Mijn stille stofzuiger: Philips Performer Silent FC8780/09 (2023)

Mijn ervaring met de Philips Performer Silent FC8780/09: stil, krachtig, met 4L opvangzak en HEPA-filter, ideaal voor allergieën.
Auteur
Affiliatie
Jesse de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

12 december 2023

Inleiding

Philips performer silent fc8780/09 1

De Philips Performer Silent Stofzuiger FC8780/09 is stil en heeft een HEPA-filter voor het filteren van fijnstof en allergenen. De innovatieve TriActive Pro combiborstel zorgt voor een grondige reiniging van verschillende oppervlakken. Door de grote opvangbak van 4 liter is hij bijzonder geschikt voor langdurig gebruik zonder onderbreking.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type stofopvang Met zak Zuigkracht klasse Goed
Geschikt voor vloertype Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt Stofzuiger geschikt voor Allergieën
Type stofopvang Met zak
Zuigkracht klasse Goed Geschikt voor vloertype Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Philips performer silent fc8780/09 8 Philips performer silent fc8780/09 9 Philips performer silent fc8780/09 16 Philips performer silent fc8780/09 12 Philips performer silent fc8780/09 10 Philips performer silent fc8780/09 11 Philips performer silent fc8780/09 3 Philips performer silent fc8780/09 4 Philips performer silent fc8780/09 15 Philips performer silent fc8780/09 5

Ontwerp en gebruiksgemak

Philips performer silent fc8780/09 2

In de wereld van huishoudelijke apparaten is gebruiksvriendelijkheid een factor van onschatbare waarde. De Philips Performer Silent FC8780/09 zet hoog in op zowel design als gebruiksgemak. Het uiterlijk van het apparaat is onmiskenbaar Philips: strak, functioneel en met een tijdloze blauwe kleur. Maar het gaat natuurlijk om meer dan de looks alleen.

Het eerste wat in het oog springt, is de praktische opvangcapaciteit van 4 liter. Dit betekent dat je niet voortdurend de stofzak hoeft te wisselen, een welkome tijdbesparing. Wat ook helpt in het gebruiksgemak is de TriActive Pro combiborstel. Deze laat geen fijnstof op je vloer achter, wat bijdraagt aan een schoner huis en minder vaak stofzuigen.

De stofzuiger is voorzien van verschillende borstels, waaronder een parketborstel die krassen op houten vloeren voorkomt. Hoewel dit een uitkomst biedt voor specifieke oppervlakken, geeft het wel een extra handeling die niet voor iedereen even handig is.

Laten we de details eens opsommen:

 • Grote opvangcapaciteit, minder vaak legen

 • HEPA-filter en anti-allergiekenmerken, voor schone uitblaaslucht

 • Handige borstel in de handgreep ingebouwd

Een ander pluspunt van het ontwerp is de geïntegreerde zachte afstofborstel in de handgreep. Deze innovatie maakt het makkelijk om snel even iets af te stoffen zonder te hoeven wisselen van mondstuk. Het handvat en de toevoegingen zoals een uitschuifbare telescopische steel verhogen het gebruiksgemak significant.

Echter, bij een volle vuilzak kan het apparaat iets aan zuigkracht verliezen - maar met de regelbare zuigkracht kun je dit vaak nog goed bijstellen. Het apparaat kent ook zijn minpunten. Zo vinden sommige gebruikers de vast gemonteerde borstel te dik en de stofzuiger een beetje zwaar.

Wat wendbaarheid betreft, leert de ervaring van verschillende gebruikers dat de mening verdeeld is. Waar sommigen de stofzuiger zeer wendbaar vinden, klagen anderen dat de stofzuiger moeite heeft met over het eigen snoer rollen. Dit punt is natuurlijk gedeeltelijk subjectief en kan afhangen van de gebruiksomstandigheden.

Als we kijken naar de specs, valt op dat de 9 meter snoerlengte garant staat voor een goede actieradius. Geen verlengsnoeren meer nodig, wat het schoonmaken van grotere ruimtes een stuk aangenamer maakt.

Dit alles neemt niet weg dat de Philips Performer Silent FC8780/09 uitstekende kenmerken koppelt aan een gebruikservaring die voor de meeste mensen meer dan bevredigend zal zijn. In het alledaagse leven biedt deze stofzuiger een combinatie van functionaliteit en kleine luxe die het schoonmaken net dat beetje aangenamer maakt. Geen wonder dus dat het apparaat bij veel huishoudens populair is. De paar verbeterpunten nemen we dan ook voor lief, gezien de vele voordelen die deze stofzuiger brengt in de strijd tegen stof en vuil.

Stilte en geluidsniveau

Philips performer silent fc8780/09 3

Wanneer we het hebben over de stilte van een stofzuiger, is de Philips Performer Silent FC8780/09 een model dat echt opvalt. Het apparaat is merkbaar stiller dan veel van zijn concurrenten. Dit maakt het stofzuigen een stuk aangenamer, vooral voor hen die gevoelig zijn voor lawaai of in huishoudens waar stilte gewaardeerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen met kleine kinderen of als je een huisdier hebt dat niet van het geluid van stofzuigers houdt.

Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke kenmerken van de stofzuiger wat geluidsniveau betreft:

 • Maximaal geluidsniveau van 66 dB: Dit is een relatief laag decibel niveau voor een stofzuiger, wat betekent dat je gesprekken kunt voeren of naar muziek kunt luisteren terwijl je stofzuigt.

 • Regelbare zuigkracht: Afhankelijk van de ondergrond of behoefte aan stilte, kun je de zuigkracht aanpassen zodat het apparaat nog stiller werkt.

 • Anti-allergiefilter: Niet alleen houdt de stofzuiger zelf zich rustig, hij zorgt ook voor een schone uitblaaslucht, wat eveneens bijdraagt aan een gezonder en rustiger binnenklimaat.

Hoewel het geluidsniveau een grote plus is, merken sommige gebruikers op dat bij maximale zuigkracht het geluid uiteraard toeneemt. Echter, dit is verwacht bij een krachtige reiniging en doorgaans heeft het apparaat niet de volledige kracht nodig om effectief te zijn. De meerderheid van de klanten ervaart zelfs op lagere standen een uitstekend schoonmaakresultaat.

Af en toe meldt een gebruiker dat de borstel, wanneer deze van de steel wordt verwijderd, onhandig dik kan zijn. Toch lijkt dit een kwestie van persoonlijke voorkeur en de relatieve veelzijdigheid van de borstel compenseert dit voor velen ruimschoots.

Wat ook fijn is, is de instelbare zuigkracht op het apparaat zelf. Als je bijvoorbeeld wilt stofzuigen zonder iemand te storen, kun je de zuigkracht verlagen waardoor het geluidsdempende effect nog meer naar voren komt. Voor een standaard stofzuigbeurt is een lagere setting vaak al krachtig genoeg.

Een klein minpunt dat sommige gebruikers benoemen is dat ondanks het feit dat de stofzuiger als stil wordt beschouwd, ze het geluidsniveau niet significant lager vinden dan andere modellen. Dit kan een kwestie van verwachting zijn, omdat het geluid van stofzuigers voor iedereen anders kan zijn.

Kortom, de Philips Performer Silent FC8780/09 is een toonbeeld van een stille huisgenoot die zijn werk doet zonder al te veel op te vallen. Het biedt een comfortabel geluidsniveau zonder in te boeten op schoonmaakprestaties. Wanneer men een balans zoekt tussen effectiviteit en rust, is deze stofzuiger zeker het overwegen waard. Het apparaat toont aan dat stofzuigen niet synoniem staat voor lawaai en dat een stille motor in huis absoluut een meerwaarde biedt.

Zuigkracht en schoonmaakresultaat

Philips performer silent fc8780/09 4

Met een inhoud van 4 liter en een HEPA-filter, pakt de Philips Performer Silent FC8780/09 stofzuigklussen aan met een serieus arsenaal aan schoonmaakkracht. Ondanks zijn grote opvangcapaciteit, wat minder vaak stofzak wisselen betekent, wordt de zuigkracht niet ondergesneeuwd door het design.

Wat je direct merkt:

 • Grote opvangcapaciteit: Je loopt minder vaak naar de vuilnisbak om de zak te legen.

 • Anti-allergiefilter: Zegt gedag tegen nare deeltjes en zorgt voor schone uitblaaslucht.

 • TriActive Pro combiborstel: Pakt ook het verstopte fijnstof op dat je niet ziet.

Maar laten we eerlijk zijn, geen enkel apparaat is zonder nadelen. Sommigen vinden bijvoorbeeld de standaardborstel wat aan de zware kant, en inderdaad, hij kan zich wat vastzuigen aan vloerkleden waardoor je iets meer moeite moet doen. Toch, met de parketborstel erbij is dit probleem makkelijk te omzeilen en voorkom je ook nog eens krassen op je kostbare houten vloer.

Een andere opmerking is dat de zuigkracht soms tegenvalt, maar dit lijkt afhankelijk van de vloersoort – op volle kracht doet hij zijn werk echter uitstekend. En ja, de steel kan wat zwaar aanvoelen na een langdurige schoonmaaksessie, maar de parketborstel biedt dan een lichter alternatief dat alsnog bevredigend schoonmaakt.

De zuigkracht zelf is overigens regelbaar, wat handig is als je overstapt van tapijt naar harde vloer. En met een kabellengte van 9 meter is het bereik ruim voldoende om meerdere kamers te stofzuigen zonder van stopcontact te wisselen. Wat misschien wel opvalt is dat de stofzuiger niet de meest stabiele is; hij kiept om als je te snel draait of over een drempeltje gaat. Een puntje om in de gaten te houden.

Kortom, de Philips Performer Silent FC8780/09 weet stof en vuil effectief te lijf te gaan en maakt zijn naam waar als het gaat om schoonmaakresultaat. De stille werking maakt het tot een fijne huisgenoot en zijn flexibiliteit in zuigkracht en het eenvoudige kliksysteem om de stang te verwijderen, zijn moderne gemakken die we niet meer weg kunnen denken. Een lichte stofzuiger die zwaar werk doet - het is een paradox die Philips goed heeft weten te vervullen.

Accessoires en hulpstukken

Philips performer silent fc8780/09 5

De Philips Performer Silent FC8780/09 stofzuiger komt met een arsenaal aan accessoires en hulpstukken die het dagelijkse schoonmaken een stuk aangenamer maken, mits je weet hoe je deze efficiënt inzet. Bij het uitpakken van de doos tref je een scala aan opzetstukken die voor elk type stofzuigklus wel iets bieden. De volgende hulpstukken springen eruit:

 • TriActive Pro combiborstel: Deze borstel is vrij geniaal voor harde vloeren en laagpolig tapijt, en weet zelfs het kleinste stofje mee te grissen tijdens het stofzuigen.

 • Parketborstel: Dit specifieke opzetstuk, perfect voor mensen met een kwetsbare houten vloer, voorkomt krassen en houdt je parket in topconditie.

 • Geïntegreerde zachte afstofborstel: Dit is echt ideaal om zonder moeite te switchen van vloerreiniging naar het afstoffen van je delicate meubelstukken.

 • Kierenzuigmond en meubelzuigmond: Deze zijn perfect voor de moeilijk te bereiken hoekjes en kiertjes, evenals voor het zuigen van banken en stoelen.

De meegeleverde hulpstukken getuigen van Philips’ inzet om een stofzuiger te leveren die veel meer doet dan alleen de vloer zuigen. Het gemak waarmee je bijvoorbeeld tussen de standaard borstel en de parketborstel kunt wisselen, maakt het schoonmaken een stuk minder tijdrovend en veel flexibeler.

Op het vlak van de accessoires bestaan er echter ook wat kanttekeningen. Hoewel de meegeleverde hulpstukken veel mogelijkheden bieden, ervaren sommige gebruikers dat de standaard borstel zich te sterk vastzuigt op bepaalde tapijten, wat het stofzuigen zwaarder maakt. En hoewel de integratie van de zachte afstofborstel in het handvat als slim gezien kan worden, vinden sommigen dit toch iets te log en niet altijd even handig in gebruik. De bevestigingsmechanismen zijn solide, maar zouden iets intuïtiever kunnen zijn, zodat je minder tijd besteedt aan het wisselen van de opzetstukken.

Het is duidelijk dat Philips heeft geprobeerd om met deze stofzuiger een compleet pakket te bieden voor elke denkbare huishoudelijke schoonmaakbehoefte. En hoewel elk huis en elke gebruiker zijn eigen verwachtingen heeft, is het totaalpakket aan accessoires zeker een krachtig verkooppunt van deze stofzuiger.

Het meest in het oog springende voordeel van de accessoires is echter de opvangzak van 4 liter, wat groot is in vergelijking met soortgelijke modellen. Dit betekent dat je niet continu de zak hoeft te verwisselen, wat zeker een pluspunt is voor degenen onder ons die een hekel hebben aan die klus.

Om dit alles samen te vatten: de Philips Performer Silent FC8780/09 komt met een divers aanbod aan hulpstukken die voor verschillende vloertypen en schoonmaaktaken ontworpen zijn. Ondanks enkele kleine nadelen over de logheid van bepaalde opzetstukken en bevestigingsmechanismen, is het grootse aanbod en de toegevoegde waarde van deze accessoires niet te ontkennen. Het maakt van deze Philips stofzuiger een aantrekkelijke optie voor een huishouden dat waarde hecht aan diversiteit en effectiviteit in hun schoonmaakgereedschap.

Prijs en kwaliteitsverhouding

Philips performer silent fc8780/09 6

Wanneer we de balans opmaken van de Philips Performer Silent FC8780/09, is het duidelijk dat we te maken hebben met een stofzuiger die waar biedt voor je geld. In het hart van elk huishouden waar schoonmaak een routineklus is, speelt prijs-kwaliteit natuurlijk een kolossale rol. Laten we de belangrijkste aspecten eens nader belichten:

Prijs: De stofzuiger zit in een redelijke prijsklasse die aantrekkelijk is voor de gemiddelde consument. Kwaliteit: Elke euro lijkt goed besteed met functies als een HEPA-filter en de TriActive Pro combiborstel.

Eén van de charmes van dit model is ontegenzeggelijk de grote opvangcapaciteit van 4 liter. Dit betekent minder gedoe met het verwisselen van stofzakken, een klusje waar iedereen wel tegenop ziet. Bovendien is er gedacht aan allergiepatiënten met het anti-allergiefilter, zodat ook zij opgelucht kunnen ademhalen.

Natuurlijk zijn er ook kritiekpunten. Zo wordt er soms gefoeterd op de zuigkracht; deze zou niet altijd indrukwekkend zijn, zeker in vergelijking met vorige modellen van Philips. Ook over de wendbaarheid tijdens de schoonmaak lijken de meningen verdeeld; sommige gebruikers vinden de stofzuiger heerlijk soepel, terwijl anderen klagen over een stofzuiger die lijkt te worstelen met zijn eigen snoer.

Maar het is ook duidelijk dat de positieve noten ruimschoots de overhand hebben. Zo wordt de regelbare zuigkracht geprezen en lijkt de lange snoer met een bereik van 12 meter bij velen in de smaak te vallen. Het lichte gewicht maakt het apparaat gemakkelijk te hanteren, terwijl het geluidsniveau als aangenaam laag beschreven wordt. Niet voor niets wordt het model ‘Silent’ genoemd; het biedt een verademing voor het oor ten opzichte van vele concurrenten.

Op het gebied van ontwerp en uitstraling gooit de FC8780/09 hoge ogen. Het blauw is fris, en ook de vormgeving wordt als modern en aantrekkelijk ervaren. En hoewel de borstel soms als ‘een beetje zwaar’ wordt omschreven, is ook hier weer een lichtpuntje te vinden: de geïntegreerde zachte afstofborstel wordt als praktisch én krasbestendig beschouwd.

Conclusie: de Philips Performer Silent FC8780/09 is een stofzuiger die zijn mannetje staat. Met een gedegen ontwerp en een hele rits aan features die het leven makkelijker maken, biedt deze stofzuiger een prima prijs-kwaliteitsverhouding. De kritiekpunten lijken klein bier in het grote geheel van tevredenheid. Kortom, een prima keus voor wie een stille, krachtige en gebruiksvriendelijke stofzuiger zoekt zonder daarbij de bank te breken.