Perfect zelfgemaakt (knapperig) brood: de Kenwood BM450 Broodbakmachine (2023)

De Kenwood BM450: strak design, 14 programma’s, automatische toevoer en warmhoudfunctie voor knapperig brood.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

3 november 2023

Inleiding

Kenwood bm450 broodbakmachine

De Kenwood BM450 Broodbakmachine heeft een vermogen van 780 watt waarmee je broden tot 1 kilogram kan bakken. Het apparaat heeft een speciaal kneedsysteem en een manier van warmte verdelen. Het gebruiksvriendelijke bedieningspaneel met LCD-display biedt de BM450 een verscheidenheid aan programma’s en opties die het bakken van brood thuis tot een aangename en haalbare bezigheid maken.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aantal programma’s 14 Glutenvrij programma Ja
Automatische toevoer van extra ingredienten Ja Minimaal broodgewicht 500 g
Maximaal gewicht 1000 g Aantal programma’s 14
Glutenvrij programma Ja Automatische toevoer van extra ingredienten Ja
Minimaal broodgewicht 500 g Maximaal gewicht 1000 g

Prijzen

Design en functionaliteit

Kenwood bm450 broodbakmachine 31l1dpzgjgpa

De Kenwood BM450 Broodbakmachine combineert een strak design met geavanceerde functionaliteit, waardoor hij een prominente plaats inneemt in de moderne keuken. Deze machine imponeert niet alleen met zijn metalen afwerking, maar ook met de praktische eigenschappen die het een gemakkelijke aanvulling op de wekelijkse keukenactiviteiten maken.

Laten we eens kijken naar enkele kenmerkende eigenschappen van dit model:

 • Automatische toevoer van extra ingrediënten: Je voegt noten of rozijnen toe in het bakje en de machine regelt de rest.

 • Diverse bakprogramma’s: Met 14 verschillende programma’s bak je alles van glutenvrij brood tot pizza en jam.

 • Personalisering: Kies zelf de broodgrootte en de kleur van de korst.

 • Timerfunctie: Stel tot 15 uur van tevoren in wanneer je brood klaar moet zijn.

De schoonheid van de BM450 zit hem niet alleen in het uiterlijk maar zeker ook in het gebruiksgemak. De gebruiker kan met eenvoud zorgen voor een verse, krokante korst op een moment naar keuze. Pluspunt is dat de machine dankzij zijn design niet in een kast verstopt hoeft te worden, maar een elegante toevoeging is op je aanrecht.

Natuurlijk vallen sommige dingen minder in de smaak. De broodbakmachine is vrij groot en kan in sommige keukens te veel ruimte innemen. Ook het gerechtvaardigde punt van lawaai tijdens het kneden komt soms naar voren, maar relatief gezien valt dit binnen de norm voor dergelijke apparaten. Het minimale broodgewicht van 500 gram kan voor sommigen beperkend zijn, hoewel de meeste gebruikers dit voldoende vinden voor dagelijks gebruik.

Waar de Kenwood BM450 echter in uitblinkt, is zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid in bakresultaten. Of je nu kiest voor een standaard witbrood of experimenteert met glutenvrije of volkoren variaties, het apparaat levert consequent goede prestaties. De mogelijkheid om noten en zaden toe te voegen zonder het bakproces te moeten onderbreken, wordt hoog gewaardeerd.

Aan de andere kant is het opmerkelijk dat bij langdurig gebruik de menghaak af en toe in het brood kan blijven zitten, wat resulteert in een niet-zo-perfect eindproduct. Dit is echter een veelvoorkomend verschijnsel bij veel broodbakmachines.

Samengevat, de Kenwood BM450 is een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke broodbakmachine die de stijl in je keuken naar een hoger niveau tilt. Met zijn robuuste bouw en een scala aan opties om de perfecte zuurdesem, knapperig stokbrood of een zoet rozijnenbrood te maken, is dit apparaat ontworpen om tegemoet te komen aan diverse voorkeuren van de thuisbakker. Ondanks een paar kleine ongemakken, zoals geluidsniveau en grootte, is deze Kenwood BM450 een waardige investering voor degenen die waarde hechten aan zowel esthetiek als prestatie.

Gebruiksgemak en bediening

Kenwood bm450 broodbakmachine 7363x0b90zyg

De Kenwood BM450 broodbakmachine is een waar genot als het gaat om gebruiksgemak en bediening. Met een reeks aan intuïtieve functies kun je met gemak je eigen brood op tafel zetten. Of je nu een beginner bent in de keuken of al jaren de heerlijkste broden bakt, deze machine maakt het proces toegankelijker dan ooit tevoren.

Laten we eens duiken in de kenmerken die het gebruik zo gemakkelijk maken:

 • 14 automatische programma’s: Voor ieder wat wils, van glutenvrij tot cake.

 • Automatische toevoer: Voeg van tevoren ingrediënten als noten of rozijnen toe en de machine doet de rest.

 • Timerfunctie: Plan je baksessie tot 15 uur van tevoren en word wakker met de geur van vers brood.

 • Warmhoudfunctie: Je brood blijft warm en knapperig tot je klaar bent om het aan te snijden.

 • Uitneembaar bakblik: Schoonmaken gaat vrijwel moeiteloos.

Door deze functies is het een fluitje van een cent om de machine naar persoonlijke voorkeur in te stellen. Kies eenvoudigweg het gewenste programma, stel de korstkleur af en selecteer de grootte van het brood – handelingen die zelfs voor de minder technisch aangelegde bakliefhebbers makkelijk te begrijpen zijn.

Echter, geen enkel apparaat is perfect en de BM450 is daar geen uitzondering op. Zo kunnen de touch knoppen soms iets te gevoelig of juist niet responsief genoeg zijn. Dit kan vooral in het begin wat oefening vergen. De automatische dispenser werkt over het algemeen goed, maar zoals bij elk mechanisch onderdeel, kan er een keer iets misgaan. Het is belangrijk om te realiseren dat dit incidentele kleinigheden zijn die de positieve ervaring met de machine niet mogen overschaduwen.

Opvallend is ook de robuuste bouw van de machine, die bijdraagt aan de duurzaamheid, alhoewel sommige gebruikers aangeven dat het apparaat tijdens het kneden wat lawaai kan maken. Toch klinken deze geluiden als muziek in de oren van de thuisbakker wanneer ze leiden tot een prachtig, krokant en luchtig brood.

Mocht je zorgen hebben over de plaatsing of opbergruimte, dan kan het formaat van de BM450 een punt van overweging zijn. Hij is niet de kleinste op de markt en zou dus iets meer ruimte in beslag kunnen nemen op je aanrecht. Maar dankzij zijn stijlvolle design is het absoluut geen straf om dit apparaat een vaste plaats in je keuken te geven.

Het kretenpaneel op de BM450 dient tot slot als je persoonlijke broodbakassistent, waardoor zelfs zonder uitgebreide instructies iedereen waarschijnlijk snel vertrouwd zal raken met de bediening.

In het land van de broodbakmachines biedt de Kenwood BM450 een combinatie van gemak, controle en kwaliteit. Het behoeft dan ook geen discussie dat deze machine een stevige plek verovert in de harten van broodbakkers. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en doordachte extra’s is dit apparaat opgewassen tegen de meest uiteenlopende broodbakavonturen.

Bakresultaat en consistentie

Kenwood bm450 broodbakmachine 7jpqgjgbrqy

Als het aankomt op het bakresultaat en de consistentie van het brood, schiet de Kenwood BM450 Broodbakmachine met vlag en wimpel te hulp. Als broodbakfanaten weten we allemaal dat de ultieme toetssteen voor een degelijke broodbakmachine ’m zit in de textuur en smaak van het uiteindelijke brood – en deze machine stelt niet teleur.

Waar de Kenwood BM450 uitblinkt, is zijn vermogen om consequent een brood te leveren dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook die perfect gebalanceerde knapperige korst heeft met een heerlijk zachte binnenkant. Of je nu de basisinstelling gebruikt of experimenteert met de diverse opties, de resultaten zijn opvallend:

 • Consistente kwaliteit brood, iedere keer weer

 • Regelbare korstkleur voor een persoonlijke touch

 • Automatische toevoeging van ingrediënten zorgt voor gemak en precisie

Dankzij die automatische toevoeger die ingrediënten zoals noten en rozijnen als een professionele bakker toevoegt, kun je allerlei lekkernijen bakken zonder dat je het risico loopt op een klonterige chaos of inconsistente verspreiding door het deeg.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn; er zijn een paar kleine kanttekeningen. Zo melden enkele gebruikers dat de ingebouwde dispenser niet altijd even betrouwbaar werkt en dat bij sommige programma’s het kneden wat luidruchtig kan zijn. Maar in de praktijk blijken dit soort nadelen vaak overkomelijk en wegen ze zeker niet op tegen het bakcomfort en de kwaliteit van het eindproduct.

Naast een prima bakfunctie, kan de Kenwood BM450 ook aangeprezen worden voor zijn mantel van veelzijdigheid. Dit is niet alleen maar een broodbakmachine; het is een bakcentrum dat gemakkelijk cake, jam en zelfs glutenvrij brood kan fabriceren. En ja, dit doet hij met dezelfde flair en betrouwbaarheid als zijn standaard broodbakcycli. Voor wie op zoek is naar andere veelzijdige bakmachines, kan de Moulinex Pain & Delices OW240E30 een vergelijkbaar veelzijdige ervaring bieden.

Laten we ook even stilstaan bij de aanpassingsmogelijkheden die deze machine biedt. Kies je voor een lichte, goudbruine korst of toch die donkere, knapperige bite? De BM450 past zich moeiteloos aan jouw wensen aan, alsof je een dialoog voert met je eigen keukenapparatuur over hoe je wilt dat je brood eruitziet en aanvoelt. En dat praat best lekker weg, als je ’s ochtends uitkijkt naar een vers sneetje.

Nu houden we ons hier aan de feiten, dus is het ook belangrijk om te vermelden dat sommige broodliefhebbers misschien even moeten sleutelen aan de recepten om het brood exact naar wens te krijgen. Het bereiden van brood blijft immers een ambacht, ook met een high-tech hulpmiddel als de BM450. De ene bloem is de andere niet, en sommige ovens zullen wellicht iets meer water of juist een iets andere mengtijd verlangen.

Afsluitend biedt de Kenwood BM450 Broodbakmachine een solide fundament voor je thuisbakkerij. De gebruikservaring mag dan op een paar puntjes nog verfijnd worden, de kernkwaliteiten van het apparaat: consistent in zijn bakresultaten en veelzijdigheid in recepten, maken elke kritische noot ruimschoots goed. Met andere woorden, dit apparaat verdient een warme aanbeveling voor elke thuisbakker die zijn brood serieus neemt.

Geluidsniveau en onderhoud

Kenwood bm450 broodbakmachine m9xmzj0krzom

Wanneer het aankomt op het geluidsniveau en onderhoud van de Kenwood BM450 Broodbakmachine, zijn er toch wel een paar zaken die opvallen.

Allereerst is het niet te negeren: deze broodbakmachine maakt tijdens het kneden van het deeg een zeker geluid. Hoewel sommigen dit als storend kunnen ervaren, staat het geluidsniveau eigenlijk in verhouding tot de kracht waarmee de machine werkt. Het is een teken dat de machine daadwerkelijk bezig is met het zwaardere kneedwerk, wat uiteindelijk bijdraagt aan een beter eindresultaat: een heerlijk luchtig brood.

Om preciezer te zijn over het geluid, deze aspecten verdienen aandacht:

 • Tijdens het kneedproces kan er lawaai zijn.

 • Sommige gebruikers vinden het lawaai acceptabel, anderen kunnen het als storend ervaren, zeker als je dicht in de buurt blijft.

 • Het is een punt waarover meningen verschillen, maar het lijkt geen dealbreaker te zijn, gezien de vele positieve ervaringen met de machine.

Dan is er het aspect van onderhoud, wat opvallend genoeg een stuk positiever wordt ontvangen. De Kenwood BM450 is opvallend gemakkelijk schoon te maken. Doordat de bakvorm en kneedhaak uitneembaar zijn, is het een kwestie van uitspoelen en afdrogen. Een klein puntje van kritiek is dat de kneedhaak soms in het brood kan blijven zitten, wat voor een klein ongemak zorgt bij het verwijderen van het brood uit de bakvorm.

Laten we het simpelweg op een rijtje zetten:

 • Gemakkelijk schoonmaken na gebruik.

 • De bakvorm en kneedhaak zijn zonder moeite te verwijderen.

 • Het lampje en kijkvenster zijn meer dan een leuke gadget; ze zorgen ervoor dat je het bakproces kunt volgen zonder de machine te openen en zo het binnenklimaat te verstoren.

 • De automatische toevoer voor extra ingrediënten is een groot pluspunt voor minder rommel en minder afwas.

Wat betreft de duurzaamheid, gebruikers hebben tot nu toe weinig problemen gemeld rond de betrouwbaarheid van de machine. De tijd zal leren hoe duurzaam de Kenwood BM450 daadwerkelijk is, maar eerste ervaringen zijn veelbelovend.

Dus ja, er is wat geluid, maar dat is niet zonder reden. En het onderhoud? Dat lijkt wel snor te zitten – nog een zorg minder. Deze broodbakmachine weet de balans tussen functionaliteit en onderhoudsgemak goed te bewaren, en dat is in de drukte van alledag precies wat we nodig hebben.

Samengevat, de Kenwood BM450 is niet fluisterstil, maar daar krijg je dan wel een machine voor die zijn mannetje staat in het kneedwerk. En schoonmaken? Dat is bijna een fluitje van een cent. Misschien moet je eens in de zoveel tijd een kneedhaak uit je brood vissen, maar laten we eerlijk wezen – als dat het enige is, dan is er weinig om je zorgen over te maken.

Prijs-kwaliteitverhouding en conclusie

Kenwood bm450 broodbakmachine n8gnaypkvaq2

Als we het hebben over de prijs-kwaliteitverhouding van de Kenwood BM450 broodbakmachine, dan zitten we zeker in de hogere regionen van wat je mag verwachten. De machine is niet de goedkoopste op de markt, maar wat je ervoor terugkrijgt is een staaltje van baktechnologie die je broodbakervaring naar een hoger niveau tilt.

Om een duidelijk beeld te geven van waarom de iets hogere prijs te rechtvaardigen is, hier een overzicht van de pluspunten:

 • Automatische toevoer van ingrediënten: Dit systeem vergt geen extra aandacht en voegt op precies het juiste moment die extra nootjes of rozijnen toe.

 • Breed scala aan programma’s: Of je nu zin hebt in een gewoon witbrood, glutenvrij brood of zelfs jam, deze machine heeft het juiste programma.

 • Timerfunctie: Verse broodjes in de ochtend zonder vroeg op te staan? Dat regel je moeiteloos met de instelbare timer.

Natuurlijk zijn alle apparaten en zeker broodbakmachines onderhevig aan persoonlijke ervaringen en soms een tegenvaller. Zo blijkt bij sommige gebruikers de notendispenser af en toe kuren te vertonen, en is er melding gemaakt van een molentje dat in het brood blijft zitten. Echter, veel gebruikers melden deze kleine minpunten zonder significantie als zij kijken naar het eindresultaat: een heerlijk versgebakken brood.

En dat eindresultaat, daar draait het tenslotte om. De combinatie van strak design en uitgebreide functionaliteit maakt de Kenwood BM450 tot een favoriet bij velen. Het apparaat oogt mooi op het aanrecht en is tegelijkertijd een krachtpatser als het aankomt op broodbakken. Daarbij komt dat het brood eenvoudig uit de bakvorm komt en het schoonmaken bijna een fluitje van een cent is.

De geluidsproductie tijdens het kneden is voor sommige gebruikers een puntje van aandacht, maar velen vinden dit een acceptabel detail gezien de kwaliteit van het brood dat uit deze machine komt. En hoewel de bediening eenvoudig is, vinden sommige gebruikers de programmakeuzes wat onduidelijk zonder de handleiding erbij te houden.

De Kenwood BM450 wordt vaak aangeduid als een ‘duurdere’ machine, maar gebruikers geven aan dat het verschil in bakresultaat de extra investering meer dan waard is. Van een mooi gerezen deeg tot een krokante korst, deze broodbakmachine stelt niet teleur.

De vraag rest natuurlijk of deze machine de investering waard is? Als we alle ervaringen op een rij zetten en de kleine ongemakken tegen het licht houden van de vele tevreden bakresultaten, dan is het antwoord: ja, de Kenwood BM450 staat zijn mannetje en is een waardige toevoeging voor wie de kunst van het broodbakken serieus neemt en daarvoor de juiste uitrusting in huis wil halen. Met het gebruiksgemak, het vermogen om consistent goed brood te bakken, en het feit dat het apparaat een sieraad is in de keuken, is de Kenwood BM450 een verstandige keuze voor de broodbakenthousiast.