De Moulinex OW6101: Makkelijk zelf grote broden maken (2023)

De Moulinex OW6101: ideaal voor dagelijks vers brood - tot 1,5 kg brood, 16 programma’s, en vaatwasserbestendige onderdelen.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

6 december 2023

Inleiding

Moulinex ow6101 broodbakmachine

De Moulinex OW6101 broodbakmachine is ideaal voor thuisbakkers die verschillende soorten brood willen bakken. Deze machine, die tot wel 1,5 kilogram brood aankan, is uitgerust met een verscheidenheid aan bakprogramma’s en een instelbare korstkleur. Met een opgenomen vermogen van 1600 watt is de Moulinex OW6101 een krachtige hulp in de keuken, ondanks het energieverbruik dat eraan gekoppeld is.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aantal programma’s 16 Glutenvrij programma Ja
Automatische toevoer van extra ingredienten Nee Minimaal broodgewicht 750 g
Maximaal gewicht 1500 g Aantal programma’s 16
Glutenvrij programma Ja Automatische toevoer van extra ingredienten Nee
Minimaal broodgewicht 750 g Maximaal gewicht 1500 g

Prijzen

Grootte en vormgeving van de broden

Een broodbakmachine met geopend deksel waaruit een groot brood wordt gehaald

Wie op zoek is naar een broodbakmachine die zowel grote als kleine broden kan bakken, zal de Moulinex OW6101 zeker kunnen waarderen. Deze machine biedt de mogelijkheid om grote broden tot wel 1,5 kilogram te bakken. Ideaal voor wie graag genoeg brood op voorraad heeft of een groot gezin moet voeden. Bovendien heeft de OW6101 ook een bakvorm voor de liefhebbers van kleinere broodjes zoals pistoletjes. Het maakt deze machine een veelzijdige keuze voor bakkers van elk niveau.

Kenmerken van de Moulinex OW6101 op het gebied van grootte en vormgeving:

  • Capaciteit voor broden van 750 gram tot maar liefst 1,5 kilogram.

  • Meegeleverde bakvorm voor het maken van kleinere broodsoorten zoals pistoletjes.

  • Stevig en overwegend wit kunststof design dat in de meeste keukens niet zal misstaan.

  • Compacte afmetingen in overweging van de grote broden die je ermee kunt bakken, met een hoogte van 30,9 cm, breedte van 39 cm en diepte van 49,4 cm.

Hoewel het uiteraard goed is dat je grote broden kunt maken, kan deze capaciteit ook een nadeel zijn. Niet elke keuken beschikt over de nodige ruimte om een wat grotere machine te huisvesten. Dat de OW6101 daarnaast bijna 9,2 kg weegt, betekent dat het geen apparaat is dat je dagelijks makkelijk verplaatst. Om dit enigszins te relativeren: als je eenmaal een plek voor de machine hebt gevonden, zal hij daar prima zijn werk kunnen doen zonder dat je er nog omkijken naar hebt.

De vormgeving is praktisch en sober. De machine is rechthoekig en het witte plastic met een glanzende afwerking geeft het een neutrale uitstraling. Er is geen sprake van onnodige franjes, wat de OW6101 een tijdloos karakter geeft waardoor hij niet snel zal misstaan in verschillende keukenstijlen.

Gebruikers merken op dat na het bakproces het brood weleens moeilijk uit de vorm komt. Dit kan je soms oplossen door de bakvorm vooraf in te sprayen met een beetje olijfolie, wat het loslaten van het brood vergemakkelijkt. Maar dit is zeker iets om in gedachten te houden als je de machine regelmatig gaat gebruiken.

Ondanks dat de OW6101 een alleskunner is op het gebied van het bakken van broden in verschillende formaten, moet je er rekening mee houden dat de deeghaken soms in het brood achterblijven. Dit is niet uniek voor de OW6101, het is een bekend ‘probleem’ bij veel broodbakmachines. Echter, omdat het apparaat twee kneedhaken heeft, vergroot dit de kans dat je na het bakken in het brood moet vissen naar de kneedhaken.

Samenvattend kan je met de Moulinex OW6101 zowel de dagelijkse broodnoden van een groot gezin als de specifieke wensen voor kleinere broodsoorten uitstekend vervullen. Ja, de machine neemt wat ruimte in en het brood wil wel eens aan de haken blijven hangen, maar de veelzijdigheid en het gemak waarmee diverse broodsoorten op tafel getoverd worden, maken veel goed. Voor iedereen die de geur van versgebakken brood kan waarderen en niet terugdeinst voor een apparaat van formaat, zal de Moulinex OW6101 waarschijnlijk een goede aanwinst zijn in de keuken.

Gebruiksgemak en programma diversiteit

Een broodbakmachine display met timer en selectieknoppen die de instellingen tonen

Wanneer je op zoek bent naar gebruiksgemak en een breed scala aan programma’s, dan zit je bij de Moulinex OW6101 Broodbakmachine op de juiste plek. Deze machine maakt het bakken van brood verrassend eenvoudig, ook voor beginners. Met 16 verschillende bakprogramma’s, waarvan een specifiek glutenvrij programma, biedt deze broodbakker voor ieder wat wils. Het bedienen gebeurt via een overzichtelijk display en gebruiksvriendelijke knoppen.

De belangrijkste kenmerken die bijdragen aan het gemak zijn:

  • Voorgeprogrammeerde bakprogramma’s: Kies eenvoudig het juiste programma voor jouw soort brood zonder zelf te moeten experimenteren met instellingen.

  • Uitgestelde starttijd: Bereid ’s avonds alles voor en word wakker met de geur van vers brood, dankzij de timer die tot 15 uur uit te stellen is.

  • Vaatwasserbestendige onderdelen: Na het bakken hoef je geen tijd te verspillen aan de afwas; je zet gewoon de losse onderdelen in de vaatwasser.

Echter, waar licht is, is schaduw. Zo ook bij de Moulinex OW6101. Het formaat kan een nadeel zijn als je beperkte ruimte hebt op je aanrecht. Het apparaat neemt behoorlijk wat plaats in, maar dan krijg je er wel een machine voor terug die broden kan bakken tot wel 1,5 kilogram. Daarnaast zijn de broodhaken, ondanks dat ze handig zijn voor het kneden, soms een uitdaging; het brood wil nog wel eens vasthouden aan de haken. Een simpele oplossing kan zijn om ze voor gebruik in te vetten met bijvoorbeeld wat olijfolie.

Een ander punt van overweging is dat het apparaat, ondanks het brede scala aan programma’s, misschien niet altijd het perfecte resultaat levert voor kleinere broden. Maar met wat geduld en experimenteren vind je vaak de juiste instelling die voor jou werkt. Het is een kwestie van aanpassen en proberen tot je je favoriete instellingen hebt gevonden.

Wat betreft de programma’s spreekt het glutenvrije programma veel gebruikers aan. Het geeft mensen met een glutenintolerantie of -allergie de vrijheid om thuis veilig en eenvoudig hun eigen brood te bakken. De programma’s voor cakes en jam/compote zijn ook interessant voor degenen die meer willen doen dan alleen brood bakken. Zo wordt deze machine een multifunctioneel keukenapparaat dat naast broden ook voor andere lekkernijen kan zorgen.

De Moulinex OW6101 Broodbakmachine wordt daarnaast geroemd om zijn eenvoudige bediening en onderhoud. In lijn met deze ervaringen, is de broodbakmachine voorzien van recepten die je op weg helpen met verschillende broodsoorten. Tel hierbij op dat de machine een warmhoudfunctie heeft, en je hebt een apparaat dat zowel beginners als ervaren broodbakkers zal bekoren.

Samenvattend, de Moulinex OW6101 is een krachtige, veelzijdige bakvriend voor in de keuken. Ondanks een paar kleine hobbels op de weg, zoals de grootte en het soms vastzittende brood, zorgt deze machine door zijn gebruiksgemak en programma diversiteit dat iedereen in staat is dagelijks vers brood op tafel te zetten. De balans tussen de voors en tegens laat zien dat deze machine toch vooral een waardevolle toevoeging is voor liefhebbers van huisgebakken brood.

Reiniging en onderhoud van de machine

Diverse kleine broodjes en pistoletjes naast een bakvorm op een keukentafel

Wanneer je investeert in een broodbakmachine zoals de Moulinex OW6101, wil je deze ook goed onderhouden. Gelukkig maakt het ontwerp van deze machine het schoonmaken tot een fluitje van een cent. De losse onderdelen zijn eenvoudig te verwijderen en de meeste kunnen zelfs zonder zorgen in de vaatwasser. Hierdoor blijft je broodbakervaring niet alleen vers maar ook hygiënisch.

Laten we de reiniging even stap voor stap bekijken:

  • Bakblik en kneedhaken: Nadat je het overheerlijke brood hebt verwijderd, laat je de onderdelen even afkoelen. Vervolgens haal je ze eruit, en kunnen ze de vaatwasser in of je wast ze met de hand. Geen zorgen over deegresten die blijven plakken.

  • Behuizing: Een vochtige doek en eventueel een mild sopje is alles wat je nodig hebt om de buitenkant schoon te krijgen. Even afnemen en hij blinkt weer als nieuw.

  • Display en knoppen: Deze zijn glad en toegankelijk. Een snelle veeg met een doekje om eventuele vlekken of vingerafdrukken te verwijderen is voldoende.

Ondanks deze gemakken, kan het soms lastig zijn om het brood los te krijgen van de kneedhaken. De tip om de haken in te sprayen met olijfolie vóór het bakken, kan hierbij een oplossing bieden. Het is echter een klein ongemak in vergelijking met het plezier van zelfgebakken brood.

Een ander puntje van kritiek kan zijn dat de machine zwaar is, maar dit zorgt er wel voor dat hij stevig staat tijdens het kneden en bakken. Het gewicht draagt ook bij aan de robuuste kwaliteit van de machine.

Ook het geluidsniveau kan voor sommigen een aandachtspunt zijn. Hoewel de Moulinex OW6101 niet extreem luid is, maakt elke broodbakmachine nou eenmaal wat lawaai tijdens het kneedproces. Het is gelukkig niet storend en valt binnen de verwachtingen van het bakken van brood.

Over het algemeen scoort de Moulinex OW6101 hoog op het gebied van onderhoud en reiniging. De constructie zorgt ervoor dat je niet lang na het bakken nog aan het schrobben bent. In plaats daarvan heb je meer tijd om te genieten van het versgebakken brood en de geur die je huis vult. En dat is immers wat we willen van een broodbakmachine: gemak, kwalitatief brood en simpel schoon te maken zodat hij elke ochtend weer klaarstaat voor een nieuwe bakdag. De Moulinex OW6101 maakt deze belofte waar, elke dag weer.

Bijkomende functies en toebehoren

Een persoon die noten en zaden toevoegt aan het deeg in de broodbakmachine

De Moulinex OW6101 broodbakmachine is een ware alleskunner op het gebied van broodbakken. Dit apparaat overrompelt je met een scala aan bijkomende functies en toebehoren die de bakervaring opmerkelijk veraangenamen. Hieronder een greep uit wat deze machine zo bijzonder maakt:

  • Inclusief bakvorm voor het maken van pistoletjes en kleine broodjes;

  • Een ruime keuze uit 16 programma’s waaronder een speciaal glutenvrij programma;

  • De mogelijkheid om gebruik te maken van een warmhoudfunctie;

  • Een handige timer die je in staat stelt tot 15 uur van tevoren het bakproces te programmeren;

  • Een meegeleverd receptenboekje voor de nodige inspiratie en variatie.

Deze uitgebreide mogelijkheden zorgen ervoor dat je, ongeacht jouw bakervaring, met speels gemak de lekkerste broden bakt. Of je nu gaat voor een klassiek witbrood of voor experimentele stokbroodjes, de Moulinex OW6101 staat je bij als een professionele bakker in jouw eigen keuken.

Een nadeel kan zijn dat de machine vanwege deze veelzijdigheid en grootte niet de meest compacte op de markt is. Met een hoogte van 30,9 cm, breedte van 39 cm en diepte van 49,4 cm kan deze bakreus wel wat ruimte op je aanrecht in beslag nemen. Maar laat dat geen sta-in-de-weg zijn, want de resultaten zijn het dubbel en dwars waard.

De machine wordt niet geleverd met een automatische toevoer voor extra ingrediënten. Dit betekent dat je, als je bijvoorbeeld noten of rozijnen wilt toevoegen, dit op het juiste moment handmatig moet doen. Een kleine onderbreking in het bakproces die de meeste thuisbakkers juist zullen waarderen vanwege het ambachtelijke karakter dat het geeft aan het bakken.

Naast de standaard programma’s biedt de Moulinex OW6101 ook opties voor jam of compote en een programma voor cakes, wat de machine tot een ware keukenkameleon maakt die meer kan dan enkel broden bakken. Dat dit veelzijdige apparaat ook nog eens een korstkleur regelbaar optie heeft, maakt het mogelijk om telkens weer het door jou gewenste resultaat te verkrijgen.

Het apparaat mag dan wel een zwaargewicht zijn met 9,2 kg, maar dat draagt bij aan de stabiliteit tijdens het kneedproces. Ook ontbreekt een koele wand, wat betekent dat je even op moet letten dat je je niet brandt als de broodbakmachine volop in bedrijf is.

Wat betreft het vermogen pakken we groot uit met maar liefst 1600 W, waardoor dit bakbeest in staat is om snel en efficiënt de deegklus te klaren. Hierdoor kan het brood in relatief korte tijd door en door gebakken worden met een heerlijk resultaat als gevolg.

Al bij al is dit apparaat een degelijke partner voor wie houdt van bakken, of je nu starter bent of doorgewinterde thuisbakker. Door de praktische toevoegingen en uitgebreide opties zal de Moulinex OW6101 broodbakmachine zeker een centrale plek in je keuken veroveren en kan het genieten van zelfgebakken brood beginnen.

Bakresultaten en kwaliteit van brood

Moulinex ow6101 broodbakmachine

De Moulinex OW6101 broodbakmachine biedt een uitstekende balans tussen bakprestaties en gebruiksgemak, en dat alles in een apparaat dat de concurrentie het nakijken geeft. Liefhebbers van zelfgebakken brood kunnen hun hart ophalen met de grote broden tot wel 1,5 kilogram die uit deze machine komen. Het bakresultaat? Smeuïg aan de binnenkant met een knapperige korst, dankzij een scala aan instellingen waarmee je het bakproces naar eigen hand zet. Toch zijn er een paar puntjes van aandacht, maar die wegen niet op tegen de plezierige bakervaring die de OW6101 biedt.

Belangrijke aspecten om uit te lichten:

  • Bakresultaten: Consistente kwaliteit en grote broden, ideaal voor gezinnen of liefhebbers van veel brood.

  • Korstkleur: Instelbaar, wat zorgt voor die perfecte goudbruine korst.

  • Warmhoudfunctie: Handig voor wanneer je nog niet klaar bent om je brood aan te snijden.

Een terugkerend compliment in de feedback betreft het handige receptenboekje. Hiermee ga je direct aan de slag, zelfs als je nog groen bent op het gebied van broodbakken. De verscheidenheid van recepten zorgt ervoor dat je vol energie kunt experimenteren met allerlei soorten broden, van volkoren tot brioche.

Een knelpunt is echter het loskrijgen van het brood. Hoewel een insprayen met olie doorgaans helpt, blijkt het bij dit model soms een uitdaging om het brood in al zijn pracht uit de vorm te krijgen. Dit frustreert wel een klein beetje, maar doet niet af aan het feit dat het brood, eenmaal bevrijd, er magnifiek uitziet.

Kijken we naar de minder positieve ervaringen, dan gaat het vooral over het ongelijkmatig rijzen en de lastigheid van het uit de vorm halen van het brood. Het lijkt echter een kwestie van de juiste instellingen vinden en misschien wat experimenteel bakgedrag voordat je de perfecte formule in handen hebt. De veelkeurige bakprogramma’s helpen hier absoluut bij.

Het toestel is stil in gebruik; geen luidruchtige achtergrondtonen die de rust van je ochtend verstoren. Een punt van aandacht is echter het energieverbruik. Met zijn 1600 watt is het geen zuinigheidswonder. Maar voor diegenen die waarde hechten aan kwaliteitsbrood is dit wellicht een secundaire overweging.

Eindconclusie: de Moulinex OW6101 is een machine die zijn taken serieus neemt en je voorziet van heerlijk brood dat centraal kan staan in de dagelijkse maaltijden. Praktisch, instelbaar voor diverse broodgroottes en met een degelijk bakresultaat; zeker de moeite waard voor wie thuis het plezier van broodbakken wil (her)ontdekken. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten, maar de positieve aspecten overheersen ruimschoots. Als kers op de taart zorgt de uitgestelde starttijd ervoor dat je wakker wordt met de geur van vers brood. Wat wil je nog meer?