Efficiënt papier vernietigen: de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 (2023)

Mijn ervaring met de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4: efficiënt en veilig documenten versnipperen.
Auteur
Affiliatie
Milan van Dijk

Cartesium

Publicatiedatum

11 november 2023

Inleiding

Rexel optimum autofeed+ 90x papiervernietiger

De Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 is een hoogwaardige papiervernietiger. De krachtige motor kan tot 90 vellen vernietingen in 1 keer (met automatische invoer). Documenten worden versnipperd tot piepkleine stukjes (zogenaamd P-4 niveau). Deze review gaat op dit alles dieper in.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Veiligheidsniveau (DIN 66399) [DIN P-4 (421 snippers per A4)] Inhoud opvangbak 34 kg
Maximaal geluidsniveau 55 dB Doorvoercapaciteit 90
Continue werking Ja Veiligheidsniveau (DIN 66399) [DIN P-4 (421 snippers per A4)]
Inhoud opvangbak 34 kg Maximaal geluidsniveau 55 dB
Doorvoercapaciteit 90 Continue werking Ja

Prijzen

Ontwerp en Capaciteit

Rexel optimum autofeed+ 90x papiervernietiger 7aqyjz4xoo5q

Als je een kantoor runt of thuis veel met papier werk, weet je hoe belangrijk het is om niet alleen snel, maar ook efficient te kunnen vernietigen. De Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 papiervernietiger belooft een hoop en maakt het ook waar. Laten we eens kijken naar het ontwerp en de capaciteit van dit apparaat.

Qua ontwerp valt direct op dat de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 robuust en stijlvol is. Het zwart geeft het een professionele uitstraling die niet misstaat in een modern kantoor. Met een hoogte van 60,5 cm en breedte van 44 cm neemt het wel wat ruimte in beslag, maar dankzij de compacte diepte van 50 cm past het makkelijk onder de meeste bureaus of in een hoekje.

De capaciteit is waar dit apparaat echt schittert:

 • Kan 90 pagina’s automatisch versnipperen
 • Versnippering tot 8 vellen tegelijk bij handmatige invoer

34 liter opvangbak, goed voor zo’n 250 A4’tjes

 • Een opvangbak die nietjes, paperclips en creditcards aankan

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je een berg papier in korte tijd kunt weghalen. Handig als je de administratie van afgelopen jaar wilt opruimen of gevoelige documenten veilig wilt vernietigen. Het is ook opmerkelijk dat je je geen zorgen hoeft te maken over het verwijderen van nietjes of paperclips; de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 kan dit moeiteloos aan. Dit bespaart tijd en eventuele frustraties.

Het is belangrijk te vermelden dat na een stevige werkperiode van 20 minuten, het apparaat wel 45 minuten moet afkoelen. Dit kan als een nadeel worden gezien, vooral in een drukke kantooromgeving. Maar, dit geeft ook de kans om even een koffiepauze in te lassen, iets wat we soms vergeten in het hectische kantoorleven. En, om even op de efficiëntie terug te komen, die 20 minuten zijn vaak genoeg om de meeste vernietigtaken te voltooien.

Verder is het transparante kijkvenster echt een uitkomst. Je ziet in een oogopslag hoe vol de bak is en dat voorkomt overlopen of onnodige stops tijdens het vernietigen. Het ontwerp van de opvangbak is zodanig dat het legen ervan een fluitje van een cent is. Voor meer details over efficiënt gebruik en de keuze voor een goede papierversnipperaar, zie onze handleiding: Een papierversnipperaar kopen en gebruiken: waar op te letten anno 2023.

De Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 heeft een duidelijke AVG/GDPR-norm naleving, wat inhoudt dat het voor bedrijven een geschikte keuze is om aan de strenge privacyregelgeving te voldoen. Wat betreft het ontwerp en de capaciteit zit je met de Rexel dus zeker goed.

Het gewicht van 12 kg kan als een minpunt gezien worden, omdat dit het verplaatsen van het apparaat niet vergemakkelijkt. Alhoewel, de afwezigheid van wielen stimuleert wel een vaste plek, wat weer bijdraagt aan de netheid op kantoor.

In essentie is de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 een hele solide keuze voor wie veel te vernietigen heeft. Het combineert een professioneel ontwerp met een grote capaciteit, waardoor het een betrouwbare aanwinst is voor zowel kantoorgebruik als voor de particuliere gebruiker die waarde hecht aan privacy en efficiëntie.

Veiligheid en Privacy

Rexel optimum autofeed+ 90x papiervernietiger bngxzga9p14n

In een tijd waarin privacy belangrijker is dan ooit, komt de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 als geroepen voor iedereen die zijn documenten veilig en efficiënt wil vernietigen. Met een veiligheidsniveau van DIN P-4 kunt u gerust zijn dat uw vertrouwelijke papieren tot onleesbare snippers worden gemaakt. Dit betekent dat elk A4’tje verandert in 421 kleine deeltjes, waardoor herstel praktisch onmogelijk is.

Belangrijke aspecten van de veiligheid:

 • DIN P-4 veiligheidsnorm: Beschermt tegen datalekken door zeer fijne versnippering.

 • Vernietiging van diverse materialen: Papier, creditcards, nietjes en paperclips.

 • Anti-vastloop technologie: Voorkomt frustraties en onderbrekingen tijdens het versnipperen.

Het apparaat heeft een indrukwekkende doorvoercapaciteit van 90 vellen. Dat is een stapel papierwerk die je in één keer kunt laten vernietigen, zodat je snel terug kunt naar je bezigheden. Mocht je echter een kleinere stapel hebben, dan kun je ook manueel tot 8 vellen tegelijk versnipperen. Wel is het zo dat je na een flinke versnippersessie van 20 minuten het apparaat even 45 minuten rust moet gunnen - een kleine onderbreking die je kunt benutten voor andere taken.

Een klein punt van aandacht is dat de opvangbak zwaar kan worden als deze vol is, met een capaciteit van maar liefst 34 kilogram. Alhoewel, het voordeel hierbij is dat je niet constant de bak hoeft te legen, wat weer tijd bespaart.

Stel je voor dat je bezig bent en per ongeluk een notitie met gevoelige informatie laat rondslingeren. Met de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 is dit geen enkel probleem. Even door de papierversnipperaar halen en je bent weer compleet veilig. Het apparaat is een uitkomst voor het beschermen van persoonlijke data conform de strenge AVG/GDPR normen, waardoor het een must-have is voor elke onderneming die de privacy van klanten en werknemers serieus neemt.

Hoewel het apparaat geen ingewikkelde functies heeft zoals wielen voor mobiliteit, blijft het een uitstekende keuze voor statisch gebruik op één plek, zoals een kantoorhoek. Het heeft LED-indicatoren voor verschillende statussen zoals ‘volle opvangbak’ en ‘overbelast/vastgelopen’, wat de gebruikerservaring zeker ten goede komt. Voor wie waarde hecht aan gebruikersgemak en veiligheid, is de Rexel Alpha P1 papierversnipperaar een ideale aanvulling op elk kantoor.

Samenvattend is de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 een betrouwbare partner voor het handhaven van je privacy en beschermen van gevoelige informatie. Het combineert efficiëntie met veiligheid en gemak, en hoewel het na een continue werkperiode even moet afkoelen, biedt het in die tijdspanne een hoogwaardige versnippering aan. Kleinere puntjes zoals het gewicht van de opvangbak nemen we voor lief, want de voordelen wegen ruimschoots op tegen deze kleine aandachtspunten. Een apparaat dat zonder twijfel een toegevoegde waarde is voor wie privacy hoog in het vaandel heeft staan.

Gebruikersgemak en Functies

Rexel optimum autofeed+ 90x papiervernietiger n8oknwmxwq46

Voor mensen die veel papier moeten vernietigen, is de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 een handige aanwinst. Deze papierversnipperaar biedt een hoge mate van gebruikersgemak en is uitgerust met diverse functies die het vernietigen van documenten efficiënt en eenvoudig maken.

Een belangrijk kenmerk van de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 is de automatische invoerfunctie. Laat ons kijken naar de belangrijkste functies:

 • Automatische invoer van 90 pagina’s: je hoeft niet meer pagina voor pagina te voeden, wat zeeën van tijd bespaart.

 • Handmatige invoer: als je maar een paar vellen hebt om te vernietigen, kun je gemakkelijk overschakelen naar de handmatige modus en tot 8 pagina’s per keer vernietigen.

 • Automatische energiebesparingsmodus: na 2 minuten van inactiviteit schakelt het apparaat zichzelf uit om energie te besparen.

 • Transparant kijkvenster: altijd duidelijk zicht op hoe vol de opvangbak is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zelfs al deze functionaliteiten kunnen niet verbloemen dat het apparaat na 20 minuten werking een afkoelperiode van 45 minuten nodig heeft. Voor de grootverwerkers kan dit als een nadeel worden ervaren, maar bedenk wel dat dit een veiligheidsmechanisme is om de levensduur van jouw versnipperaar te verlengen.

Wat verder opvalt, is het gemak van het vernietigen van verschillende materialen. Of het nu papier, nietjes, paperclips of creditcards zijn, de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 maakt er korte metten mee. Dit bespaart tijd omdat je niet eerst nietjes of paperclips hoeft te verwijderen, wat een veelvoorkomende frustratie wegneemt.

Hoewel het apparaat vrij zwaar is met een gewicht van 12 kg, wordt dit gecompenseerd door de grote opvangbak van 34 liter, wat betekent dat je niet voortdurend naar de prullenbak rent. Een klein minpuntje is het gebrek aan wielen, wat het verplaatsen van het apparaat binnen een kantooromgeving ietwat lastiger maakt. Desalniettemin, de omvang en het gewicht benadrukken de robuustheid en capaciteit van de machine.

Als het aankomt op het daadwerkelijke gebruik, staat gebruiksgemak centraal. Het apparaat is vrij intuïtief; geen ingewikkelde instellingen of knoppen. Deze gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat iedereen in het kantoor, ongeacht zijn of haar ervaring met kantoorapparatuur, de papierversnipperaar kan bedienen.

Het is de moeite waard om te vermelden dat de LED-indicatoren gebruikers informeren over de status van de machine. Of de opvangbak vol is, of het apparaat overbelast of vastgelopen is, met een snelle blik op de machine ben je helemaal bij.

In een notendop, de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 is een goed doordacht apparaat dat voor soepelheid en efficiëntie zorgt in het papiervernietigingsproces binnen iedere kantooromgeving. De afkoelperiode kan een klein struikelblok zijn, maar voor de gemiddelde kantoorgebruiker zal dit geen dagelijkse hinderpaal vormen. De veelzijdigheid in materiaalverwerking, gecombineerd met de praktische functies, maken de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 tot een betrouwbare partner op het kantoor.

Geluidsniveau en Energiebesparing

Rexel optimum autofeed+ 90x papiervernietiger rlvkrnppqnqk

Bij de aanschaf van kantoorapparatuur is het geluidsniveau een belangrijke overweging. Gelukkig stelt de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 ons niet teleur op dit vlak. Met een maximale geluidsproductie van slechts 55 dB is het vergelijkbaar met het geluid van een elektrische tandenborstel, wat betekent dat je rustig kunt werken zonder last te hebben van een constant lawaai op de achtergrond. Het is toch prettig als je elkaar nog kunt verstaan zonder te moeten schreeuwen boven het gebrom van machines uit.

Laten we de voordelen even helder opsommen:

 • Geluidsniveau van 55 dB: Zo stil dat het de concentratie in het kantoor niet verstoort.

 • Energiebesparingsmodus: Schakelt na 2 minuten niet-gebruik automatisch over op energiebesparing.

 • Continue werking: Ja, zonder dat je de hele tijd hoeft te stoppen voor afkoeling.

De energiebesparingsfuncties zijn ook het benoemen waard; de autofeed zorgt ervoor dat je niet constant papier hoeft aan te vullen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook energie, want de machine draait alleen als het nodig is.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Na een stevige sessie van 20 minuten papier versnipperen, heeft het apparaat een afkoelperiode van 45 minuten nodig. Dit kan je workflow vertragen als je veel te versnipperen hebt op een dag. Maar laten we even realistisch blijven: voor de gemiddelde gebruiker zal de tank van 34 liter ruim voldoende zijn om een flinke stapel documenten tegelijk te verwerken. En die afkoeltijd? Dat is dan een mooi moment voor een koffiepauze.

Wat energiebesparing betreft, is het vervolgens een slimme zet van de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 om automatisch in standby te gaan. Zo vergeet je nooit om de papiervernietiger uit te zetten en bespaar je subtiel op de energierekening.

Het afkeerpunt voor sommigen kan het ontbreken van wieltjes zijn. Dit maakt het minder flexibel om de vernietiger tussen verschillende ruimtes te verplaatsen. Maar is het echt een dealbreaker? Waarschijnlijk niet, je zet het op een vaste plek en daar blijft het.

Nu we al die punten besproken hebben, kun je een weloverwogen keuze maken. De Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 doet zijn werk stil, efficiënt en met aandacht voor energieverbruik. De afkoelperiode is een aandachtspunt, maar geen rampscenario – zeg nou zelf, is het niet heerlijk om even die benen te strekken?

Samenvattend: met de Rexel Optimum AutoFeed+ 90X P4 haal je een prima teamlid in huis. Het is die collega die stilletjes doorwerkt, de energierekening niet opjaagt en bovendien veilig en betrouwbaar is. Wat wil je nog meer?