Mijn veelzijdige keukenhulp: de Moulinex Pain & Delices OW240E30 (2023)

Mijn review van de Moulinex OW240E30: een broodbakmachine die diverse broden, cakes en yoghurt maakt met 20 programma’s en tot 15 uur timer.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

11 september 2023

Inleiding

Moulinex pain & delices broodbakmachine

De Moulinex Pain & Delices OW240E30 is een veelzijdige broodbakmachine die uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Dit model biedt een brede waaier aan programma’s voor verschillende broodsoorten, en gebruikers kunnen ermee ook yoghurt en jam maken. Met zijn krachtige kneedhaak en een vermogen van 720 watt staat dit apparaat garant voor een gelijkmatige verwerking van de ingrediënten. Ondanks dat er geen kijkvenster aanwezig is, zorgen de digitale display en de timer ervoor dat gebruikers het bakproces goed kunnen volgen en regelen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aantal programma’s 20 Glutenvrij programma Ja
Automatische toevoer van extra ingredienten Nee Minimaal broodgewicht 500 g
Maximaal gewicht 1000 g Aantal programma’s 20
Glutenvrij programma Ja Automatische toevoer van extra ingredienten Nee
Minimaal broodgewicht 500 g Maximaal gewicht 1000 g

Prijzen

Veelzijdigheid van de Moulinex OW240E30

Een broodbakmachine op het aanrecht met versgebakken brood ernaast

De Moulinex Pain & Delices OW240E30 bewijst dat een keukenapparaat meer kan zijn dan een eenzijdige gadget. Deze broodbakmachine vervult meerdere rollen in de keuken, van het bakken van perfecte broden tot aan het maken van pastadeeg en zelfs drinkyoghurt of kaas. Met 20 verschillende programma’s is er een enorme verscheidenheid aan mogelijkheden die de gebruiker in staat stelt om creatief te zijn in de keuken.

Meteen valt op dat de machine uitermate geschikt is voor de ochtendrush. Dankzij de timer die tot 15 uur van tevoren ingesteld kan worden, wordt men wakker met de geur van versgebakken brood. De opties om de korstkleur te regelen zijn een pluspunt, al blijkt de lichtste stand nog niet getest door sommige gebruikers.

De inclusie van een speciale yoghurt- en kaasbereidingskuip is op zich al een verrassend element, en opent de deur naar een reeks ambachtelijke bereidingen. Voor de liefhebbers van dit soort experimenten biedt de machine duidelijk extra waarde.

Een paar gedachten die naar boven springen bij het dagelijks gebruik van de Moulinex OW240E30:

 • Het apparaat werkt snel en levert brood dat mooi gebakken is.

 • Het biedt de optie om tussen drie verschillende broodgewichten te kiezen.

 • Veel gebruikers melden dat de broden uitstekend gebakken zijn, met een consistentie die soms zelfs beter is dan bij eerdere bakmachines die zij gebruikt hebben.

Toch zijn er ook wat kanttekeningen:

 • Een gebruiker merkt op dat er al na vier keer bakken een stukje van de anti-aanbaklaag van de kneedhaak is afgekomen, wat vragen oproept over de duurzaamheid op lange termijn.

 • Sommigen vinden de machine tijdens het kneden aan de luide kant.

 • Het ontbreken van een venster om het bakproces in de gaten te houden wordt door enkelen als een minpunt gezien.

Het is echter belangrijk om deze bevindingen te relativeren. De eerste tekenen van slijtage kunnen incidenteel zijn, en het geluidsniveau is vaak een subjectieve ervaring. Wat betreft het ontbreken van een venster: de meeste gebruikers vertrouwen op het bakproces en hebben dit niet als dealbreaker ervaren.

Voor diegenen die een broodbakmachine zoeken die meer kan dan alleen brood bakken, blijkt de Moulinex Pain & Delices OW240E30 een schot in de roos.

 • Het is een machine voor de moderne keuken waar veel mee geëxperimenteerd kan worden.

 • Innovatieve recepten liggen binnen handbereik dankzij het meegeleverde boek.

 • De gebruiksvriendelijkheid staat voorop, men kan zonder veel moeite een heerlijk brood op tafel toveren.

In een tijd waarin veel mensen terugkeren naar de basis van koken en bakken, en geïnteresseerd zijn in ambachtelijke bereidingen, speelt de Moulinex Pain & Delices OW240E30 daar handig op in. Het biedt gemak, veelzijdigheid en de kans om de huisgemaakte ervaring te personaliseren. Met enkele kleine aandachtspunten die nauwelijks afdoen aan de algehele positieve ervaring, staat dit apparaat klaar om een blijvend plekje in de keuken te veroveren.

Gebruiksgemak en gebruikservaring

Een close-up van brooddeeg in de broodbakmachine tijdens het kneden

De Moulinex Pain & Delices OW240E30 broodbakmachine blinkt uit in gebruiksgemak en biedt een fijne gebruikservaring voor zowel beginnende als ervaren thuisbakkers. De nadruk in deze sectie ligt op hoe gebruikersvriendelijk dit apparaat is in dagelijks gebruik en welke ervaringen gebruikers delen, zonder afbreuk te doen aan de algehele positieve toon.

Gebruikersgemak staat hoog in het vaandel bij de Moulinex Pain & Delices. Vers brood maken was nog nooit zo eenvoudig. Je hoeft alleen de ingrediënten in de machine te doen, een keuze te maken uit de 20 beschikbare programma’s en de broodbakmachine doet de rest. Als je ’s ochtends haast hebt, is de timer tot 15 uur van tevoren in te stellen zodat je wakker wordt met de geur van versgebakken brood.

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke punten die het gebruiksgemak benadrukken:

 • Selectie van programma’s: Kies uit 20 opties, inclusief een voor glutenvrij brood, wat het experimenteren met verschillende bereidingen stimuleert.

 • Timerfunctie: Stel gemakkelijk de timer in voor vers brood op het gewenste moment.

 • Gebruiksvriendelijke interface: Het selecteren van instellingen gaat probleemloos via het overzichtelijke display.

Hoewel het apparaat voornamelijk positieve ervaringen biedt, worden enkele kleine nadelen gemeld. Zo vinden sommige gebruikers het geluidsniveau tijdens het kneden aan de hoge kant. Echter, in de context van de geboden kwaliteit en het eindresultaat, lijkt dit een minder zwaarwegend punt.

De gebruikerservaring van de Moulinex Pain & Delices wordt versterkt door de diversiteit aan recepten die mogelijk zijn, van broden tot cakes en zelfs kaas of yoghurt. Het meegeleverde receptenboek moedigt aan tot het proberen van nieuwe gerechten en het verfijnen van jouw bakvaardigheden.

Echter, niet alles verloopt altijd vlekkeloos. Zo rapporteren enkele gebruikers problemen met het glutenvrije programma, waarbij het resultaat niet altijd even succesvol is. Dit kan een punt van overweging zijn voor degenen die vooral geïnteresseerd zijn in glutenvrije opties. Desalniettemin, met wat experimenteren vinden de meeste mensen al snel de juiste balans in ingrediënten en programma-instellingen.

De Moulinex Pain & Delices maakt over het algemeen een stevige en duurzame indruk. Het apparaat is niet overladen met onnodige functies, waardoor het voor de meeste gebruikers een toegankelijk en eenvoudig te hanteren keukenhulpmiddel is. Het makkelijk uitneembare bakblik draagt hier ook aan bij, wat reinigen na gebruik eenvoudig maakt.

De ervaringen van gebruikers die de Moulinex Pain & Delices in huis hebben, benadrukken een algemene tevredenheid over de kwaliteit van het gebakken brood. Het lijkt erop dat deze broodbakmachine de verwachtingen overtreft en het zelfs mogelijk maakt om brood te bakken dat zich kan meten met dat van een ambachtelijke bakker, mits je natuurlijk de juiste instellingen en recepten volgt.

Samenvattend, de Moulinex Pain & Delices OW240E30 wordt geprezen om zijn gebruiksgemak en de prettige gebruikservaring. Het is een keukenhulpmiddel dat zowel functionaliteit als gemak in één toestel biedt, met wellicht enkele kleine verbeterpunten die voor sommigen nauwelijks de positieve ervaring zullen beïnvloeden.

Design en bouwkwaliteit

Verschillende ingrediënten zoals melk bloem eieren op een tafel klaar om in de broodbakmachine gebruikt te worden

De Moulinex Pain & Delices OW240E30 broodbakmachine blinkt uit in design en bouwkwaliteit. Deze compacte machine heeft een moderne en elegante uitstraling met zijn matte en glanzende afwerking. Het zilver-zwarte kleurenschema en het gebruik van RVS en kunststof materialen geven het een professioneel uiterlijk dat past in elke keuken.

Wat direct opvalt:

 • Compactheid: Met een afmeting van slechts 29 x 31 x 29 cm en een gewicht van 4 kg is hij niet al te groot en kan daardoor gemakkelijk een plek op het aanrecht vinden.

 • Stevige constructie: De materialen voelen degelijk en duurzaam aan, wat de verwachting wekt van een lange levensduur.

 • Geen handvat/handgrepen: Dit kan als een nadeel gezien worden, maar het draagt bij aan het strakke design.

Ondanks de robuuste bouwkwaliteit en het mooie ontwerp, zijn er enkele punten waar gebruikers op moeten letten. Zo hebben sommigen aangegeven dat de antiaanbaklaag van de kneedhaak kan beschadigen. Dit is een kwestie die soms voorkomt bij broodbakmachines, maar het is belangrijk om dit in de gaten te houden en voorzichtig te zijn bij het schoonmaken om zo de levensduur van het bakblik te verlengen.

De Moulinex Pain & Delices OW240E30 beschikt niet over een koele wand, wat betekent dat de buitenkant heet kan worden tijdens gebruik. Dit is iets waar gebruikers rekening mee moeten houden, vooral als er kinderen in de buurt zijn.

Een opvallende afwezigheid is het kijkvenster. Dit kan voor sommige thuisbakkers een gemis zijn, omdat je niet gemakkelijk de voortgang van het bakproces kan volgen zonder het bakproces te verstoren. Toch lijkt dit voor velen geen groot probleem te zijn, aangezien het vertrouwen in de bakmachine groot is en het uiteindelijk draait om het eindresultaat: heerlijk gebakken brood.

Qua functionaliteiten is de machine goed uitgerust. Met 20 verschillende programma’s, waaronder een specifiek glutenvrij programma en de mogelijkheid om niet alleen brood, maar ook kaas, yoghurt en zelfs jam te maken, laat deze broodbakmachine weinig te wensen over. De afwezigheid van een automatische toevoer voor extra ingrediënten moet wel worden opgemerkt, wat betekent dat gebruikers op het juiste moment zelf zaden of noten moeten toevoegen, als ze dat willen.

Desondanks is de Moulinex Pain & Delices OW240E30 een solide keuze voor de thuisbakker. De uitstekende design en bouwkwaliteit maken het niet alleen een lust voor het oog in de keuken, maar ook een betrouwbare partner voor het bakken van een verscheidenheid aan lekkernijen. Kleine nadelen doen weinig af aan de algehele positieve ervaring die deze broodbakmachine biedt en worden vaak met gemak aan de kant geschoven door de positieve gebruikservaringen.

Programma’s en bakresultaten

Een digitale display van de broodbakmachine toont een timer die aftelt

De Moulinex Pain & Delices OW240E30 broodbakmachine staat bekend om zijn brede scala aan programma-opties en uitmuntende bakresultaten. Met maar liefst 20 verschillende programma’s is deze machine een veelzijdige keukenhulp die je niet alleen voor traditioneel broodbakken kunt gebruiken, maar ook voor het maken van onder andere gluten-vrij brood, pastadeeg, granen, drinkyoghurt en diverse kaasbereidingen. Wat vooral positief opvalt:

 • Eenvoudig in gebruik: ingrediënten erin, programma kiezen en starten maar.
 • Timerfunctie: stel tot 15 uur van tevoren in en word wakker met vers brood.
 • Verscheidenheid aan broodgewichten: van 500 gram tot 1000 gram.

Ondanks de vele positieve kanten, moeten we ook een oogje dichtknijpen voor een paar kleine minpuntjes. Bijvoorbeeld, de afwezigheid van een automatische toevoer voor extra ingrediënten betekent dat je tijdens het bakproces zelf zaden of noten moet toevoegen. Ook de korstkleur kan een punt van aandacht zijn; met drie verschillende instellingen lijkt de lichtste stand nog niet uitgetest, terwijl de donkerste stand voor sommigen net wat te bruin uit de oven kan komen.

Bakkers die experimenteren met nieuwe recepten zullen de receptenboek bijzonder nuttig vinden, al is het soms even zoeken naar de juiste combinatie van ingrediënten en instellingen. De broodbakmachine toont zijn ware aard als je op zoek bent naar consistente kwaliteit; van volkorenbrood tot meer exotische creaties, het apparaat weet bijna altijd te presteren. Het fijne is dat je met de Moulinex dat verse brood niet mist, zelfs als je een drukke ochtend hebt. De timer maak je de avond ervoor klaar, en in de ochtend wacht het perfect gebakken brood op jou.

Hoewel de duurzaamheid van de anti-aanbaklaag bij een enkele gebruiker vraagtekens oproept na een stukje dat loskwam, lijkt dit geen structureel probleem. Echter, mensen met een specifieke behoefte aan glutenvrij brood kunnen wat tegenstrijdige resultaten ervaren – hier lijkt de Moulinex OW240E30 niet altijd even goed uit de voeten te kunnen.

Voor wie zowel het gemak als de vreugde van het broodbakken wil ervaren zonder de volle aandacht erbij te houden, wordt deze machine vaak als ‘supergemakkelijk’ en stil omschreven. Het brood komt er mooi uit en is eenvoudig uit de bak te halen. Deze eigenschappen versterken de stelling dat de Moulinex Pain & Delices een ware aanwinst is voor de keuken.

Prijs-kwaliteitverhouding is een ander sterk punt van dit model. Zijn betaalbare prijs gaat hand in hand met een betrouwbare kwaliteit en biedt veel bakplezier voor zowel beginnende als ervaren thuisbakkers.

In het kort, de Moulinex Pain & Delices OW240E30 biedt een uitgebreid assortiment bakmogelijkheden voor iedereen die de smaak en geur van zelfgebakken brood kan waarderen. Zonder te veel poespas bakt deze machine consequent goede broden en andere lekkernijen, mits je de juiste instellingen weet te vinden. Voor de creatieve keukenprinsen en -prinsessen is het zeker een aanrader. En terwijl er altijd ruimte is voor verbetering, doet dit apparaat wat het belooft: het bieden van comfort en kwaliteit aan je keukenroutine.

Geluidsproductie en praktische opmerkingen

Moulinex pain & delices broodbakmachine

Als we kijken naar de geluidsproductie en praktische opmerkingen van de Moulinex Pain & Delices OW240E30, valt direct op dat deze broodbakmachine een stille partner is in de keuken. Het rustige gemeng en gekneed gaat niet gepaard met hard lawaai, wat bij sommige andere machines wel het geval kan zijn. Dit maakt het apparaat prima geschikt voor gebruik in de vroege ochtenduren of laat in de avond, zonder dat je bang hoeft te zijn het hele huis wakker te maken.

Een belangrijk aandachtspunt dat naar voren komt:

 • Het geluidsniveau tijdens het kneden kan voor sommige gebruikers aan de hoge kant zijn, iets wat in de avonduren als storend ervaren kan worden.

Ook praktisch gezien scoort de broodbakmachine goed. Het gemak waarmee brood uit de bak te halen is, wordt geprezen, en stevig materiaal zorgt ervoor dat de machine als robuust en betrouwbaar wordt ervaren. Hierdoor voelt het gebruik van de Moulinex Pain & Delices aan als een kwestie van ‘set and forget’, waarbij je vertrouwt op het apparaat om zijn werk te doen.

Wat betreft de bouw van het apparaat, zijn er toch enkele kanttekeningen te maken:

 • Het apparaat heeft geen kijkglas, wat sommige gebruikers missen omdat ze graag het bakproces volgen.

 • De gebruiksaanwijzing heeft een lettergrootte die voor sommigen uitdagend kan zijn om te lezen.

 • Daarnaast kan het geluid dat de machine maakt tijdens het aangeven van signalen voor sommige gebruikers als luid worden ervaren.

Het is duidelijk dat het perfecte bruin worden van het brood een aandachtspunt kan zijn. Een gelijkmatige korstkleur is soms niet te bereiken, vooral aan de bovenkant van het brood. Dit is echter een relatief klein minpunt als we het afzetten tegen de vele positieve ervaringen die gebruikers met deze broodbakmachine hebben.

In lijn met de rest van het artikel, kunnen we concluderen dat de Moulinex Pain & Delices OW240E30 voornamelijk positieve reacties krijgt als het gaat om gebruiksgemak en het resultaat van wat er uit de machine komt: vers, heerlijk brood en meer. De kleine ongemakken worden vaak overschaduwd door de veelzijdigheid en het comfort die het apparaat biedt.

Kortom, voor wie twijfelt, de Moulinex Pain & Delices OW240E30 is een prima keuze voor wie thuis wil genieten van zelfgebakken lekkernijen, met het gemak van een moderne keukenhulp. De machine heeft weliswaar een paar minpunten, maar die zijn in de alledaagse praktijk makkelijk te negeren of te relativeren, gezien de talloze broden en heerlijke creaties die je er moeiteloos mee op tafel tovert.