Mijn slimme schoonmaakhulp: de Blaupunkt Bluebot Xboost (2023)

Mijn indruk van de Blaupunkt Bluebot Xboost: makkelijk in gebruik, krachtige zuig- en dweilfuncties, en werking via app.
Auteur
Affiliatie
Jesse de Jong

Cartesium

Publicatiedatum

5 september 2023

Inleiding

Blaupunkt bluebot xboost robotstofzuiger

De Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB is een veelzijdige robotstofzuiger die het leven een stukje gemakkelijker maakt. Met zijn geavanceerde technologie en multifunctionele aanpak kan deze machine niet alleen stof opnemen maar ook de vloer nat dweilen. Het ontwerp is draadloos.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Tegen dierenharen Ja Terugkeer naar laadstation Automatisch
Automatisch hervatten Ja Turbo Power Functie Ja
Hepa-filter Ja Tegen dierenharen Ja
Terugkeer naar laadstation Automatisch Automatisch hervatten Ja
Turbo Power Functie Ja Hepa-filter Ja

Prijzen

Ontwerp en bouwkwaliteit

Blaupunkt bluebot xboost robotstofzuiger 32noyp4vnj84

De Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB robotstofzuiger presenteert een samensmelting van technologie en design die samenkomt in een apparaat met een stevige bouwkwaliteit. Het strakke zwarte uiterlijk van de robot versmelt moeiteloos met moderne interieurs en valt daarom nauwelijks op als deze zijn poetstocht door het huis maakt.

Wat direct opvalt aan het ontwerp van deze 3-in-1 machine:

 • Gestroomlijnde vormgeving met een compacte hoogte van slechts 8 cm

 • Robuuste constructie van hoogwaardig kunststof materiaal

 • Gebruik van microvezeldoeken voor een effectievere dweilfunctie

Hoewel voornamelijk positief van aard, is het eerlijk om ook de keerzijden te benoemen. Een nadeel is dat de stofzuiger soms moeite heeft met het herkennen van zijn laadstation, een kwestie die je echter vaak met een beetje geduld en mogelijk een update van de software kunt oplossen. Bovendien meldt een gebruiker dat het apparaat zich soms vastrijdt, maar dit lijkt een uitzonderlijk geval, omdat menigeen juist de slimme navigatieskills prijst.

Wat betreft de bouwkwaliteit, stelt de Blaupunkt Bluebot niet teleur. De robot voelt stevig aan en de beweegbare delen zoals het zwenkwieltje en de zuigmond vertonen geen speling. De borstels zijn gemaakt om dierenharen van laagpolig tapijt te verwijderen en dit doen ze met verve. Het feit dat er extra zijborstels en filters worden meegeleverd, draagt bij aan een langdurige onderhoudsvriendelijkheid. De stofbak van 0,6 liter is behoorlijk voor een robotstofzuiger van dit kaliber.

Een kleine kanttekening bij de duurzaamheid is dat er meldingen zijn van snel beschadigde borsteltjes en zijborstels die niet zo lang meegaan als gewenst. Gelukkig wordt er met het oog op dit potentieel zwakke punt een set reserveborstels meegeleverd, waardoor je niet direct met extra kosten geconfronteerd wordt.

De robotstofzuiger is voorzien van een Turbo Power Functie voor extra zuigkracht op momenten dat het echt nodig is. Deze functie laat zien dat Blaupunkt niet alleen heeft ingezet op looks, maar ook op prestatie. De Turbo Power is vooral een toegevoegde waarde bij hardnekkige vuilplekken of als je snel het huis spic en span wil hebben voordat er bezoek binnenstapt.

Bijzonder is ook de integratie met smart home platforms zoals Amazon Alexa en Google Assistant. Hierdoor sluit de Blaupunkt Bluebot naadloos aan op de behoeften van de technisch ingestelde gebruiker die alles graag aanstuurt via stemcommando’s of een app.

Ter afronding, de Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB staat niet alleen sterk in zijn schoenen wat betreft zijn functionele karakter, maar ook door zijn degelijke bouwkwaliteit. Ondanks enkele kleine oneffenheden, die overigens vaak op te lossen of te relativeren zijn, blijft het een betrouwbare keuze voor iedereen die op zoek is naar een geautomatiseerde schoonmaakhulp. Kijkend naar de mogelijkheden en de verhalen van tevreden gebruikers, lijkt deze robotstofzuiger zijn weg in de huishoudens goed te vinden – ook onder obstakels en meubilair, dankzij zijn slanke bouw. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet een glanzend schoon huis met minimale inspanning?

Gebruiksgemak en app-functies

Blaupunkt bluebot xboost robotstofzuiger 3yrodrpjw4o9

De Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB robotstofzuiger belooft niet alleen een schoon huis maar ook gemak te brengen in de schoonmaakroutine. Met zijn gebruiksvriendelijk ontwerp en veelzijdige app-functies lijkt deze robot een slimme investering voor wie houdt van efficiëntie. Het instellen en bedienen van de Blaupunkt gaat via een paar simpele tikken op je smartphone, of - voor de liefhebbers van spraakbesturing - gewoon met een simpele gesproken opdracht via Amazon Alexa of Google Assistant. Voor de dagen dat je een meer traditionele aanpak verkiest, bekijk zeker onze ervaring met de Ecovacs Deebot N8 Pro+ stofzuiger, een andere slimme schoonmaakoplossing.

Laten we de voornaamste kenmerken eens onder de loep nemen:

 • Eenvoudige integratie in je smart home systeem met compatibele apps.

 • Planning en programmering via de app, voor een gepersonaliseerd schoonmaakschema.

 • Turbo Power Functie voor extra vuil of moeilijke plekken.

 • Automatisch terugkeren naar het laadstation, dus nooit een lege accu op ongewenste momenten.

Wat direct opvalt, is de soepele bediening via de Blaupunkt Bluebot-app. Heb je een onverwachte gast op komst en ben je niet thuis? Geen nood, want met enkele klikken zet je de stofzuiger aan het werk terwijl je zelf onderweg bent. De robot onthoudt het schoonmaakschema dat je instelt, waardoor dagelijkse interventie niet nodig is. Het programmeren is een fluitje van een cent, wat zeker een pluspunt is voor degenen die niet bijzonder tech-savvy zijn.

Hoewel de automatische hervatting na het opladen handig is, ervaren sommige gebruikers dat de robot soms moeite heeft om zijn weg terug te vinden naar het laadstation. Het lijkt alsof de Blaupunkt wat oriëntatievermogen mist in complexere ruimtes. Echter, met de juiste positionering van het laadstation en het vrijhouden van de route ernaartoe, is dit euvel vaak snel verholpen.

Een ander aspect dat aandacht verdient, is dat de magneetstrips voor gebiedsafbakening soms te wensen overlaten. Het kan gebeuren dat de robot zo nu en dan toch een verboden gebied binnenrijdt. Dit vereist mogelijk wat extra aandacht bij de plaatsing van deze strips.

De app biedt daarnaast handige statistieken en meldingen waardoor je altijd in de gaten houdt wat je robotstofzuiger uitspookt. Dit inzicht in de schoonmaakvoortgang - en eventueel achtergebleven vuil - zorgt ervoor dat je beschikt over alle informatie om de Blaupunkt optimaal te laten functioneren.

Het apparaat laat zich daarnaast gemakkelijk upgraden; met regelmatige firmware updates verbetert Blaupunkt continue de algehele gebruikerservaring. Hierdoor blijft je robot niet alleen bij de tijd, maar worden sommige kinderziektes ook achteraf nog aangepakt.

Hoewel de dweilfunctie een leuke extra is, vervangt deze niet de traditionele mop. Het blijft een handige manier voor een snelle opfrisbeurt van je vloeren, maar voor echt diepgrondige schoonmaakwerkzaamheden zal je nog steeds zelf aan de slag moeten.

Al met al biedt de Blaupunkt Bluebot Xboost een aantrekkelijke balans tussen automatisering en controle, gemak en functionaliteit. Het kleinzakelijk aan te pakken kinderziektes doen geen afbreuk aan de algemene tevredenheid van gebruikers. De slimme app-functies resulteren in een robot die zichzelf bijna onmisbaar maakt in de moderne huishouding.

Schoonmaakprestaties en dweilfunctie

Blaupunkt bluebot xboost robotstofzuiger 3yronamproem

Met de Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB haal je een slimme hulp in huis die de dagelijkse schoonmaakroutines een stuk eenvoudiger maakt. De 3-in-1 functionaliteit van dit apparaat belooft niet alleen te stofzuigen, maar ook te dweilen en dankzij een HEPA-filter de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. In de praktijk presteert de robotstofzuiger naar behoren, hoewel er een paar nuances zijn die het vermelden waard zijn.

Belangrijke eigenschappen van de schoonmaak en dweilfuncties zijn:

 • Doeltreffende stofzuigcapaciteit: De Bluebot heeft een goede zuigkracht, wat zorgt voor een schoon resultaat.

 • Geschikt voor dierenharen: Ideaal voor huishoudens met huisdieren.

 • Automatische terugkeer naar laadstation: De robot gaat zelfstandig terug om op te laden.

 • Programmeerbaar: Stel schema’s in via de app voor automatische schoonmaakroutines.

Schoonmaakprestaties

De schoonmaakprestaties van de Blaupunkt Bluebot zijn over het algemeen zeer goed. Hij pikt met gemak stof, kruimels en dierenharen op. Met de Turbo Power-functie krijgt hij zelfs de meest hardnekkige vuiligheden van de vloer. De opvangcapaciteit van 0,6 liter is toereikend voor de meeste huishoudens, hoewel bij een grote hoeveelheid dierenharen het legen van de bak frequent nodig kan zijn.

Dweilfunctie

De dweilfunctie is een handig extraatje, maar verwacht geen wonderen. De robot stofzuigt effectief en trekt tegelijk een vochtige doek over de vloer om deze te dweilen. Hoewel dit voor lichte vervuiling voldoende is, vervangt het geen grondige dweilbeurt met de hand. Het is echter ideaal voor het opfrissen van de vloer tussen grotere schoonmaaksessies door.

Er zijn gebruikers die ondervonden dat de robot soms plekken overslaat of moeilijk zijn eigen laadstation terugvindt. Dit lijkt echter incidenteel en niet representatief voor de algemene gebruikerservaring. Zulke kleine nadelen worden relatief snel vergeten wanneer je ziet hoe de Bluebot Xboost je tijd bespaart en de leefomgeving netjes houdt.

De magneetstrip voor gebiedsafbakening werkt naar behoren, hoewel deze wellicht niet altijd even esthetisch is wanneer deze in het zicht geplaatst moet worden. Het is een kwestie van afwegen tussen gemak en het uitzicht van je interieur.

Ondanks deze kleine kanttekeningen blijft de Blaupunkt Bluebot Xboost een betrouwbare hulp. Het gemakkelijke onderhoud, zoals het verwisselen van de borstels, en het simpel leegmaken van de stofbak, benadrukken het gebruiksgemak. De robot is daarnaast relatief stil, waardoor hij terwijl je thuis bent of zelfs ’s nachts zijn werk kan doen zonder veel overlast te veroorzaken.

Concluderend doet de Blaupunkt Bluebot Xboost overtuigend wat hij belooft. Hij zorgt voor een schoner huis met minimale inspanning van de gebruiker. Zoek je een robotstofzuiger die prima stofzuigt, de vloer lichtjes kan dweilen en die je werk uit handen neemt, dan is dit zeker een solide keuze. Het zijn juist die dagelijkse gemakken die het leven iets makkelijker maken.

Geluidsniveau en storingsmeldingen

Blaupunkt bluebot xboost robotstofzuiger 51jmmgz3jmqy nrpwpy7

Als je het hebt over huishoudelijke apparaten, dan is geluidsniveau vaak een belangrijk aspect. Niemand zit te wachten op een luidruchtige stofzuiger die het thuiswerken of de rustige zondagochtend verstoort. Gelukkig zit het met de Blaupunkt Bluebot Xboost over het algemeen goed. Deze robotstofzuiger doet zijn werk opvallend stil, zeker in vergelijking met een traditionele stofzuiger. Met een maximaal geluidsniveau van 59 dB is het een discreet hulpje in huis.

Een ander belangrijk aspect is hoe het apparaat omgaat met eventuele hindernissen of storingen. Niemand wil een apparaat dat na vijf minuten vastloopt en hulpeloos om assistentie begint te piepen. Hier scoort de Bluebot Xboost zowel positief als met wat verbeterpunten. De feedback via de app over de voortgang van de schoonmaak en eventuele problemen kan uitgebreider, zoals we dat van sommige andere modellen gewend zijn.

Hier volgen een paar punten waar het apparaat vooral opvalt:

 • Geluidsniveau: Stofzuigen op een laag volume, waardoor het dagelijks leven er nauwelijks door wordt verstoord.

 • Storingsmeldingen: Kan beter; feedback via de app wanneer het apparaat vastloopt zou helpen.

 • Navigatie: Het apparaat heeft soms moeite met kabels en smalle ruimtes.

 • Drempelvriendelijk: Gaat goed over lage drempels heen, wat in veel huishoudens een pluspunt is.

Het apparaat is uitgerust met diverse sensoren, die ervoor zorgen dat hij zijn weg door de kamer vindt zonder overal tegenaan te botsen. Toch lukt dat niet altijd even goed en hoor je weleens een bonk, gevolgd door een ‘sorry’ van de robot. Ja, hij kan praten. Nadeel is wel dat het stemvolume vrij hard staat en niet aangepast kan worden. Wellicht schrik je hier in het begin even van, maar het heeft wel zijn charme.

Ongelukjes gebeuren en zo ook bij deze slimme schoonmaker. Hij kan het strijdperk verlaten met een volle opvangbak, of soms wat vastlopen op een verdwaalde sok. Toch is het met de Bluebot Xboost fijn dat hij na een dergelijk voorval zijn weg terugvindt naar het laadstation, wat een hoop gedoe scheelt. Al kan het gebeuren dat hij soms wat moeilijker zijn laadstation terugvindt als deze op een krappe plek staat.

Af en toe zie je wel dat de stofzuiger op dezelfde plek kan vastlopen, wat voor enige frustratie kan zorgen. Een beetje huiswerk, zoals het opruimen van losliggende kabels en speelgoed, is dus aan te raden voordat je hem aan het werk zet.

In het grote geheel zijn dit slechts kleine minpuntjes en ze wegen niet op tegen het gemak dat deze robotstofzuiger biedt. Het is een kwestie van gewenning en de juiste voorbereiding om ervoor te zorgen dat je huis er piekfijn uitziet zonder al te veel herrie of onderbrekingen. En zeg nou zelf, het heeft toch ook wel wat om geduldig een helper in huis te hebben die niet moppert over kruimels onder de bank of stof op de plinten? Al met al is de Blaupunkt Bluebot Xboost een waardige kandidaat voor wie op zoek is naar een stille en betrouwbare robotstofzuiger.

Prijs-kwaliteitverhouding en conclusie

Blaupunkt bluebot xboost robotstofzuiger 767v0np9qqlq

De Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB laat zien dat een goede robotstofzuiger niet de wereld hoeft te kosten. Het apparaat belooft met zijn 3-in-1 functionaliteit niet alleen je vloeren te zuigen, maar ook te dweilen. En dat alles zonder je bankrekening te plunderen. Maar hoe verhoudt het zich in praktijk als het gaat om de balans tussen prijs en kwaliteit?

Laten we de punten eens op de i zetten:

 • Tegen dierenharen: Ja, deze Bluebot is een echte vriend als je dieren in huis hebt. Hij zuigt zonder moeite de haren op en houdt je vloer netjes.

 • Terugkeer naar laadstation: Automatisch en zonder gedoe. Is de accu leeg, dan vindt hij zelf zijn weg terug.

 • Automatisch hervatten: Zeker, na het opladen gaat hij verder met waar hij gebleven was.

 • Turbo Power Functie: Voor die momenten dat je net iets meer nodig hebt, komt deze functie goed van pas.

Kijken we naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan doet de Xboost wat je ervan mag verwachten. De stofzuiger is uiterst gebruiksvriendelijk met zijn app-bediening en stemcommando’s. Handig is ook dat je een programmeerbaar tijdschema kunt instellen; zo doet de stofzuiger zijn werk terwijl jij andere zaken aanpakt.

Natuurlijk zijn er altijd minder sterke kanten. Zo kan de stofzuiger, ondanks de aangegeven anti-vastloop functie, soms toch problemen hebben met het vinden van zijn dok of het ontwijken van kabels. Dit zijn echter punten die in de meeste gevallen op te lossen zijn door de locatie van het laadstation slim te kiezen en een beetje aandacht te besteden aan het wegwerken van snoeren.

Wat opvalt is dat gebruikers vooral positief zijn over het gebruiksgemak en de verrichtingen van de robotstofzuiger. Het geluidsniveau is acceptabel en het apparaat is zelfs in staat om zich in moeilijkere situaties te redden. De meegeleverde reserveonderdelen zoals extra borstels en filters worden ook als een groot pluspunt ervaren.

De dweilfunctie is daarentegen basic en gaat vooral om het oppervlakkig schoonmaken, wat niet ongebruikelijk is voor robotstofzuigers in deze prijsklasse. Verwacht geen diepe reiniging zoals je dat met de hand zou doen.

De accuduur en het navigatiesysteem doen wat je ervan mag verwachten in dit segment. Het is geen top-notch high-end technologie, maar de Blaupunkt Bluebot doet wat hij moet doen zonder al te veel poespas of problemen.

Samenvattend kunnen we stellen dat de Blaupunkt Bluebot Xboost een degelijke, betrouwbare robotstofzuiger is. Hij scoort goed op gebruikscomfort en heeft voldoende functies om de meeste mensen tevreden te stellen. Het is de investering waard als je je dagelijkse schoonmaakroutine wilt automatiseren zonder het grote geld uit te geven. Misschien geen wonderkind, maar zeker een betrouwbare werkkracht die de handen uit de mouwen steekt. Kortom, een slimme koop voor wie op zoek is naar een betaalbare, competente schoonmaakhulp.