je de magnetron per ongeluk vergeet uit te schakelen.

Kookprogramma’s voor specifieke soorten voedsel

Sommige magnetrons hebben kookprogramma’s voor specifieke soorten voedsel, zoals vlees, vis, groenten of aardappelen. Deze programma’s kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het voedsel op de juiste manier wordt bereid.

Ontdooifunctie

De ontdooifunctie maakt gebruik van lagere verwarmingstemperaturen om voedsel snel te ontdooien zonder het te koken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld iets wilt koken en je het voedsel eerst wilt ontdooien.

Sensorbediening

Sommige magnetrons hebben een sensorbediening die automatisch de kooktijd en het verwarmingsniveau bepaalt op basis van de hoeveelheid en het soort voedsel dat je wilt koken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat het voedsel op de juiste manier wordt bereid.

Wi-Fi-verbinding

Sommige magnetrons hebben een Wi-Fi-verbinding die je kunt gebruiken om de magnetron te bedienen vanaf je smartphone of tablet en om updates te downloaden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie bent en toch toegang wilt hebben tot je magnetron.

Stomerfunctie

Sommige magnetrons hebben een stomerfunctie waarmee je voedsel kunt stomen in plaats van koken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat voedsel sappig blijft en om de kooktijd te verkorten.

Kookboekfunctie

Sommige magnetrons hebben een kookboekfunctie waarbij je recepten kunt selecteren en de magnetron de juiste kooktijden en instellingen voor je kiest. Dit kan handig zijn als je niet zeker weet hoe lang je iets moet koken of welke instellingen je moet gebruiken.

Multicookfunctie

De multicookfunctie stelt je in staat om meerdere soorten voedsel tegelijk te bereiden in de magnetron, bijvoorbeeld door het gebruik van speciaal accessoires zoals grillplaten of stoommandjes.

Barbecuemodus

Sommige magnetrons hebben een barbecuemodus waarbij je voedsel kunt grillen of roosteren in de magnetron, wat kan helpen om een knapperige buitenkant te creëren en een sappige binnenkant te behouden.

Verwarmingsniveau instellingen

Sommige magnetrons hebben instellingen voor het verwarmingsniveau, zodat je het verwarmingsniveau kunt aanpassen aan de hoeveelheid en het soort voedsel dat je wilt koken.

Kookwekker

De kookwekker stelt je in staat om een tijd in te stellen waarop de magnetron afgaat, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld wilt dat het eten klaar is als je thuiskomt van het werk.

Voedselweegschaal

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde voedselweegschaal waarmee je kunt bepalen hoeveel voedsel je wilt koken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je niet te veel of te weinig eten klaarmaakt.

Bakplaat

Sommige magnetrons hebben een bakplaat waarop je bijvoorbeeld een taart of brood kunt bakken. Dit kan handig zijn als je geen oven hebt of als je de oven voor iets anders wilt gebruiken.

Hittebestendig glas

Sommige magnetrons hebben hittebestendig glas in de deur, wat kan helpen om de warmte binnen te houden en om ervoor te zorgen dat de deur niet te heet wordt tijdens het koken.

Verwijderbaar draaibord

Sommige magnetrons hebben een verwijderbaar draaibord waarop je het voedsel kunt plaatsen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld iets wilt koken in een bakje of in een schaal die te groot is om in de magnetron te passen.

Cooling fan (ventilator)

Sommige magnetrons hebben een cooling fan (ventilator) die ervoor zorgt dat de magnetron afkoelt na gebruik en om te voorkomen dat de magnetron te heet wordt.

Digitale klok

Veel magnetrons hebben een digitale klok waarmee je de tijd kunt instellen en bekijken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt weten hoe lang je iets hebt staan ontdooien of koken.

Draaibord-uit functie

Sommige magnetrons hebben een draaibord-uit functie waarbij je het draaibord uit kunt schakelen, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld iets wilt koken in een schaal die te groot is om op het draaibord te passen.

Grillrek

Sommige magnetrons hebben een grillrek waarop je bijvoorbeeld vlees of groenten kunt grillen. Dit kan helpen om een knapperige buitenkant te creëren en een sappige binnenkant te behouden.

Stoomkorf

Sommige magnetrons hebben een stoomkorf waarmee je voedsel kunt stomen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat voedsel sappig blijft en om de kooktijd te verkorten.

Bekleding

Sommige magnetrons hebben bekleding op de binnenkant van de magnetron, wat kan helpen om aangekoekte resten te verwijderen en om de magnetron makkelijker te reinigen.

LEDx -verlichting

Sommige magnetrons hebben LED verlichting in het interieur, wat kan helpen om het voedsel beter te kunnen zien tijdens het koken.

Deurbeveiliging

Sommige magnetrons hebben een deurbeveiliging die ervoor zorgt dat de magnetron niet kan worden ingeschakeld als de deur niet goed is dichtgeklapt. Dit kan helpen om te voorkomen dat iemand zichzelf of iemand anders verbrandt aan de magnetron.

Anti-vingerafdruk coating

Sommige magnetrons hebben een anti-vingerafdruk coating op de buitenkant, wat kan helpen om vingerafdrukken te verminderen en om de magnetron makkelijker te reinigen.

Stille werking

Sommige magnetrons hebben een stille werking, wat kan helpen om geluidshinder te verminderen tijdens het koken.

Onderhoud

Magnetron die wordt schoongemaakt met een doek

Doe het volgende:

 • Schoonmaken: Maak de binnenkant van de magnetron regelmatig schoon met een milde zeepoplossing en een vochtige doek of spons. Verwijder eventuele etensresten of vlekken.

 • Ventilatieopeningen: Controleer de ventilatieopeningen regelmatig en zorg ervoor dat ze schoon zijn.

 • Deur: Controleer de afdichting van de deur en zorg ervoor dat deze schoon en in goede staat is.

 • Plaat: Controleer de draaiplaat regelmatig op krassen of scheuren en vervang deze indien nodig.

 • Filter: Controleer de magnetronfilter (indien aanwezig) regelmatig en vervang deze indien nodig.

Door deze stappen te volgen, kunt u de levensduur van uw magnetron verlengen en ervoor zorgen dat het apparaat veilig en efficiënt functioneert.

Welke magnetron heeft de beste verwarmingseigenschappen?

Er zijn verschillende factoren waarmee de verwarmingseigenschappen van een magnetron kunnen worden beoordeeld. Een van de belangrijkste is de hoeveelheid vermogen die de magnetron heeft. Magnetrons met een hoog vermogen zullen in staat zijn om voedsel sneller op te warmen dan magnetrons met een lager vermogen.

Daarnaast kunnen de verwarmingseigenschappen van een magnetron ook worden beïnvloed door de golflengte van de magnetronstraling die wordt gebruikt. Sommige magnetrons gebruiken een langere golflengte, wat kan leiden tot minder efficiente verwarming, terwijl andere magnetrons een kortere golflengte gebruiken, wat kan leiden tot efficiëntere verwarming.

Een andere factor die de verwarmingseigenschappen van een magnetron kan beïnvloeden, is de manier waarop het voedsel wordt opgewarmd. Sommige magnetrons hebben speciale instellingen die ervoor zorgen dat het voedsel op een uniforme manier wordt opgewarmd, terwijl andere magnetrons misschien niet in staat zijn om dit te doen.

Oorsprong

De magnetron werd voor het eerst uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse wetenschapper Percy Spencer. Hij ontdekte toevallig dat magnetronstraling een chocoladereep in zijn broekzak smolt toen hij in de buurt van een magnetron werkte. Hierop besloot hij om het apparaat verder te ontwikkelen als keukenapparaat.

De magnetron is sinds de jaren 1950 populair geworden als huishoudelijk apparaat voor het snel opwarmen van voedsel. Het is een veelgebruikt apparaat in de moderne keuken en wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het opwarmen van soep, het maken van popcorn en het koken van een maaltijd.

Magnetron met ingebouwde koel- en vriescombinatie

Ja, het is mogelijk om een magnetron te kopen met een ingebouwde koel- en vriescombinatie. Deze apparaaten, ook wel combimagnetrons genoemd, zijn in staat om zowel voedsel op te warmen als te koelen of te vriezen.

Combimagnetrons kunnen een handige optie zijn voor mensen die beperkt ruimte hebben in hun keuken, omdat ze slechts één apparaat nodig hebben in plaats van een aparte magnetron, koelkast en vriezer. Bovendien kunnen combimagnetrons ook energiezuiniger zijn dan het afzonderlijk gebruik van verschillende apparaten.

Er zijn echter ook een aantal nadelen aan het gebruik van een combimagnetron. Ze zijn vaak duurder dan afzonderlijke magnetrons, koelkasten en vriezers, en ze zijn meestal kleiner en hebben minder opslagruimte dan afzonderlijke apparaten. Bovendien kunnen ze ook minder krachtig zijn in het opwarmen van voedsel en het koelen of vriezen van voedsel dan afzonderlijke apparaten.

Snsor voor opwarmen van voedsel

Ja, het is mogelijk om een magnetron te kopen met een sensor voor het opwarmen van voedsel. Deze sensoren kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het voedsel op een consistente en veilige manier wordt opgewarmd, door de hoeveelheid vermogen te regelen die naar het voedsel wordt gestuurd.

Er zijn verschillende soorten sensoren die in magnetrons kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het type voedsel dat wordt opgewarmd. Sommige sensoren meten de temperatuur van het voedsel, terwijl andere sensoren de vochtigheidsgraad van het voedsel meten.

Met behulp van een sensor voor het opwarmen van voedsel kan ervoor zorgen dat het voedsel op de juiste temperatuur wordt opgewarmd, zonder dat het gaar of verbrand wordt. Bovendien kan het ook helpen om ervoor te zorgen dat het voedsel consistent opgewarmd wordt, zodat er geen koude plekken of hete plekken in het voedsel zijn.

Kan ik een magnetron kopen met een koele buitenkant?

Ja, het is mogelijk om een magnetron te kopen met een koele buitenkant. Deze magnetrons zijn ontworpen om de buitenkant van het apparaat koel te houden, zodat het veilig aangeraakt kan worden tijdens het gebruik. Dit kan vooral handig zijn als de magnetron in een kleine ruimte wordt gebruikt, of als er kinderen in de buurt zijn die het apparaat kunnen aanraken.

Er zijn verschillende manieren waarop magnetrons met een koele buitenkant kunnen worden ontworpen. Sommige magnetrons hebben speciale isolatie of koeling om de buitenkant koel te houden, terwijl andere magnetrons misschien een speciaal ontworpen behuizing hebben om de warmte af te voeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel magnetrons met een koele buitenkant veiliger zijn om aan te raken, ze nog steeds voldoende warmte produceren om voedsel op te warmen. Dit betekent dat het nog steeds noodzakelijk is om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van het voedsel uit de magnetron en om eventuele warmte-uitslag te vermijden.

Magnetron met timer

Magnetron met timer

Ja, het is mogelijk om een magnetron te kopen met een timer. Deze timers kunnen worden gebruikt om de duur van het opwarmen van het voedsel in te stellen, zodat het voedsel automatisch uitgeschakeld wordt wanneer de opwarming voltooid is. Dit kan handig zijn als u bezig bent met andere taken en niet in staat bent om de magnetron te bewaken tijdens het opwarmen van het voedsel.

Er zijn verschillende manieren waarop magnetrons met een timer kunnen worden gebruikt. Sommige magnetrons hebben een manuele timer, waarbij u de duur van de opwarming handmatig in moet stellen. Andere magnetrons hebben misschien een automatische timer, waarbij u het voedsel in de magnetron plaatst en de magnetron de duur van de opwarming automatisch berekent op basis van het type en de hoeveelheid voedsel.

Het is ook mogelijk om magnetrons te kopen met een programmator, waarbij u verschillende opwarmingstijden kunt instellen voor verschillende soorten voedsel. Dit kan handig zijn als u regelmatig verschillende soorten voedsel opwarmt en niet wilt dat de opwarmingstijd voor elk type voedsel handmatig wordt ingegeven.

In sommige gevallen kan het gebruik van een timer of programmator ook helpen om energie te besparen, omdat de magnetron niet langer dan nodig hoeft te werken om het voedsel op te warmen.

Kan ik een magnetron kopen met een ingebouwde apparaten? Zoals een keukenweegschaal, grill, broodrooster, oven, enzovoorts.

Ja, je kan een magnetron kopen met ingebouwde apparaten. Dit wordt vaak een combimagnetron genoemd. Een combimagnetron is een magnetron die naast de traditionele magnetronfunctie ook andere functies heeft, zoals de functie van een oven, grill, broodrooster, etc. Dit maakt het mogelijk om verschillende gerechten te bereiden en te grillen in één enkel apparaat.

Welke magnetron heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding?

Het is moeilijk om te zeggen welke magnetron de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft, aangezien dit afhankelijk is van de specifieke behoeften en wensen van de koper. Sommige merken die bekend staan om hun goede prijs-kwaliteitverhouding zijn onder andere Panasonic, Samsung en Sharp. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de prijs-kwaliteitverhouding niet alleen afhankelijk is van het merk, maar ook van de specifieke functies en eigenschappen van het apparaat.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het zoeken naar een magnetron met een goede prijs-kwaliteitverhouding:

 • Zoek naar magnetrons met een energie-efficiëntieklasse van A of hoger. Dit kan je helpen om op de lange termijn geld te besparen op je energierekening.

 • Zoek naar magnetrons met een hoge vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je eten kunt opwarmen of koken. Dit kan handig zijn als je vaak haast hebt of als je vaak voor een groot gezelschap kookt.

 • Overweeg het kopen van een magnetron met extra functies, zoals een grill- en bakfunctie of een kookprogramma voor specifieke gerechten. Dit kan het apparaat veelzijdiger maken en het kan je helpen om meer gerechten te koken in de magnetron.

Waar kan ik een magnetron online of offline kopen?

Er zijn verschillende opties waar je een magnetron kunt kopen, zowel online als offline. Sommige opties om een magnetron te kopen zijn:

 • Elektronica- of witgoedwinkels. Dit zijn winkels die speciaal zijn gericht op het verkopen van elektronische apparaten, waaronder magnetrons. Je kunt de magnetron hier vaak in het echt zien en uitproberen voordat je hem koopt.

 • Online winkels. Er zijn veel online winkels waar je magnetrons kunt kopen, zoals Amazon, Bol.com en Coolblue. Deze winkels bieden vaak een ruim aanbod aan magnetrons van verschillende merken en prijsklassen. Je kunt de magnetron vaak snel laten bezorgen of afhalen in een winkel bij jou in de buurt.

 • Marktplaats. Marktplaats is een online platform waar particulieren producten kunnen kopen en verkopen. Je kunt hier soms goedkopere magnetrons vinden, maar het is wel belangrijk om goed te letten op de staat van het apparaat en om te onderhandelen over de prijs.

 • Tweedehandswinkels. Sommige tweedehandswinkels verkopen ook magnetrons. Dit kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een goedkopere magnetron, maar je moet wel goed letten op de staat van het apparaat en de garantie.