Een nieuwe stofzuiger aanschaffen: waar op te letten

Alles over de aanschaf van een nieuwe stofzuiger in 2024: soorten, prijzen, zuigkracht, filters, robotstofzuigers, onderhoud, beoordelingen en meer.
Publicatiedatum

6 januari 2023

Introductie

Stofzuiger

Een stofzuiger is een huishoudelijk apparaat dat wordt gebruikt om stof, haren, kruimels en andere losse materialen op te zuigen van vloeren, meubels en andere oppervlakken. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor een schone en hygiënische woning. Er zijn veel verschillende stofzuigers op de markt, met verschillende soorten filters, zuigkracht en andere specifieke kenmerken. Het kan daarom moeilijk zijn om een keuze te maken tussen alle soorten. In dit artikel gaan wie dieper in op het aanschaffen en gebruik van een nieuwe stofzuiger in 2024 en beantwoorden wij de meestgestelde vragen hierover.

Prijzen

Welke soorten stofzuigers zijn er?

Er zijn verschillende soorten stofzuigers op de markt, elk met unieke kenmerken en voordelen:

Steelstofzuigers

Steelstofzuigers zijn stofzuigers die rechtop staan en een steel hebben waarmee ze kunnen worden gerold. Ze zijn meestal iets groter dan sledestofzuigers en komen vaak met een zwaardere motor en een grotere stofopvangbak. Dit maakt ze ideaal voor het zuigen van grotere oppervlakken, zoals tapijten, en voor het opzuigen van zware vuil.

Sledestofzuigers

Sledestofzuigers (ook wel “cilinder stofzuigers” genoemd) zijn stofzuigers in de vorm van een cilinder met een slang die aan het uiteinde is bevestigd. Ze zijn meestal licht en gemakkelijk te manoeuvreren, en komen vaak met een aantal verschillende opzetstukken voor het zuigen van verschillende soorten oppervlakken, zoals tapijten, harde vloeren en meubels. Sledestofzuigers zijn doorgaans een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een compacte en wendbare stofzuiger.

Trommelstofzuigers

Trommelstofzuigers zijn stofzuigers in de vorm van een cilinder met een slang en een steel die is verbonden met een kleinere cilinder. Ze zijn gemakkelijk te manoeuvreren en komen vaak met een aantal verschillende opzetstukken voor het zuigen van verschillende soorten oppervlakken. Trommelstofzuigers zijn meestal iets krachtiger dan sledestofzuigers en zijn daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar iets krachtigers voor het opzuigen van zware vuil.

Handstofzuigers

Handstofzuiger

Handstofzuigers zijn kleine, draagbare stofzuigers die gemakkelijk kunnen worden opgepakt en gebruikt om kleine oppervlakken te zuigen, zoals tafels, banken en auto’s. Ze zijn meestal licht en gemakkelijk te manoeuvreren en komen vaak met een aantal verschillende opzetstukken voor het zuigen van verschillende soorten oppervlakken. Handstofzuigers zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een compacte stofzuiger voor het opzuigen van kleine oppervlakken of voor het opzuigen van vuil in moeilijk bereikbare plaatsen.

Robot stofzuigers

Robot stofzuigers zijn zelfstandige stofzuigers die automatisch rondkruipen over het oppervlak van je vloer en het vuil opzuigen. Ze zijn gemakkelijk te programmeren en kunnen op verschillende tijdstippen worden ingezet om je vloer te zuigen. Robot stofzuigers zijn meestal voorzien van sensoren die ervoor zorgen dat ze niet tegen obstakels aanlopen en ze kunnen ook worden bediend met behulp van een afstandsbediening of een app. Robot stofzuigers zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om hun vloer te zuigen zonder dat ze zelf hoeven te werken.

Wet/Dry stofzuigers

Wet/Dry stofzuigers zijn stofzuigers die zowel vocht als vuil kunnen opzuigen. Ze zijn meestal voorzien van een speciale vuilwatertank waarin het vocht wordt opgevangen en kunnen worden gebruikt om vochtige oppervlakken te zuigen, zoals natte tapijten of vloeren. Wet/Dry stofzuigers zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stofzuiger die geschikt is voor het opzuigen van vochtige oppervlakken.

Stofzuigers met HEPA filters

HEPA filters zijn hoogwaardige filters die in staat zijn om kleine deeltjes, zoals pollen en stofmijten, op te vangen. Stofzuigers met HEPA filters zijn daarom een goede keuze voor mensen met allergieën of die op zoek zijn naar een stofzuiger die in staat is om zeer fijn vuil op te vangen.

Draadloze stofzuigers

Draadloze stofzuigers zijn stofzuigers zonder snoer, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het bereik van het snoer. Draadloze stofzuigers zijn meestal licht en gemakkelijk te manoeuvreren en zijn daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stofzuiger die gemakkelijk te gebruiken is in kleine ruimtes of voor het opzuigen van vuil in moeilijk bereikbare plaatsen.

Cycloonstofzuigers

Cycloonstofzuigers zijn stofzuigers die gebruik maken van cyclonische technologie om het vuil van de luchtstroom te scheiden. Dit betekent dat het vuil wordt gescheiden van de lucht die door de stofzuiger wordt gezogen, wat resulteert in een betere zuigkracht en een langere levensduur van de filter. Cycloonstofzuigers zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stofzuiger met een betere zuigkracht en een langere levensduur van de filter.

Stofzuigers zonder zak

Dit zijn stofzuigers zonder stofzakken, wat betekent dat je geen nieuwe stofzakken hoeft te kopen wanneer de stofopvangbak vol is. In plaats daarvan kun je de stofopvangbak gewoon legen en opnieuw gebruiken. Deze zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stofzuiger die milieuvriendelijker is, aangezien je geen stofzakken hoeft te kopen en weggooien.

Stofzuigers met zakken

Stofzuigers met zakken zijn stofzuigers die gebruik maken van stofzakken om het opgezogen vuil op te vangen. Wanneer de stofzak vol is, kun je deze vervangen door een nieuwe. Stofzuigers met zakken zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stofzuiger die gemakkelijk te gebruiken is en waarbij het vuil op een hygiënische manier wordt opgevangen.

Stofzuigers met waterfilters

Stofzuigers met waterfilters zijn stofzuigers die gebruik maken van water als filter om het vuil op te vangen. Wanneer het vuil door de stofzuiger wordt gezogen, wordt het door het water gefilterd en opgevangen in een speciale tank. Stofzuigers met waterfilters zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stofzuiger die gemakkelijk te gebruiken is en waarbij het vuil op een hygiënische manier wordt opgevangen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een stofzuiger?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een stofzuiger:

Type stofzuiger

Sledestofzuigers zijn een populaire keuze omdat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn en over het algemeen een groot stofopvangreservoir hebben. Bezemstofzuigers zijn kleiner en handzamer, wat ze perfect maakt voor het schoonmaken van kleinere oppervlakken en moeilijk bereikbare plekken. Stofzuigers op zak zijn energiezuinig en gemakkelijk te legen, maar ze hebben over het algemeen een lagere zuigkracht.

Zuigkracht

Als je een huis met tapijt hebt, wil je waarschijnlijk een stofzuiger met een hoge zuigkracht om het tapijt grondig te kunnen schoonmaken. Als je echter voornamelijk harde vloeren hebt, is een lagere zuigkracht misschien voldoende.

Accessoires

Veel stofzuigers worden geleverd met aantal accessoires zoals borstels, mondstukken en zuigslangen, die kunnen helpen bij het schoonmaken van bepaalde oppervlakken of moeilijk bereikbare plekken. Als je bijvoorbeeld veel huisdieren hebt, kan een stofzuiger met een speciale borstel voor het verwijderen van haren van groot belang zijn.

Zuigmond

De zuigmond is het gedeelte van de stofzuiger waar het stof en het vuil in worden opgezogen. Er zijn verschillende soorten zuigmonden die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld, een zuigmond met een brede opening is meestal beter geschikt voor het opzuigen van groot vuil, terwijl een zuigmond met een smalle opening beter is voor het opzuigen van stof en kleine deeltjes.

Soort filter

Vergeet ook niet om te kijken naar het soort filter dat de stofzuiger heeft. Er zijn verschillende soorten filters op de markt, zoals stofzuigerzakken, wasbare filters en cycloonfilters. Stofzuigerzakken zijn gemakkelijk te vervangen, maar ze kunnen duurder zijn op de lange termijn. Wasbare filters zijn duurzamer en kostenbesparend, maar ze moeten regelmatig worden schoongemaakt om effectief te blijven. Cycloonfilters zijn efficiënt en gemakkelijk te legen, maar ze zijn meestal alleen beschikbaar op hoogwaardigere stofzuigers.

Met of zonder zak

Bekijk ook of de stofzuiger wel of geen zak heeft Zakloze stofzuigers zijn gemakkelijker te legen en produceren minder afval, maar ze kunnen moeilijker te reinigen zijn en hebben vaak een lager stofopvangvermogen. Zakgedragen stofzuigers zijn gemakkelijker te reinigen, maar ze produceren meer afval en kunnen duurder zijn op de lange termijn door de kosten van vervangingszakken.

Gebruiksgemak

Stofzuiger opgeborgen in kast

Zoek naar stofzuigers met een grote knop of schakelaar om het apparaat aan en uit te zetten, en die een licht gewicht hebben zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Houd ook rekening met de lengte van de stroomkabel en de zuigslang, zodat je de stofzuiger gemakkelijk over het hele huis kunt gebruiken zonder dat je steeds een stopcontact moet verplaatsen.

Kijk ook naar stofzuigers met een handig opbergsysteem, zoals opbergruimte voor de accessoires of een wandhouder, zodat je het apparaat gemakkelijk kunt opbergen als je klaar bent met stofzuigen. Sommige stofzuigers hebben ook een automatisch oprollsysteem voor de stroomkabel, wat kan helpen om rommel te voorkomen en ervoor te zorgen dat je stofzuiger gemakkelijk te gebruiken is.

Geluid

Als je in een kleiner huis of appartement woont, kan een stofzuiger met een lage decibelwaarde belangrijk zijn om te voorkomen dat je buren last hebt van het lawaai. Sommige stofzuigers hebben ook een “stil” modus waarmee je de geluidsproductie kunt verminderen tijdens het gebruik.

Efficiëntie

Qua energie, als je bezig bent met het beperken van je ecologische voetafdruk, kan een stofzuiger met een lagere energieverbruik een aantrekkelijke optie zijn. Deze stofzuigers zullen je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ze zijn ook beter voor het milieu.

Allergisch?

Als je allergisch bent voor stof of huisstofmijt, kan een stofzuiger met een effectief HEPA filter een goede keuze zijn.

Gebruik op trap

Als je een huis met trap hebt, kan een stofzuiger met een lang bereik of een aparte trapborstel handig zijn om de treden gemakkelijk te kunnen schoonmaken.

Draadloos of met stekker

Stofzuiger met snoer eromheen gewikkeld

Draadloze stofzuigers zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen overal mee naartoe genomen worden, maar ze hebben over het algemeen een lagere zuigkracht en een kortere batterijduur. Bedrade stofzuigers hebben een constante stroomvoorziening en kunnen over het algemeen een hogere zuigkracht hebben, maar ze zijn beperkt in hun bereik door de stroomkabel.

Grootte en gewicht

Het is ook handig om te kijken naar de grootte en het gewicht van de stofzuiger. Als je een kleiner huis hebt of moeilijkheden hebt met het tillen van zware objecten, kan een lichter gewicht een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een stofzuiger. Echter, een stofzuiger met een lager gewicht heeft vaker minder kracht hebben en kan daarom minder goed zijn in het opzuigen van grote hoeveelheden vuil. Daarnaast, als je een groter huis hebt of veel vloeroppervlakte hebt om te schoonmaken, kan een stofzuiger met een groter stofopvangreservoir of een langere zuigslang handig zijn om tijd te besparen.

Gemakkelijk te onderhouden

Zoek naar stofzuigers met gemakkelijk te legen stofopvangreservoirs en gemakkelijk te vervangen filters. Als je regelmatig stofzuigerschoonmaakt, zal dit je tijd besparen en ervoor zorgen dat je stofzuiger efficiënter blijft werken.

Levensduur

Zoek naar stofzuigers met hoogwaardige materialen en een solide bouw, zodat ze langer mee zullen gaan. Sommige stofzuigers hebben ook een certificering voor duurzaamheid, wat kan helpen om ervoor te zorgen dat je een milieuvriendelijker product koopt.

Budget

Stofzuigers komen in een breed scala aan prijzen, dus het is belangrijk om te bepalen hoeveel je bereid bent te besteden voordat je gaat winkelen. Bekijk de verschillende opties in jouw prijsklasse en bepaal welke het beste bij jouw behoeften past.

Garantie en ondersteuning

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe lang de garantie op de stofzuiger is en wat voor soort ondersteuning het merk biedt als er iets misgaat.

Hoeveel kost een nieuwe stofzuiger mij?

Het prijskaartje van een stofzuiger kan sterk variëren. Zo kun je al een stofzuiger kopen voor een paar tientjes, maar ook voor meer dan honderd euro. Hieronder geven we een indicatie van de gemiddelde prijs van verschillende soorten stofzuigers:

 • Handstofzuiger: Een handstofzuiger is een klein en licht apparaat dat je gemakkelijk mee kunt nemen om bijvoorbeeld kruimels op te zuigen. Deze stofzuigers zijn vaak goedkoop, met prijzen tussen de 20 en 50 euro.

 • Stofzuiger zonder zak: Deze stofzuigers zijn vaak wat duurder dan handstofzuigers, met prijzen tussen de 50 en 100 euro.

 • Sledestofzuiger: Deze stofzuigers zijn wederom weer vaak wat duurder dan stofzuigers zonder zak, met prijzen tussen de 100 en 200 euro.

 • Stofzuigerrobot: Deze stofzuigers zijn vaak het duurst, met prijzen vanaf ongeveer 200 euro.

Welke zijn goede merken stofzuigers en waarin verschillen ze?

Er zijn veel merken stofzuigers op de markt, die zich onderscheiden op verschillende manieren.

Dyson

Stofzuiger van merk Dyson

Dyson is een Brits merk stofzuigers dat bekend staat om zijn innovatieve technologie en hoogwaardige prestaties. Dyson stofzuigers maken gebruik van cycloontechnologie om stof en vuil op te zuigen, wat resulteert in een hoge zuigkracht en een lange levensduur. Dyson stofzuigers zijn ook vaak voorzien van zakloze opvangsystemen, wat betekent dat ze gemakkelijk te legen zijn zonder het gebruik van stofzuigerzakken.

Shark

Shark is een Amerikaans merk stofzuigers dat bekend staat om zijn betaalbare prijzen en goede prestaties. Shark stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Ze zijn ook vaak voorzien van verschillende borstels en mondstukken om aan verschillende reinigingsbehoeften te voldoen.

Bissell

Bissell is een Amerikaans merk stofzuigers dat zich richt op het maken van milieuvriendelijke opties. Bissell stofzuigers zijn verkrijgbaar in zowel zakloos als zakvorm en zijn vaak gemaakt met gerecyclede materialen. Ze bieden ook vaak verschillende opties voor het reinigen van tapijten en harde vloeren.

Eufy

Eufy is een merk stofzuigers van het Chinese elektronicabedrijf Anker. Eufy stofzuigers zijn bekend om hun lange batterijduur en hoge zuigkracht. Ze bieden ook vaak verschillende opties voor het reinigen van tapijten en harde vloeren. Eufy stofzuigers zijn vaak voorzien van slimme functies, zoals de mogelijkheid om via een app te worden bediend.

Hoover

Hoover is een Amerikaans merk stofzuigers dat al sinds de jaren 1900 bestaat. Hoover stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Ze zijn ook vaak voorzien van verschillende borstels en mondstukken om aan verschillende reinigingsbehoeften te voldoen. Hoover stofzuigers zijn bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Miele

Miele is een Duits merk stofzuigers dat bekend staat om zijn hoogwaardige materialen en vakmanschap. Miele stofzuigers zijn vaak duurder dan andere merken, maar worden gezien als een goede investering vanwege hun lange levensduur en uitstekende prestaties. Miele stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder zakloos, zakvorm, en stofzuigers voor specifieke oppervlakken zoals tapijten of harde vloeren.

Neato

Neato is een merk stofzuigers dat zich richt op het maken van robotstofzuigers. Neato robotstofzuigers zijn voorzien van slimme technologie en kunnen via een app worden bediend. Ze maken gebruik van lasernavigatie om hun omgeving te scannen en de meest efficiënte manier te vinden om een ruimte te reinigen. Neato robotstofzuigers zijn ook vaak voorzien van HEPA filters om fijne deeltjes op te vangen en de lucht te reinigen.

Electrolux

Electrolux is een Zweeds merk stofzuigers dat bekend staat om zijn innovatieve technologie en goede prestaties. Electrolux stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Ze zijn ook vaak voorzien van verschillende borstels en mondstukken om aan verschillende reinigingsbehoeften te voldoen. Electrolux stofzuigers zijn bekend om hun duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Kenmore

Kenmore is een merk stofzuigers van het Amerikaanse bedrijf Sears. Kenmore stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Ze zijn ook vaak voorzien van verschillende borstels en mondstukken om aan verschillende reinigingsbehoeften te voldoen. Kenmore stofzuigers zijn bekend om hun betrouwbaarheid en betaalbare prijzen.

Oreck

Oreck is een Amerikaans merk stofzuigers dat bekend staat om zijn licht gewicht en compacte afmetingen. Oreck stofzuigers zijn gemakkelijk te manoeuvreren en zijn daarom populair bij mensen die moeite hebben met het tillen van zware stofzuigers of die kleinere ruimtes hebben om te reinigen. Oreck stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder zakloos en zakvorm.

Bissell ProHeat

Bissell ProHeat is een lijn van stofzuigers van het Amerikaanse merk Bissell. Deze stofzuigers zijn speciaal ontworpen om te helpen bij het verwijderen van diepe vlekken en vuil uit tapijten. Ze maken gebruik van warmte om het vuil los te maken en te verwijderen, wat resulteert in efficiënter en effectiever reinigen. Bissell ProHeat stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder zakloos en zakvorm.

BLACK+DECKER

BLACK+DECKER is een Amerikaans merk dat bekend staat om zijn gereedschap en huishoudelijke apparaten. Ze bieden ook een lijn van stofzuigers aan, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. BLACK+DECKER stofzuigers zijn bekend om hun gemakkelijke gebruik en betaalbare prijzen.

Dirt Devil

Dirt Devil is een Amerikaans merk stofzuigers dat bekend staat om zijn betaalbare prijzen en handige opties. Dirt Devil stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Ze zijn ook vaak voorzien van verschillende borstels en mondstukken om aan verschillende reinigingsbehoeften te voldoen. Dirt Devil stofzuigers zijn gemakkelijk te gebruiken en onderhouden.

iRobot

iRobot is een Amerikaans merk stofzuigers dat zich richt op het maken van robotstofzuigers. iRobot robotstofzuigers zijn voorzien van slimme technologie en kunnen via een app worden bediend. Ze maken gebruik van lasernavigatie om hun omgeving te scannen en de meest efficiënte manier te vinden om een ruimte te reinigen. iRobot robotstofzuigers zijn ook vaak voorzien van HEPA filters om fijne deeltjes op te vangen en de lucht te reinigen.

LG

LG is een Zuid-Koreaanse fabrikant van elektronica en huishoudelijke apparaten. Ze bieden ook een lijn van stofzuigers aan, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. LG stofzuigers zijn bekend om hun innovatieve technologie en hoogwaardige prestaties.

Rowenta

Rowenta is een merk stofzuigers van het Duitse bedrijf Groupe SEB. Rowenta stofzuigers zijn bekend om hun hoogwaardige materialen en vakmanschap. Ze bieden een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder zakloos, zakvorm, en stofzuigers voor specifieke oppervlakken zoals tapijten of harde vloeren. Rowenta stofzuigers zijn vaak duurder dan andere merken, maar worden gezien als een goede investering vanwege hun lange levensduur en uitstekende prestaties.

Samsung

Samsung is een Zuid-Koreaanse fabrikant van elektronica en huishoudelijke apparaten. Ze bieden ook een lijn van stofzuigers aan, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Samsung stofzuigers zijn bekend om hun innovatieve technologie en goede prestaties.

Vax

Vax is een Brits merk stofzuigers dat bekend staat om zijn innovatieve technologie en goede prestaties. Vax stofzuigers zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen en opties, waaronder zakloos, zakvorm, en stofzuigers voor specifieke oppervlakken zoals tapijten of harde vloeren. Vax stofzuigers zijn bekend om hun duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Xiaomi

Xiaomi is een Chinese fabrikant van elektronica en huishoudelijke apparaten. Ze bieden ook een lijn van stofzuigers aan, waaronder corded, cordless, en robotstofzuigers. Xiaomi stofzuigers zijn bekend om hun hoge zuigkracht en lange batterijduur. Ze zijn ook vaak voorzien van slimme functies, zoals de mogelijkheid om via een app te worden bediend.

Robotstofzuigers en de voordelen ervan

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een kleine, zelfstandig werkende stofzuiger die automatisch rondgaat om het huis te stofzuigen. Ze zijn meestal uitgerust met sensoren die helpen om obstakels te vermijden en om te navigeren in de ruimte. Sommige robotstofzuigers hebben ook sensoren die helpen om stof en vuil beter op te zuigen.

Robotstofzuigers hebben verschillende voordelen:

 • Makkelijk te gebruiken: je hoeft alleen de robotstofzuiger aan te zetten en hij gaat automatisch aan het werk, zodat je je tijd aan andere dingen kunt besteden.

 • Efficiënt: robotstofzuigers kunnen kleine ruimtes en hoekjes bereiken die moeilijk te stofzuigen zijn met een traditionele stofzuiger.

 • Kunnen op afstand worden bediend: sommige robotstofzuigers kunnen worden bediend met een afstandsbediening of via een app op je smartphone, zodat je de stofzuiger kunt aansturen zonder dat je hoeft op te staan.

 • Handig voor mensen met beperkte mobiliteit: robotstofzuigers kunnen makkelijk onder meubels en in andere kleine ruimtes komen, zodat je niet hoeft te bukken of te rekken om alles te stofzuigen.

 • Kunnen op gezette tijden werken: sommige robotstofzuigers kunnen worden ingesteld om op bepaalde tijden van de dag te werken, zodat je altijd een schoon huis hebt zonder dat je er zelf aan hoeft te denken.

Al met al zijn robotstofzuigers een gemakkelijke en efficiënte manier om je huis schoon te houden, vooral als je het druk hebt of beperkte mobiliteit hebt.

Wat zijn de beste tips voor het dagelijks gebruik van mijn stofzuiger?

Stofzuiger die wordt schoongemaakt met een doek
 • Zorg ervoor dat je de stofzuigerzak regelmatig vervangt. Als de zak vol is, zal de stofzuiger minder effectief zijn.

 • Maak de filters van de stofzuiger regelmatig schoon. Dit zal ervoor zorgen dat de lucht die door de stofzuiger wordt uitgeblazen schoner is en dat de stofzuiger beter blijft presteren.

 • Gebruik de juiste instelling voor het soort vloer dat je stofzuigt. Sommige stofzuigers hebben verschillende instellingen voor harde vloeren en tapijt, dus zorg ervoor dat je de juiste instelling gebruikt voor het beste resultaat.

 • Verwijder regelmatig dingen als haar uit het rooster zodat de stofzuiger vrij kan zuigen.

 • Gebruik de juiste opzetstukken voor het stofzuigen van verschillende oppervlakken. Sommige opzetstukken zijn beter geschikt voor het stofzuigen van meubels of het verwijderen van stof uit hoeken en kieren.

Moet ik kiezen voor een stofzuiger met een motorfilter of een HEPA filter?

Er zijn twee hoofdtypen filters voor stofzuigers: motorfilters en HEPA filters.

 • Motorfilters zijn filters die het vuil en stof uit de luchtstroom van een stofzuiger verwijderen voordat het de motor bereikt. Dit is belangrijk omdat het vuil en stof de motor kan beschadigen als het erin terechtkomt. Motorfilters zijn vaak gemaakt van papier of foam en moeten regelmatig worden vervangen om te zorgen dat de stofzuiger efficiënt blijft werken.

 • HEPA filters zijn hoogwaardige filters die in staat zijn om zeer fijne deeltjes uit de lucht te verwijderen. Ze zijn gemaakt van vezels die zeer fijne luchtdeeltjes, zoals pollen en huisstofmijt, opvangen. HEPA filters zijn een goede keuze voor mensen met allergieën of astma, omdat ze helpen om de lucht in huis schoner te maken. Sommige stofzuigers hebben zowel motorfilters als HEPA filters, zodat ze zowel grotere vuildeeltjes als fijne deeltjes uit de lucht kunnen verwijderen.

Beide hebben hun voor- en nadelen.

Motorfilters voordelen ten opzichte van HEPA filters

 • Goedkoper dan HEPA filters.
 • Gemakkelijk te vervangen.

Motorfilters nadelen

 • Minder effectief in het filteren van kleine deeltjes, zoals pollen en huisstofmijt.
 • Minder geschikt voor mensen met allergieën of astma.

Als je allergieën of astma hebt, of als je gevoelig bent voor kleine deeltjes in de lucht, dan kan een stofzuiger met een HEPA filter beter voor jou zijn. Als je echter op zoek bent naar een goedkopere optie met gemakkelijke vervanging van de filter, dan kan een stofzuiger met een motorfilter beter voor jou zijn.

Moet ik kiezen voor een stofzuiger met zak of zakloos?

Er zijn twee hoofdtypen stofzuigers: stofzuigers met zak en zakloze stofzuigers.

Voordelen van stofzuigers met zak

Stofzuiger met zak
 • Gemakkelijk om het vuil op te vangen en weg te gooien.

 • Geen verlies aan zuigkracht, omdat het vuil in een zak wordt opgevangen.

 • Vaak een hogere zuigkracht, omdat het vuil direct in een behuizing wordt opgevangen.

 • Makkerlijker om vuil op te vangen en weg te gooien.

Voordelen van een zakloze stofzuiger

 • Duurzamer: zakloze stofzuigers hebben geen stofzakken die op een gegeven moment vervangen moeten worden. Dit betekent dat ze langer mee gaan dan stofzuigers met stofzakken.

 • Gemakkelijker in gebruik: omdat je geen stofzakken hoeft te vervangen, hoef je geen tijd te besteden aan het verwisselen van stofzakken.

 • Goedkoper op de lange termijn: hoewel ze vaak wat duurder zijn om te kopen dan stofzuigers met stofzakken, zul je op de lange termijn geld besparen omdat je geen stofzakken hoeft te kopen.

 • Hygiënischer: omdat je geen stofzakken hoeft te vervangen, hoef je ook geen contact te hebben met het vuil en stof dat je hebt opgezogen. Dit kan hygiënischer zijn dan het vervangen van stofzakken.

 • Beter voor het milieu: omdat je geen stofzakken hoeft te vervangen, gebruik je minder afval. Dit is beter voor het milieu.

Houd er wel rekening mee dat zakloze stofzuigers soms wat meer onderhoud vereisen dan stofzuigers met stofzakken, omdat je de behuizing regelmatig moet legen en de filters moet vervangen.

Uiteindelijk hangt het er vanaf welke voor- en nadelen voor jou het belangrijkst zijn. Als je het gemak van het opvangen en weggooien van vuil belangrijk vindt, dan is een stofzuiger met zak misschien beter voor jou. Als je liever geen kosten hebt voor vervanging van zakken en het risico op vuilverspreiding wilt vermijden, dan is een zakloze stofzuiger misschien beter voor jou.

Wat is het verschil tussen een sledestofzuiger en een steelstofzuiger?

Sledestofzuiger

Er zijn twee stofzuigers die vaak voorkomen: sledestofzuigers en steelstofzuigers.

Sledestofzuigers zijn stofzuigers met een zak waarin het opgezogen stof en vuil wordt opgevangen. De motor en het zuiggedeelte zijn in een cilindervormig apparaat gebouwd dat op wielen staat, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is. Sledestofzuigers zijn meestal licht van gewicht en hebben een goed zuigvermogen.

Steelstofzuigers zijn stofzuigers waarbij het zuiggedeelte en de motor op een stang zijn bevestigd. De stang is meestal verstelbaar, zodat de stofzuiger op verschillende hoogtes kan worden gebruikt. Steelstofzuigers zijn vaak licht van gewicht en gemakkelijk te manoeuvreren, wat ze bijvoorbeeld geschikt maakt voor het stofzuigen van trapjes. Steelstofzuigers zijn ook vaak geschikt voor mensen die minder kracht in de armen hebben, omdat ze gemakkelijk te bedienen zijn met één hand.

Voordelen sledestofzuigers ten opzichte van steelstofzuigers

 • Gemakkelijk te manoeuvreren en op te bergen, omdat ze vaak kleiner en lichter zijn dan steelstofzuigers.
 • Minder kans op stofvorming, omdat het vuil direct in een zak of behuizing wordt opgevangen.

Nadelen van sledestofzuigers

 • Meestal lagere zuigkracht dan steelstofzuigers.
 • Kosten voor vervanging van zakken of het legen van de behuizing.

Welke soort stofzuiger is het beste voor mensen met allergieën?

Er zijn een aantal stofzuigers op de markt die specifiek zijn ontworpen voor mensen met allergieën. Deze stofzuigers zijn meestal uitgerust met speciale filters die kleine deeltjes, zoals stof, pollen en huisstofmijt, uit de lucht filteren voordat ze terug de kamer in worden geblazen. Hierdoor kunt u de lucht in uw huis verbeteren en de kans op allergische reacties verminderen.

Stofzuigers met HEPA-filters tegen allergieën

Een van de meest effectieve manieren om de lucht in uw huis te reinigen is door het gebruik van een stofzuiger met een High Efficiency Particulate Air (HEPA) filter. Deze filters zijn ontworpen om zelfs de kleinste deeltjes uit de lucht te filteren, met een efficiëntie van minstens 99,97%. Dit betekent dat ze zelfs de kleinste deeltjes, zoals huisstofmijt en pollen, uit de lucht kunnen verwijderen. Als u allergisch bent voor stof of huisstofmijt, kan het gebruik van een stofzuiger met een HEPA-filter u helpen om de lucht in uw huis te verbeteren en de kans op allergische reacties te verminderen.

Andere stofzuigers voor mensen met allergieën

Er zijn ook andere soorten stofzuigers die specifiek zijn ontworpen voor mensen met allergieën. Sommige stofzuigers hebben bijvoorbeeld een luchtzuiverend systeem dat de lucht tijdens het stofzuigen filters. Andere stofzuigers hebben een luchtzuiverende technologie die de lucht na het stofzuigen filters, zodat u kunt blijven ademen in een schone omgeving.

Hoeveel wattage moet mijn stofzuiger hebben?

In het algemeen geldt dat een stofzuiger met een hogere wattage krachtiger is dan een stofzuiger met een lagere wattage. Stofzuigers met een wattage van ongeveer 600 tot 800 watt zijn geschikt voor het zuigen van stof en kleine deeltjes op tapijten en harde vloeren. Stofzuigers met een wattage van meer dan 800 watt zijn geschikter voor het zuigen van grovere stofdeeltjes en vuil op tapijten en andere zachte oppervlakken.

Het wattage van een stofzuiger is een maat voor het elektrische vermogen van de motor. Het kan een indicatie zijn van hoe krachtig de stofzuiger is, hoewel er andere factoren zijn die ook van belang zijn, zoals de zuigkracht, de grootte en de efficiëntie van het filter, en de ontwerpkenmerken van de stofzuiger.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het wattage van een stofzuiger niet het enige is om naar te kijken bij het kiezen van een stofzuiger. Bekijk ook de zuigkracht, het filtertype en de grootte van het stofreservoir, en overweeg of de stofzuiger geschikt is voor het type vloerbedekking en stof dat u wilt zuigen. Als u twijfelt, kunt u altijd de verkoper of fabrikant raadplegen voor advies.

Welke soorten filters zijn er en welke is het beste voor mijn stofzuiger?

Er zijn verschillende soorten filters die gebruikt kunnen worden in een stofzuiger, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hieronder beschrijf ik enkele van de meest voorkomende filters die gebruikt worden in stofzuigers:

Fijnstof filter

Een fijnstof filter is ontworpen om fijnstof en allergenen, zoals pollen en huisstofmijt, te vangen en te verwijderen uit de lucht die door de stofzuiger wordt gezogen. Dit type filter is gemaakt van microvezel materiaal en kan efficiënt zijn in het verwijderen van fijnstof en allergenen uit de lucht. Het is een goede optie voor mensen die lijden aan allergieën of astma, of voor mensen die willen proberen om de luchtkwaliteit in hun huis te verbeteren.

HEPA filter

Een HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter is een zeer effectief type filter dat in staat is om zeer kleine deeltjes, zoals rook, virussen en bacteriën, te vangen en te verwijderen uit de lucht. HEPA filters zijn gemaakt van kleine vezels die zijn geweven in een specifiek patroon, wat ervoor zorgt dat ze zeer efficiënt zijn in het vangen van kleine deeltjes. HEPA filters kunnen nuttig zijn voor mensen die willen proberen om de luchtkwaliteit in hun huis te verbeteren, vooral als er mensen in het huis zijn die lijden aan allergieën of astma.

Waterfilter

Een waterfilter is een type filter dat gebruikt wordt in stofzuigers die werken met water als filtermedium. In plaats van stof te vangen en op te slaan in een opvangbak, wordt het stof opgelost in water en blijft het in het waterfilter achter. Dit type filter kan efficiënt zijn in het verwijderen van stof en vuil uit de lucht, en het is gemakkelijk te reinigen omdat het enkel hoeft leeggegoten te worden. Waterfilters zijn een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een hygiënische manier om stof te verwijderen uit hun huis.

Koolstoffilter

Stofzuiger met koolstoffilter

Een koolstof filter is een type filter dat gebruikt wordt om geuren en chemicaliën uit de lucht te verwijderen. Dit type filter bevat geactiveerde koolstof, die in staat is om de chemicaliën en geuren uit de lucht te absorberen. Koolstoffilters zijn een goede optie voor mensen die willen proberen om de lucht in hun huis te verfrissen en geuren te verwijderen. Ze kunnen ook nuttig zijn voor mensen die lijden aan allergieën of astma, omdat ze in staat zijn om sommige chemische stoffen uit de lucht te verwijderen die de luchtwegen kunnen irriteren.

Katoenen filter

Een katoenen filter is een type filter dat gemaakt is van katoenen vezels en is ontworpen om stof en vuil uit de lucht te verwijderen. Katoenen filters zijn gemakkelijk te reinigen en kunnen worden hergebruikt, wat ze een duurzamere optie maakt dan sommige andere filters. Ze zijn echter minder efficiënt in het vangen van kleine deeltjes, zoals fijnstof en allergenen, en kunnen daarom minder geschikt zijn voor mensen die lijden aan allergieën of astma.

Papieren filter

Een papieren filter is een type filter dat gemaakt is van papier en is ontworpen om stof en vuil uit de lucht te verwijderen. Papieren filters zijn gemakkelijk te vervangen en zijn een goedkope optie, maar ze zijn minder duurzaam dan sommige andere filters en moeten regelmatig vervangen worden. Ze zijn ook minder efficiënt in het vangen van kleine deeltjes, zoals fijnstof en allergenen, en kunnen daarom minder geschikt zijn voor mensen die lijden aan allergieën of astma.

Filter dat bij uw wensen past

Als u lijdt aan allergieën of astma, kan het gebruik van een fijnstof filter of een HEPA filter aanbevolen zijn om de lucht in uw huis zo schoon mogelijk te houden. Als u op zoek bent naar een duurzamere optie, kan een katoenen of waterfilter een goede keuze zijn. Als u op zoek bent naar een goedkope optie, kan een papieren filter een goede keuze zijn. Als u op zoek bent naar een manier om geuren uit de lucht te verwijderen, kan een koolstoffilter een goede keuze zijn.

Vervangen van filters

Als u op zoek bent naar een filter voor uw stofzuiger, is het ook belangrijk om te overwegen hoe vaak u het filter zult moeten vervangen. Sommige filters, zoals katoenen filters en waterfilters, kunnen gereinigd en hergebruikt worden, wat kan helpen om de kosten op de lange termijn te verminderen. Andere filters, zoals papieren filters en activated carbon filters, moeten regelmatig vervangen worden en kunnen daarom op de lange termijn duurder zijn.

Efficientie van filters

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe efficiënt het filter is in het vangen van stof en vuil uit de lucht. Sommige filters, zoals fijnstof filters en HEPA filters, zijn zeer efficiënt in het vangen van kleine deeltjes en kunnen daarom beter zijn voor mensen die lijden aan allergieën of astma. Andere filters, zoals papieren filters en katoenen filters, zijn minder efficiënt in het vangen van kleine deeltjes en kunnen daarom minder geschikt zijn voor mensen die lijden aan allergieën of astma.

Filter dat op soort stofzuiger past

Ten slotte is het ook belangrijk om te overwegen wat voor soort stofzuiger u heeft en of het filter dat u overweegt geschikt is voor uw stofzuiger. Sommige stofzuigers zijn bijvoorbeeld alleen compatibel met bepaalde types filters, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het filter dat u koopt geschikt is voor uw stofzuiger. Als u twijfelt over welk filter het beste is voor uw stofzuiger, kunt u altijd contact opnemen met de fabrikant of een professionele stofzuigerwinkel om advies te vragen.

Prijs

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een filter voor uw stofzuiger is de prijs. Sommige filters, zoals fijnstof filters en HEPA filters, kunnen duurder zijn dan andere filters, zoals papieren filters of katoenen filters. Houdt er rekening mee dat hoewel een duurdere filter misschien op de korte termijn duurder lijkt, het op de lange termijn wellicht voordeliger kan zijn als het langer meegaat of beter is in het vangen van stof en vuil uit de lucht.

Gemak in reinigen

Ten slotte is het ook belangrijk om te overwegen hoe gemakkelijk het filter te reinigen is. Sommige filters, zoals katoenen filters en waterfilters, kunnen gereinigd en hergebruikt worden, wat kan helpen om de kosten op de lange termijn te verminderen. Andere filters, zoals papieren filters en activated carbon filters, moeten regelmatig vervangen worden en kunnen daarom op de lange termijn duurder zijn. Als u een filter kiest dat gemakkelijk te reinigen is, kan dit helpen om de tijd en moeite te verminderen die nodig is om het filter te onderhouden.

Welke soorten borstels en accessoires zijn nuttig voor stofzuigers?

Stofzuiger met borstel erop

Er zijn verschillende soorten borstels en accessoires beschikbaar voor stofzuigers.

Standaard borstel

De standaard borstel is een brede borstel die aan het uiteinde van de stofzuigerbuis bevestigd kan worden. Deze borstel is geschikt voor het opzuigen van grove stofdeeltjes en het verwijderen van stof uit tapijten en kleden.

Kierenborstel

De kierenborstel is een smalle, flexibele borstel die speciaal ontworpen is om stof en vuil te verwijderen uit kieren en spleten. Deze borstel is vooral nuttig voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekken, zoals tussen de bank en de muur.

Meubelborstel

De meubelborstel is een zachte borstel die gebruikt kan worden om stof en vuil te verwijderen van meubels en andere delicate oppervlakken. Deze borstel is minder geschikt voor het opzuigen van grove stofdeeltjes, maar kan wel effectief zijn voor het verwijderen van fijn stof en haren van meubels.

Vloerborstel

De vloerborstel is een brede borstel die speciaal ontworpen is voor het reinigen van harde vloeren, zoals laminaat, linoleum en tegels. Deze borstel heeft vaak een kantelbare kop, zodat het gemakkelijker is om onder meubels te reinigen.

Zuigmond

Een zuigmond is een smalle, rechthoekige borstel die gebruikt kan worden om stof en vuil te verwijderen uit kleine hoeken en gaten. Deze borstel is vooral nuttig voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekken, zoals achter radiatoren en in kieren tussen plinten en vloeren.

Vernevelaar

Een vernevelaar is een accessoire voor stofzuigers die gebruikt kan worden om een vloeistof te vernevelen terwijl het opgezogen wordt. Dit kan handig zijn voor het verwijderen van hardnekkig vuil of voor het desinfecteren van oppervlakken.

Polijstpad

Een polijstpad is een rond, zacht kussentje dat bevestigd kan worden aan de bodem van de stofzuiger. Dit pad kan gebruikt worden om kwetsbare vloeren, zoals houten vloeren, te polijsten terwijl ze tegelijkertijd opgezogen worden. Dit kan handig zijn om kleine krasjes en oneffenheden te verwijderen en om de glans van de vloer te behouden.

Stofzakken

Stofzakken zijn accessoires voor stofzuigers die gebruikt worden om stof en vuil op te vangen tijdens het stofzuigen. Er zijn verschillende soorten stofzakken beschikbaar, zoals papieren stofzakken en stofzakken van stof. Papieren stofzakken zijn goedkoop en eenvoudig te vervangen, maar kunnen snel vol raken en moeten regelmatig vervangen worden. Stofzakken van stof zijn duurzamer en kunnen meerdere keren gebruikt worden, maar zijn ook duurder en moeilijker te vervangen.

Hoe onderhoud ik mijn nieuwe stofzuiger?

Het is belangrijk om regelmatig het onderhoud van uw stofzuiger uit te voeren om ervoor te zorgen dat hij zo efficiënt mogelijk blijft werken. Hieronder volgen enkele tips om het onderhoud van uw stofzuiger te vergemakkelijken:

Verwijder regelmatig het stof en vuil uit de stofzuiger

Om ervoor te zorgen dat uw stofzuiger efficiënt blijft werken, is het belangrijk om het stof en vuil regelmatig te verwijderen. Dit kunt u doen door het stofreservoir of zak leeg te maken en door het filter te vervangen of te reinigen. Het is aan te raden om het stofreservoir of zak na elke zuivering te legen en het filter om de paar maanden te vervangen of te reinigen, afhankelijk van hoe vaak u de stofzuiger gebruikt.

Maak de rollen en borstels regelmatic schoon

De rollen en borstels op uw stofzuiger kunnen verstopt raken met haren, vezels en ander vuil. Dit kan ervoor zorgen dat de stofzuiger minder efficiënt werkt en moeilijker over de vloer glijdt. Maak daarom regelmatig de rollen en borstels schoon om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van obstakels. Dit kunt u doen door de borstels te verwijderen en het vuil eruit te kammen of te knippen.

Controleer en vervang indien nodig de slang en andere onderdelen

Een verstopt of beschadigd onderdeel kan ervoor zorgen dat uw stofzuiger minder efficiënt werkt. Controleer daarom regelmatig de slang en andere onderdelen op beschadigingen of verstoppingen. Vervang indien nodig de slang of andere onderdelen om ervoor te zorgen dat uw stofzuiger goed blijft werken.

Bewaar de stofzuiger op een droge plek

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw stofzuiger op een droge plek wordt bewaard. Als de stofzuiger nat wordt, kan dit leiden tot elektrische problemen en kan het apparaat beschadigen. Zorg ervoor dat de stofzuiger niet in aanraking komt met water en bewaar het apparaat op een droge plek wanneer het niet in gebruik is.

Wat is het verschil tussen stofzuigers met een motor in de steel en in het hoofd?

Er zijn twee soorten stofzuigers: die met de motor in de steel en die met de motor in het hoofd.

Stofzuigers met een motor in de steel, ook wel stofzuigers met een krachtcentrum genoemd, hebben de motor aan het uiteinde van de steel, in de buurt van de zuigmond. Deze stofzuigers zijn vaak licht en gemakkelijk te manoeuvreren, omdat het gewicht van de motor niet in het hoofd zit. Ze zijn ook vaak goedkoper dan stofzuigers met een motor in het hoofd.

Stofzuigers met een motor in het hoofd, ook wel stofzuigers met een hoofdmotor genoemd, hebben de motor in het hoofd van de stofzuiger, dicht bij de zuigmond. Dit geeft de stofzuiger meer zuigkracht, omdat de motor dichter bij de zuigmond zit en minder afstand hoeft af te leggen. Dit maakt deze stofzuigers geschikter voor het opzuigen van grotere stukken vuil en voor het opzuigen van stoffen op plaatsen die moeilijk te bereiken zijn, zoals onder meubels.

Wat is het verschil tussen stofzuigers met een lange steel en stofzuigers met een korte steel?

Stofzuigers met een lange steel hebben een steel die langer is dan gemiddeld, terwijl stofzuigers met een korte steel juist een kortere steel hebben.

Een lange steel kan handig zijn als je moeilijk bereikbare plaatsen wilt schoonmaken, zoals hoge plafonds of hoge kasten. Het grote voordeel van een lange steel is dat je niet hoeft te reiken of te klimmen om deze plaatsen te bereiken.

Een korte steel is echter handiger als je de stofzuiger vaak op kleine oppervlakken moet gebruiken, zoals een tafel of een bureau. Dit is omdat een korte steel makkelijker te manoeuvreren is en minder ruimte in beslag neemt.

Wat is het verschil tussen stofzuigers met een cycloonfiltersysteem en stofzuigers met een HEPA filter?

Stofzuiger met HEPA filter

Stofzuigers met een cycloonfiltersysteem en stofzuigers met een HEPA filter zijn beide ontworpen om stof en andere deeltjes op te vangen die tijdens het stofzuigen worden opgezogen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee filtersystemen is hoe ze werken en wat ze filteren.

Een cycloonfiltersysteem maakt gebruik van krachtige luchtstroom om stof en deeltjes uit de lucht te scheiden. Het stof wordt dan naar de buitenkant van het filter geleid, waar het in een opvangbak valt. Dit type filter is efficiënt in het opvangen van grove stofdeeltjes, zoals zand en haren, maar minder effectief in het opvangen van fijn stof en allergenen.

Een HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter daarentegen is ontworpen om zelfs de fijnste stofdeeltjes op te vangen, inclusief allergenen zoals huisstofmijt en pollen. Een HEPA filter bestaat uit kleine poriën die fijn stof en allergenen opvangen en vasthouden, wat betekent dat ze efficiënter zijn in het opvangen van deze deeltjes dan een cycloonfiltersysteem.

Nadelen van HEPA filters ten op zichte van cycloonfilters

Een nadeel van een HEPA filter is echter dat het soms moeilijker te reinigen is dan een cycloonfiltersysteem, omdat het fijn stof vasthoudt in plaats van het naar de buitenkant te leiden. Het is daarom belangrijk om regelmatig het HEPA filter te reinigen of te vervangen om ervoor te zorgen dat het optimaal blijft werken.

Daarnaast zijn stofzuigers met een HEPA filter vaak duurder dan stofzuigers met een cycloonfiltersysteem. Dit is omdat het materiaal en de technologie die nodig is om een HEPA filter te maken, kostbaarder is.

Een ander verschil tussen deze filtersystemen is dat stofzuigers met een cycloonfiltersysteem vaak meer zuigkracht hebben dan stofzuigers met een HEPA filter. Dit is omdat het cycloonfiltersysteem geen weerstand biedt aan de luchtstroom, terwijl een HEPA filter dat wel doet omdat het fijn stof opvangt. Dit betekent dat een stofzuiger met een HEPA filter minder krachtig kan zijn dan een stofzuiger met een cycloonfiltersysteem.

In het algemeen is, zoals eerder gemeld, het gebruik van een HEPA filter aan te raden voor mensen met allergieën of andere ademhalingsproblemen, omdat het effectiever is in het opvangen van allergenen en fijn stof. Stofzuigers met een cycloonfiltersysteem zijn daarentegen beter geschikt voor het opzuigen van grove stofdeeltjes en zijn vaak goedkoper en krachtiger. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat voor jouw behoeften het beste is voordat je een stofzuiger koopt.

Kan ik een stofzuiger huren in plaats van kopen, en zo ja, waar?

Ja, het is mogelijk om een stofzuiger te huren in plaats van er een te kopen. Er zijn verschillende plekken waar je een stofzuiger kunt huren:

 • Verhuurbedrijven: Veel verhuurbedrijven bieden professionele stofzuigers te huur aan, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Ze hebben vaak een ruim aanbod van verschillende stofzuigers, van kleine stofzuigers voor thuisgebruik tot grote professionele stofzuigers voor het zware werk. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar verhuurbedrijven in je omgeving via Google of een gids zoals de Gouden Gids.

 • Doe-het-zelfzaken: Sommige doe-het-zelfzaken bieden ook stofzuigers te huur aan. Zoek naar een doe-het-zelfzaak in je buurt en vraag of ze stofzuigers te huur hebben.

 • Online verhuurplatforms: Er zijn ook online platforms waar je stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten kunt huren. Zoek naar “stofzuiger huren” online en je zult verschillende opties vinden.

Zijn er specifieke stofzuigers die beter werken voor haren van huisdieren?

Persoon die haren van hond opzuigt

Er zijn inderdaad specifieke stofzuigers die beter werken voor het opzuigen van haren van huisdieren. Dit komt doordat deze stofzuigers zijn ontworpen met specifieke kenmerken die het verwijderen van huisdierharen vereenvoudigen.

Een van de belangrijkste kenmerken om te zoeken bij een stofzuiger die geschikt is voor het opzuigen van huisdierharen, is een goede zuigkracht. Huisdierharen kunnen lastig zijn om op te zuigen en een stofzuiger met een goede zuigkracht kan hierbij helpen. Daarnaast kan een stofzuiger met een speciaal huisdierhaaraccessoire, zoals een opzetborstel of -mondstuk, ook handig zijn voor het verwijderen van huisdierharen. Deze accessoires zijn vaak voorzien van speciale tanden of borstels die het haar losmaken van de vloer of meubels en het naar de stofzuiger leiden.

Sommige stofzuigers zijn ook uitgerust met een HEPA-filter, wat kan helpen om de huisdierharen te vangen en te verwijderen voordat ze weer in de lucht terechtkomen. Een HEPA-filter is een hoogwaardig filter dat kleine deeltjes, zoals huisdierharen, kan opvangen en vasthouden, wat kan helpen om de lucht in huis schoner te houden.

In het algemeen zijn stofzuigers met een zakloos systeem, zoals een stofzuiger met een cycloonfilter of een robotstofzuiger, vaak beter in staat om huisdierharen op te vangen en te verwijderen. Dit komt doordat deze stofzuigers het vuil en de haren direct opvangen in een behuizing, in plaats van in een zak, waardoor het vuil en de haren beter worden opgevangen en makkelijker te verwijderen zijn.

Waar kan ik een stofzuiger online of offline kopen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een stofzuiger online of offline kunt kopen:

Online

 • Webshops: Er zijn talloze webshops waar je een stofzuiger kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld op Bol.com of bezoek de website van een elektronicabedrijf als MediaMarkt, Expert of Coolblue. Hier kun je verschillende stofzuigers vergelijken en direct online bestellen. Vaak hebben deze webshops ook een goede klantenservice en kun je het product laten bezorgen of afhalen in een winkel bij jou in de buurt.

 • Marktplaats: Op Marktplaats, de online marktplaats van Nederland, kun je tweedehands stofzuigers kopen. Hier kun je bijvoorbeeld een stofzuiger van een particulier kopen die zijn oude stofzuiger niet meer gebruikt. Houd wel rekening met het feit dat je op Marktplaats geen garantie hebt en het product niet altijd kunt retourneren.

Offline

 • Elektronicawinkels: In elektronicawinkels als MediaMarkt, Expert of Coolblue kun je stofzuigers kopen. Hier kun je het product vaak uitproberen en eventueel een demonstratie krijgen van een medewerker. Ook kun je advies vragen over welke stofzuiger het beste bij jouw wensen past.

 • Huishoudwinkels: In huishoudwinkels als Blokker, Action of Karwei kun je ook stofzuigers kopen. Vaak hebben deze winkels een beperkter aanbod dan elektronicawinkels, maar kun je wel goedkoop een stofzuiger kopen.

Hoeveel energie gebruikt een stofzuiger gemiddeld?

De hoeveelheid energie die een stofzuiger gebruikt, kan sterk variëren. Dit hangt onder andere af van het type stofzuiger en de zuigkracht. Hieronder geven we een indicatie van het gemiddelde energieverbruik van verschillende soorten stofzuigers:

 • Sledestofzuiger: een sledestofzuiger is een stofzuiger die je achter je aan kunt slepen en die wordt aangedreven door een elektromotor. Het energieverbruik van een sledestofzuiger ligt gemiddeld tussen de 500 en 700 watt.

 • Stofzuiger zonder zak: een stofzuiger zonder zak heeft geen zak waarin het stof en vuil wordt opgevangen, maar maakt gebruik van een filter om het vuil te verwijderen. Deze stofzuigers zijn vaak energiezuiniger dan stofzuigers met een zak, met een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 400 watt.

 • Stofzuigerrobot: Deze stofzuigers zijn vaak nog energiezuiniger dan stofzuigers zonder zak, met een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 20 watt.

Conclusie

Wij hopen dat deze handleiding u heeft kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe stofzuiger en bij het gebruik ervan. Indien u verder nog vragen heeft, neem dan graag (contact)[/contact.qmd] met ons op.