Dubbel zo lekker: Mijn ervaring met de Inventum BM125 broodbakmachine (2023)

Mijn ervaring met de Inventum BM125 broodbakmachine met 12 programma’s, glutenvrij programma, en tot 1200 g broodgewicht.
Auteur
Affiliatie
Thomas Visser

Cartesium

Publicatiedatum

2 februari 2023

Inleiding

Inventum broodbakmachine bm125

De Inventum BM125 is een gebruiksvriendelijke broodbakmachine met een capaciteit om broden van 900 tot 1200 gram te bakken. Dit toestel valt op door zijn praktisch design en de mogelijkheid om twee broden gelijktijdig te bakken. Met een reeks aan twaalf bakprogramma’s waaronder ook voor glutenvrij brood, richt dit model zich zowel op beginners als op gevorderde gebruikers die hun bakvaardigheden willen verfijnen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aantal programma’s 12 Glutenvrij programma Ja
Automatische toevoer van extra ingredienten Nee Minimaal broodgewicht 900 g
Maximaal gewicht 1200 g Aantal programma’s 12
Glutenvrij programma Ja Automatische toevoer van extra ingredienten Nee
Minimaal broodgewicht 900 g Maximaal gewicht 1200 g

Prijzen

Gebruiksgemak en veelzijdigheid

Inventum broodbakmachine bm125 5jd81emqzgb

De Inventum BM125 broodbakmachine is een veelzijdige toevoeging aan de keuken voor wie houdt van de geur en smaak van versgebakken brood. De machine biedt met 12 verschillende programma’s voor ieder wat wils. Het bakken van een glutenvrij brood of een volkoren variant is een fluitje van een cent. En voor de zoetekauw biedt deze broodbakmachine zelfs opties om jam of cake te bereien.

Het gebruiksgemak begint al bij het duidelijke bedieningspaneel, waarop alles netjes in het Nederlands staat aangegeven. De knoppen nodigen uit om direct aan de slag te gaan zonder dat je een urenlang speurwerk in de gebruiksaanwijzing hoeft te verrichten. Je ingrediënten in de bakvorm doen, programma selecteren, en de machine doet de rest.

Een groot pluspunt is de mogelijkheid om twee broden tegelijk te bakken, ideaal voor huishoudens waar verschillende broodvoorkeuren bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld in de ene bakvorm een wit brood en in de andere een meergranen brood tegelijk bakken. Dat scheelt tijd en maakt het experimenteren met smaken des te leuker.

Laten we de voordelen op een rijtje zetten:

 • Simpele bediening: met een paar drukken op de knop is het apparaat klaar voor gebruik.

 • Dubbele bakblikken: de twee bijgeleverde bakblikken bieden flexibiliteit in bakopties.

 • Diversiteit aan programma’s: van brood tot jam en cake, alles is mogelijk.

 • Automatische programma’s: handig voor wie snel een keuze wil maken.

 • Warmhoudfunctie: brood dat warm blijft na het bakken, dat is pure luxe.

 • Uitgestelde starttijd: wakker worden met de geur van vers brood, zonder heel vroeg op te staan.

Niets is perfect, en dat geldt ook voor de BM125. Zo ontbreekt een automatische toevoer voor extra ingrediënten, wat betekent dat je er zelf bij moet blijven als je noten of rozijnen wilt toevoegen. Ook kan het bakblik soms wat lastig te verwijderen zijn volgens enkele gebruikers.

Maar zeg nu zelf, wat is een beetje moeite als je daartegenover de luxe hebt van een broodbakmachine die zowel grote als kleine broden kan bakken? Soms moet je even puzzelen met het exact positioneren van de bakvorm of moet je een handigheidje ontwikkelen om het brood gemakkelijk uit de bakvorm te krijgen. Dit alles valt echter in het niet bij het gebruiksgemak op de lange termijn.

Wat ronduit geweldig is, is dat dit toestel niet te lawaaierig is en een koele wand heeft, waardoor kinderhandjes veilig blijven tijdens het bakproces. Met het venster in de deksel kan het bakproces nauwlettend in de gaten worden gehouden, wat bijdraagt aan de gebruikservaring. Bovendien is het gewicht van de machine (6,7 kg) zodanig dat het stevig staat, maar nog steeds verplaatsbaar is.

Kortom, de Inventum BM125 is een machine die, met wat kleine aandachtspunten, een wereld van mogelijkheden biedt voor de thuisbakker. Het brengt gemak en veelzijdigheid samen tot één aantrekkelijk pakket waarbij het water je in de mond loopt bij de gedachte aan al het lekkers dat je ermee kunt bereiden.

Ontwerp en functionaliteit

Inventum broodbakmachine bm125 bzwgoarxg4y

Als je aan de slag gaat met de Inventum BM125 broodbakmachine, valt allereerst het strakke design op. Het zwarte, mat en glanzende kunststof zorgt ervoor dat het apparaat in vrijwel elke keuken tot zijn recht komt. Dit is geen machine die je na gebruik in een kast wilt verstoppen. De uitstraling is modern en het apparaat voelt stevig aan. Maar laten we de esthetiek even aan de kant schuiven en focussen op wat de machine echt in zijn mars heeft:

 • Twee bakblikken: één voor een groot brood van maximaal 1200 gram, en één met twee kleinere vakjes voor als je eens wilt variëren.

 • Compact formaat dat niet te veel ruimte inneemt op het aanrecht.

 • Eenvoudige bediening dankzij het heldere display en de makkelijk te begrijpen knoppen, allemaal met een Nederlandstalige aanduiding.

Het handzame formaat met een hoogte van 27,5 cm en breedte van 21,5 cm maakt het mogelijk om de BM125 in de kleinste keukens te plaatsen. Met een gewicht van 6,7 kg til je de machine zonder veel moeite op. De vermogensspecificatie leest 700 W, wat aangeeft dat de machine krachtig genoeg is om te leveren wat hij belooft, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een torenhoge energierekening.

Hoewel de Inventum BM125 niet is voorzien van een automatische toevoer van extra ingrediënten, compenseert hij dit met zijn 12 automatische programma’s die het bakken van verschillende broodsoorten zoals glutenvrij brood en volkoren brood een fluitje van een cent maken. Je hoeft niet langer je hoofd te breken over de juiste bakcycli; de machine heeft dit klusje al voor je geklaard. Daarnaast is dit een toestel dat meer kan dan alleen brood bakken. De welkome optie om jam of cake te maken, kan ervoor zorgen dat dit toestel al snel een favoriet wordt voor veelzijdig gebruik in de keuken.

Een klein nadeel dat sommige gebruikers ondervinden, is dat het brood soms wat moeilijk uit de bakvormen wil komen, wat een beetje een ‘dingetje’ kan zijn zoals een van de gebruikers het stelde. Echter, met een beetje oefening en het juiste gebruik van de meegeleverde extra kneedhaak en recepten lijkt dit probleem makkelijk oplosbaar.

Het kijkvenster is een handige toevoeging waarmee je het bakproces kunt bespieden zonder het deksel te openen en de warmte te laten ontsnappen. Het is echter een punt van kritiek dat er volgens sommige gebruikers wat condens binnenin kan vormen, wat potentieel tot druppelvorming leidt na het bakken. Weer een ander puntje van aandacht is de uitneembaarheid van het bakblik, waar sommige gebruikers opmerken dat het plaatsen en verwijderen niet altijd even soepel gaat.

In de praktijk blijkt de Inventum BM125 een solide, doch niet perfecte machine die vooral uitblinkt in zijn vermogen om twee verschillende smaken brood tegelijk te bakken. Hierdoor is het uitermate geschikt voor gezinnen waar de broodvoorkeuren uiteen lopen. De twee jaar garantie en de service van Coolblue waarbij het oude apparaat gratis retour kan, geven blijk van vertrouwen in het product en dragen bij aan een goede gebruikservaring. Dit alles samenvattend maakt van de Inventum BM125 een aantrekkelijke kandidaat voor broodbakliefhebbers die op zoek zijn naar een combinatie van design, functionaliteit en gebruiksgemak.

Bakresultaten en smaakbeleving

Inventum broodbakmachine bm125 bzwgq1ar9xo

De bakervaring met de Inventum BM125 broodbakmachine is zeker opmerkelijk te noemen. Je merkt dat deze machine, met zijn 12 verschillende programma’s, is ontworpen om zelfs de kieskeurige thuisbakker te bekoren. Met opties voor zowel glutenvrij als volkoren brood en de mogelijkheid om jam of cake te bereiden, kun je stellen dat de gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel staat. Wat direct opvalt:

 • Grote flexibiliteit in bakprogramma’s, wat experimenten in de keuken stimuleert.

 • Makkelijk te bedienen, met heldere instructies die in het Nederlands zijn opgesteld.

 • De verscheidenheid aan bakblikken biedt opties voor verschillende broodgroottes.

Wanneer we spreken over het daadwerkelijke bakproces, blijkt de BM125 een stille kracht. Het geluidsniveau is zodanig dat je ongestoord andere activiteiten kunt ondernemen, zonder overstemd te worden door een kabaal makende machine. En de geur die je huis vult tijdens het bakken is ronduit heerlijk, een pure sensatie die alleen verse broodliefhebbers kunnen appreciëren.

Natuurlijk is het bakresultaat het belangrijkste aspect van een broodbakmachine. Hier blinkt de Inventum BM125 uit door consequent luchtige en goed doorbakken broden te leveren met een mooi bruine korst die inderdaad niet onderdoet voor die van een bakkerij. Zelfs het glutenvrije brood, wat vaak een uitdaging kan zijn, komt er verrassend goed uit. De smaakbeleving is, zoals te verwachten, een forse stap vooruit ten opzichte van het standaard supermarktbrood. Zowel de textuur als de smaak van thuisgebakken brood zijn superieur en dragen bij aan het genot van elke maaltijd.

Aan de andere kant, de BM125 heeft ook zijn kanttekeningen, maar die zijn relatief klein in vergelijking met de pluspunten. Een aantal gebruikers merkt op dat de deeghaken weleens kunnen losraken, wat invloed heeft op het mengproces van het brood. Ook de handvatten zouden wat steviger mogen zijn, ze kunnen los aanvoelen. Echter, dit lijkt geen afbreuk te doen aan de kwaliteit van het gebakken brood. Het uitnemen van de broden uit het bakblik vergt soms een beetje handigheid, maar dat is een vaardigheid die met enige oefening snel aangeleerd is.

Ondanks deze kleine ongemakken, is de algehele tevredenheid onder gebruikers hoog. Het bakresultaat is consistent en de broodbakmachine wordt geprezen om zijn veelzijdigheid. De warmhoudfunctie is nog een punt dat waardering oogst; zo blijft het brood heerlijk warm totdat je klaar bent om het aan te snijden.

Tot slot is het eindoordeel over de bakprestaties van de Inventum BM125 overwegend positief. Consumenten die op zoek zijn naar een toegankelijke manier om thuis een verscheidenheid aan bakwaren te maken, zijn goed uit met deze machine. De betrouwbaarheid, aangevuld met het gebruikersgemak, maken de Inventum BM125 een gewaardeerde toevoeging aan de keuken van elke broodliefhebber.

Reiniging en onderhoud

Inventum broodbakmachine bm125 r4a597eg5rw

De Inventum BM125 broodbakmachine is niet alleen een kei in het bakken van heerlijk geurend brood, maar laat ook op het gebied van reiniging en onderhoud weinig te wensen over. Het schoonhouden van deze machine is namelijk een fluitje van een cent en draagt bij aan de levensduur van het apparaat. Laten we eens kijken hoe dat in zijn werk gaat:

 • Uitneembare bakblikken: De bakblikken zijn eenvoudig uit de machine te halen, wat direct veel schoonmaakgemak oplevert.

 • Anti-aanbaklaag: Zowel de grote als de twee kleinere bakblikken zijn voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor resten brood of deeg minder snel aankoeken.

 • Makkelijk afneembaar: De buitenkant van de machine is met een lichtvochtige doek eenvoudig schoon te vegen.

Nu, het is belangrijk om te vermelden dat de bakblikken niet geschikt zijn voor de vaatwasser. Voor sommigen kan dat als een nadeel gezien worden, maar eerlijk is eerlijk, handwas heeft zo zijn voordelen. Het zorgt ervoor dat de anti-aanbaklaag langer meegaat waardoor je bakblikken niet snel vervangen hoeven worden. Bovendien, met de anti-aanbaklaag kost handwas meestal niet meer dan een minuutje.

De kneedhaken kunnen wat lastiger zijn, vooral als er deegresten aan vastgeklit zitten. Hier is een tip: week ze even in warm water. Dan komt alles er meestal zo vanaf. Mocht je toch even moeten schrobben, doe het dan voorzichtig om de haken niet te beschadigen.

Tijdens het bakproces kan er condens ontstaan in de machine, die zich ophoopt en na afloop van het bakken uit het deksel druppelt. Dit is lang niet altijd het geval, en als het gebeurt is het no more than a nuisance. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door na het bakken het deksel even open te zetten zodat de condens kan ontsnappen.

Een ander punt om in de gaten te houden, is het goed vastklikken van het bakblik. Dit is cruciaal voor zowel het bakproces, als later voor het eruit halen van het brood. Als je deze goed plaatst, zul je zien dat je brood er moeiteloos uitkomt en het blik makkelijk proper te maken is. Geen gepruts met vastgekleefd brood dus!

En dan de zorg voor de buitenkant van de machine: de mat-glazen afwerking ziet er fraai uit, maar vingerafdrukken en vlekken zijn vaak snel zichtbaar. Een regelmatige veeg met een lichtvochtige doek werkt wonderen en houdt je machine er uit als nieuw.

Over het algemeen is de Inventum BM125 dus redelijk onderhoudsvriendelijk. Het is belangrijk om na elk gebruik even de tijd te nemen voor een vlotte reiniging, dan blijft de broodbakervaring top en de machine jarenlang je trouwe keukenkameraad. En geef toe, dat versgebakken brood in de ochtend is die paar minuten handwas meer dan waard.

Prijs-kwaliteitverhouding en conclusie

Inventum broodbakmachine bm125 rga8z6gzpooz

Als broodbakenthousiast kan ik zeggen dat de Inventum BM125 zijn brood goed bakt, en dat voor een prijs die de meeste thuisbakkers wel zullen smaken. Het mag gezegd worden: deze machine geeft je waar voor je geld. Met een reeks aan automatische programma’s en glutenvrije opties, slaagt de BM125 erin om zowel beginner als de meer ervaren bakker tegemoet te komen.

Hieronder wat plus- en minpunten op een rij:

Pluspunten:

 • 12 verschillende bakprogramma’s.

 • Inclusief een glutenvrij programma.

 • Mogelijkheid om twee broden tegelijk te bakken.

 • Warmhoudfunctie en timer zijn praktisch.

Minpunten (met een korreltje zout):

 • Geen automatische toevoer van extra ingrediënten.

 • Het display kan wat helderder.

 • Condensafvoer lijkt niet optimaal.

De 900 tot 1200 gram die je kunt bakken voldoet ruim aan de behoeften van een gemiddeld huishouden. En dat je twee verschillende smaken simultaan kunt bakken, maakt het een aantrekkelijk apparaat voor gezinnen waar smaken uiteenlopen. De twee bakblikken zijn hierbij bijzonder handig en onderscheidend ten opzichte van de concurrentie.

Het ontbreken van een optie voor automatische toevoer van extra ingrediënten is een kleine tegenvaller. Maar even de machine openen om zaden of noten toe te voegen leidt alleen maar tot een kleine onderbreking van het bakproces en het resultaat is er niet minder om. Bovendien lijkt de condensafvoer zijn werk niet optimaal te doen, maar dit probleem is in veel gevallen met enige creativiteit wel op te lossen. Voor wie graag extra ingrediënten toevoegt zonder gedoe, is de Moulinex OW6101 broodbakmachine wellicht de ideale keuze met zijn speciale programma’s en handige kenmerken.

Wat betreft de duurzaamheid kan ik na een testperiode van enkele weken nog niet veel zeggen. Die ervaring komt met tijd en gebruik, maar de 2 jaar garantie geeft me wel het vertrouwen dat het met die duurzaamheid wel goed zit.

De vormgeving is modern en het apparaat oogt netjes op het aanrecht. En hoewel enkele kritische noten gekraakt kunnen worden over de gebruiksaanwijzing of het niet automatisch uitschakelen na gebruik, wegen deze punten niet op tegen het algehele gebruiksgemak en de bakresultaten.

Ter relativering van de mindere kanten: geen enkel huishoudelijk apparaat is perfect, maar als je op zoekt bent naar een veelzijdige broodbakmachine die niet al te duur is, dan is de Inventum BM125 zeker het overwegen waard.

Concluderend biedt de Inventum BM125 veel bakplezier voor een schappelijke prijs. Het is een toestel dat nodigt uit tot experimenteren met allerlei bakmixen en recepten, wat het bakken thuis alleen maar leuker maakt. En terwijl er ruimte voor verbetering is, kun je stellen dat de BM125 een solide keuze is voor iedereen die de geur van versgebakken brood in huis wil halen zonder daar te diep voor in de buidel te tasten. Dubbel zo lekker, dubbel zo veelzijdig; deze broodbakmachine is een aanwinst voor de keuken.