Mijn barista ervaring met de ‘Sage The Barista Pro’ (2023)

Koffie maken met de Sage The Barista Pro: gebruiksgemak, design en smaakbeleving.
Auteur
Affiliatie
Merel van Heeteren

Cartesium

Publicatiedatum

7 december 2023

Inleiding

Sage barista pro rvs 1

Als je van koffie houdt en zelf aan de slag wilt als barista, dan is de Sage the Barista Pro Stainless Steel misschien wel iets voor jou. In deze review nemen we deze fraaie espressomachine onder de loep. We kijken naar het ontwerp, de bouwkwaliteit en hoe handig dit ding nu eigenlijk is in de keuken. Dit is zeer goede, uitgebreide, koffiezetapparatuur voor mensen die tijd willen besteden aan hun dagelijkse kopje troost.

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sage barista pro rvs 3 Sage barista pro rvs 34 Sage barista pro rvs 20 Sage barista pro rvs 35 Sage barista pro rvs 18 Sage barista pro rvs 33 Sage barista pro rvs 16 Sage barista pro rvs 17 Sage barista pro rvs 11 Sage barista pro rvs 12

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Geïntegreerde koffiemolen Ja Bouwkwaliteit Topklasse
Melkopschuimmethode Stoompijpje Inhoud waterreservoir 1,9 l
Type tamper Losse tamper Geïntegreerde koffiemolen Ja
Bouwkwaliteit Topklasse Melkopschuimmethode Stoompijpje
Inhoud waterreservoir 1,9 l Type tamper Losse tamper
Artikelnummer 830659 Fabrikantcode SES878BSS4EEU1

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Sage barista pro rvs 2

Met de robuuste Sage the Barista Pro Stainless Steel haal je niet alleen een koffiemachine in huis, je voegt ook een stukje elegantie toe aan je keukeninrichting. Het roestvrijstalen ontwerp is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook gebouwd om lang mee te gaan. De stevige piston en de zware, kwalitatieve uitstraling zijn direct opvallend en onderstrepen de topklasse bouwkwaliteit van het apparaat.

Hieronder een aantal kenmerkende kwaliteiten van de Sage Barista Pro:

 • Duurzaamheid: Vervaardigd uit roestvrij staal met een stevig binnenwerk.

 • Esthetiek: Het apparaat heeft een stijlvol zilveren kleur en past daarmee in vrijwel elk keukendesign.

 • Afmetingen: Met een hoogte van 42 cm en een breedte en diepte van 39 cm neemt het niet teveel ruimte in op het aanrecht.

Hoewel het apparaat relatief compact is, is het een krachtige machine die in staat is twee kopjes smaakvolle koffie tegelijk te zetten. Bovendien zorgt de ingebouwde bonenmaler voor een verse maling en perfect gedoseerde koffie. Het schoonhouden van het apparaat is door de roestvrijstalen materialen een fluitje van een cent.

Laten we niet vergeten dat de machine wordt geleverd met een tamper en een melkkan. Samen met de krachtige stoompijp til je jouw latte art vaardigheden naar een hoger niveau. En hoewel de melkopschuimer meer geluid maakt dan fluisterstil, valt dit in het niet bij de prestaties die hij levert.

Dat gezegd hebbende, voor de liefhebber die de voorkeur geeft aan barista-kwaliteit koffie boven gemak, vereist het zetten van een perfecte espresso enige oefening en geduld. Dit is geen ‘one-touch’ koffiezetapparaat, en dat is ook meteen een van de kanttekeningen – het is even wennen aan het proces om de ideale maalgraad, hoeveelheid en doorlooptijd in te stellen. Maar een beetje moeite wordt rijkelijk beloond met een uitzonderlijke koffie-ervaring.

Er is echter een minpuntje dat naar voren kwam; de cups wisselen in de piston kan soms lastig zijn omdat ze vast kunnen zitten. Hoewel dit iets is om rekening mee te houden, is het met aandacht en zorg over het algemeen een eenmalig probleem.

Ook belangrijk om te vermelden, de Barista Pro richt zich met zijn functionaliteiten vooral op de espresso-liefhebber. Dat betekent dat als je op zoek bent naar variatie in koffiestijlen, je even moet stil staan bij het feit dat deze machine voornamelijk voor espresso’s is ontworpen.

Kortom, met de Sage the Barista Pro Stainless Steel kies je voor een machine die niet alleen oogverblindend is, maar ook presteert op het niveau van een professionele barista. De soliditeit van de constructie en de rijke koffie-ervaring wegen ruimschoots op tegen de leercurve die bij de bediening komt kijken. Voor koffie afficionado’s die de tijd willen nemen om hun brouwkunsten te verfijnen, is dit de perfecte keukentoevoeging.

Functionaliteit en Gebruikersgemak

Sage barista pro rvs 3

In de zoektocht naar gebruiksgemak gecombineerd met professionele kwaliteit is de Sage Barista Pro een sterke kandidaat. Voor de thuisbarista die de ambitie heeft om de kunst van het koffiezetten meester te worden, biedt dit apparaat een ideale middenweg tussen een gemakkelijke koffiezetervaring en de flexibiliteit die nodig is voor persoonlijke voorkeur.

Kijken we naar de functionaliteiten, dan springen enkele kenmerken direct in het oog:

 • Ingebouwde bonenmaler: voor de versheid die je proeft in elke slok.

 • Dubbelzijdige filterdrager: voor solo genieten of gezellig samen twee kopjes tegelijk.

 • Stoompijpje voor perfect melkschuim: voor die zachte cappuccino of stevige latte.

 • Automatische schoonmaakindicator: het apparaat geeft zélf aan wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt.

Het formaat van de Sage Barista Pro is een geschenk voor de kleinere keuken, waar elke centimeter telt, maar het doet geen concessies aan zijn robuustheid. Met een roestvrijstalen design staat het niet alleen mooi, maar het is ook bestand tegen de tand des tijds.

De bediening vraagt in het begin wat geduld. Een automatische machine zet bij wijze van spreken koffie met een druk op de knop, terwijl bij dit apparaat het avontuur van het zelf experimenteren centraal staat. De hoeveelheid koffie en maalgraad is instelbaar, essentieel voor die persoonlijke touch aan je espresso of lungo. Echter, het finetunen van deze instellingen is eenvoudig zodra je je draai gevonden hebt.

Minder positief zijn sommige gebruikers over het slechts kunnen zetten van espresso’s. Wie verlangt naar een ‘gewone’ kop koffie, zal even moeten wennen. Maar vergeet niet, dit apparaat is ontworpen voor de liefhebber van een goede espresso. En ja, het malen en zetten maakt wat geluid, maar de overgang van koffiebonen naar een fluweelzachte espresso heeft nu eenmaal een eigen soundtrack.

Daarnaast melden sommige gebruikers dat de cups wissels in de piston wat lastig kunnen zijn, omdat deze stevig vastzitten. Maar dit is een kwestie van techniek en gewenning; een vaardigheid die men ontwikkelt als deel van het barista-zijn.

Als thuisbarista moet je aan de slag met het bijgeleverde gereedschap, zoals de tamper en de melkkan – essentiële onderdelen voor het creëren van jouw perfecte kop koffie. De bediening is overzichtelijk en een waterfilter zorgt ervoor dat je koffie zijn optimale smaak kan bereiken.

De investering in tijd betaalt zich uit in kwaliteit. Voor wie zich hieraan kan overgeven, brengt de Sage Barista Pro een glimlach bij elke slok. Goede koffie is immers genieten van het moment, en de Barista Pro nodigt je uit om precies dát te doen. Met zijn veelzijdige mogelijkheden en kwalitatieve bouw, doet het apparaat wat het belooft; het brengt barista-waardige koffie naar je eigen keuken. En dat, als je het mij vraagt, is waar het om draait bij de dagelijkse koffierituelen.

Koffiezetproces en Smaakbeleving

Sage barista pro rvs 4

Met een heerlijk aroma dat zich meester maakt van de keuken, transformeert de Sage the Barista Pro Stainless Steel het dagelijkse koffiezetritueel tot een ware smaakbeleving. Het is een machine die wat tijd vergt om onder de knie te krijgen, maar eens je zover bent, serveert het apparatuur een espresso of lungo die zelfs de fijnste koffiebars waard is.

De ingebouwde bonenmaler maalt de bonen precies goed, met een instelbare korrelgrootte voor de ultieme verse koffiebeleving:

 • Automatische maling en dosering

 • Precieze hoeveelheid voor optimale smaak

 • Mogelijkheid tot zetten van twee kopjes tegelijkertijd

 • Melkschuim van barista kwaliteit dankzij een krachtige stoompijp

Behendigheid en geduld zijn vereist bij het instellen van de maalgraad, de hoeveelheid bonen en de doorlooptijd. Zodra je je ideale instellingen vindt, kun je deze gelukkig opslaan voor toekomstig gebruik. Voor sommigen kan het inregelen als een nadeel gezien worden, maar beschouw het als een investering in je dagelijkse koffiegenot.

Hoewel de Sage in staat is tot het creëren van fantastische resultaten, is de uitwisseling van cups in de piston soms een uitdaging; ze zitten stevig vast. Dit is een kleine ongemakkelijkheid voor een machine die consistent uitmuntende koffie produceert.

De melkopschuimer presteert goed, al kan het wat lawaai meebrengen – een kleine prijs voor rijk en romig melkschuim. De krachtige stoompijp stelt zelfs de meest veeleisende koffieliefhebber tevreden.

De roestvrijstalen behuizing van de machine is niet alleen stijlvol, het draagt ook bij aan de levensduur en maakt het apparaat een blikvanger in elke keuken. Plus, het geïntegreerde waterfilter waarborgt de kwaliteit van elk kopje koffie.

Het kost misschien wat moeite, maar de Sage the Barista Pro biedt een ervaring die verder gaat dan de druk-op-de-knop automaten. Voor de echte liefhebber is deze pistonmachine een verrijking van de dagelijkse koffieceremonie – een genot voor de zintuigen met het aroma en de diepgang van professioneel gezette koffie.

Schoonmaken is ook eenvoudig, met een duidelijke schoonmaakindicator die laat weten wanneer het tijd is voor onderhoud. En zelfs wanneer je geen toegewijde barista bent, zul je merken dat je veel vaker naar een kop koffie verlangt door de uitstekende smaak die deze machine produceert.

Al met al, de Sage the Barista Pro Stainless Steel brengt het koffiezetproces naar een hoger niveau, waarbij gebruiksgemak en diepgang van smaak hand in hand gaan. Met elk kopje dat je zet, proef je de inspanningen die je erin gestoken hebt. Dat is het mooie van deze machine: het is niet zomaar een keukenapparaat, maar een partner in de kunst van koffiezetten.

Prijs en Overwegingen

Sage barista pro rvs 5

Investering in genot en gemak staat centraal bij de aanschaf van de Sage the Barista Pro Stainless Steel. Je betaalt misschien wat meer dan voor de gemiddelde espressomachine, maar de kwaliteit en duurzaamheid maken dit tot een verstandige keuze voor de lange termijn. Deze machine, met zijn roestvrijstalen bouw, is niet alleen een genot voor het oog, maar belooft ook jaren van betrouwbare dienst.

Belangrijk om mee te nemen in je overweging:

 • Het design is modern en past prima in zowel klassieke als moderne keukens.

 • Gebruiksgemak wordt gewaarborgd door de automatische maling en dosering, terwijl je toch de controle behoudt over het eindresultaat.

 • De machine wordt geleverd met duidelijke handleidingen, waardoor de leercurve minder steil is.

Zeker, het is geen kleine uitgave en de Sage Barista Pro vraagt ook een investering in tijd om de kunst van koffiezetten onder de knie te krijgen. Echter, eenmaal ingesteld zorgt de machine voor een consistente kwaliteit die de koffiebeleving thuis naar een nieuw niveau tilt. Daar staat tegenover dat het apparaat niet simpelweg met één druk op de knop zijn werk doet; het is geen volautomaat. Dit kan voor sommigen een nadeel zijn, maar echte koffieliefhebbers waarderen juist deze betrokkenheid bij het zetproces.

Een klein minpunt is dat de wissel van cups in de piston als lastig kan worden ervaren; ze zitten soms te vast. Dit is echter een kwestie van wennen en doet weinig af aan de algemene prestaties van de machine.

Het apparaat is vlot opgewarmd en de melkopschuimer werkt uitstekend, ideaal voor cappuccino- of latte liefhebbers. Alles is erop gericht om een kopje koffie te bereiden dat niet onderdoet voor die van je favoriete koffiebar.

Ondanks de hogere prijsklasse krijg je een compleet pakket met tal van accessoires, waardoor je direct als een echte barista aan de slag kunt. Het is dan ook niet vreemd dat vele gebruikers aangeven meer koffie te drinken – de kwaliteit nodigt hier simpelweg toe uit.

Kortom, de Sage the Barista Pro is een investering die zich terugbetaalt in hoogwaardige koffie en het plezier van zelf barista zijn. Een apparaat voor degenen die waarde hechten aan:

 • Esthetiek zonder op praktische overwegingen in te boeten.

 • Een leerproces dat zich uitbetaalt in uitmuntende koffie.

 • De tevredenheid van een aankoop die bestand is tegen de tand des tijds.

Dit zijn de overwegingen die meespelen bij de prijsstelling, en hoewel de machine niet in de categorie ‘budgetvriendelijk’ valt, is het een verstandige koop voor degenen die serieus zijn over hun thuisgemaakte koffie. Als je bereid bent tijd te steken in het onder de knie krijgen van deze prachtige machine, dan is de Sage the Barista Pro zonder twijfel een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren thuisbarista’s.