Mijn ervaring met de Apple MacBook Air M2 13’: Krachtig en draagbaar (2024)

Mijn beoordeeling van de 13’ Apple MacBook Air M2 met 8GB/512GB: krachtige prestaties, lange batterijduur en premium design.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

26 december 2023

Inleiding

Macbook air (2022) m2, 8gb/512gb, space gray

De Apple MacBook Air M2, model 2022 13’ met 8GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 512GB, in Space Gray, is een toonbeeld van technische verfijning en prestatievermogen. Deze laptop, uitgerust met de nieuwste Apple silicon M2-chip, is een significante sprong voorwaarts in zowel snelheid als energie-efficiëntie tov mijn eerdere M1 Macbook.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 13,6 inch Processor Apple M2-chip
Intern werkgeheugen (RAM) 8 GB Totale opslagcapaciteit 512 GB
Videokaart chipset Apple M2-chip Schermdiagonaal 13,6 inch
Processor Apple M2-chip Intern werkgeheugen (RAM) 8 GB
Totale opslagcapaciteit 512 GB Videokaart chipset Apple M2-chip

Prijzen

Ontwerp en draagbaarheid

Macbook air (2022) m2, 8gb/512gb, space gray jwxry4wv47vo ogl6pkg

Wanneer je de nieuwe Apple MacBook Air M2 in handen krijgt, valt direct op dat Apple weer een stapje verder is gegaan in het verfijnen van het ontwerp. De behuizing van stevig aluminium in Space Gray oogt professioneel en de laptop is met een gewicht van slechts 1,24 kg een van de meest draagbare laptops op de markt. Je zou bijna vergeten dat er ook een krachtige M2-chip onder de motorkap zit.

Laten we de kenmerkende aspecten van het ontwerp eens nader bekijken:

 • Dun en lichtgewicht: Met een dikte van slechts 1,13 cm en het lage gewicht neem je deze MacBook Air moeiteloos overal mee naartoe.

 • Liquid Retina-display: Het 13,6-inch scherm met 500 nits helderheid en rijke contrasten is een lust voor het oog, of je nu aan het werk bent of je favoriete serie kijkt.

 • Vingerafdruksensor: Voor snelle en veilige toegang zonder steeds wachtwoorden in te voeren.

 • Niet zomaar grijs: Het Space Gray geeft de Air een chic uiterlijk dat zich thuisvoelt zowel in het café als in de directiekamer.

Ondanks dit alles is het prijskaartje van de MacBook Air misschien een doorn in het oog voor sommigen. Echter, je krijgt wel waar voor je geld als je kijkt naar de bouwkwaliteit en het gebruiksgemak. Het is een laptop die niet alleen vandaag de dag excelleert, maar ook gemaakt is om jaren mee te gaan.

Een aspect dat soms wat wrevel opwekt, is het beperkte aantal aansluitingen. Slechts twee USB-C/Thunderbolt poorten betekent dat je mogelijk een extra hub moet aanschaffen als je veel randapparatuur gebruikt. Maar, dankzij de opkomst van draadloze technologieën is dat voor menigeen steeds minder vaak een probleem.

Het ontgrendelen van de MacBook Air middels Touch ID voelt bijna aan als toveren. De snelheid en het gemak waarmee dit gaat zorgt ervoor dat je vrijwel naadloos in je workflow blijft. En over de integratie met andere Apple apparaten gesproken: het is bijna magisch hoe je iPhone en MacBook samensmelten voor een soepele gebruikerservaring.

De M2-chip is niet alleen verantwoordelijk voor de snelheid, maar ook voor de efficiëntie van deze MacBook Air. Dit komt tot uiting in de indrukwekkende batterijduur die je zonder zorgen de hele dag door helpt. En hoewel je voor echte zware grafische taken misschien beter bij de MacBook Pro kunt zijn, is deze MacBook Air meer dan capabel voor de gemiddelde gebruiker.

Voor creatieve professionals op het gebied van grafisch ontwerp en video-editing die veel onderweg zijn, biedt deze MacBook Air een gouden middenweg van mobiliteit en prestaties. Zware programma’s draaien soepel en zonder haperingen. Let wel op, het standaard RAM van 8GB kan soms beperkend aanvoelen bij extreem zware bewerkingstaken.

De geïntegreerde luidsprekers met Dolby Atmos leveren een geluidservaring die ongekend is voor een laptop van dit formaat. Het voegt een extra laag toe aan je entertainment of presentatie.

Samengevat: de Apple MacBook Air (2022) met M2-chip blijft een sterke speler in de categorie ultraportable laptops. De combinatie van het gestroomlijnde ontwerp en de krachtige prestaties maken deze MacBook tot een betrouwbare bondgenoot voor zowel studenten als professionals die vaak onderweg zijn. De investering kan aanvoelen als een forse uitgave, maar de kwaliteit en het gebruiksgemak rechtvaardigen dit op de lange termijn. Pluspunt is dat je er een jaar gratis Norton 360 Deluxe antivirus bij krijgt – hoewel Macs van zichzelf al een van de veiligere systemen zijn. Het is duidelijk: mobiliteit en kracht gaan in dit apparaat hand in hand zonder dat het een compromis betreft.

Prestatie en snelheid

Macbook air (2022) m2, 8gb/512gb, space gray jwxry4xwxn9d ogl6pkg

Wanneer je denkt aan de Apple MacBook Air M2 (8GB/512GB), komen direct de woorden prestatie en snelheid naar boven. Dit blijkt ook wel uit de ervaringen van menig gebruiker:

 • M2-chip: de nieuwste troef die ervoor zorgt dat je zonder haperingen door je werkzaamheden heen vliegt.

 • 8GB RAM: voor dagelijks gebruik ruim voldoende, hoewel 16GB aanbevolen wordt voor heftigere taken.

 • 512GB opslag: zeeën van ruimte voor al je programma’s en bestanden.

De kracht van de M2-chip valt niet te ontkennen. Gekoppeld aan 10 grafische kernen betekent dit dat zelfs zwaardere programma’s zoals Final Cut Pro soepel draaien. Toch is het opvallend -en zelfs wat opmerkelijk- dat er geen oververhitting plaatsvindt bij intensief gebruik. Dat schept vertrouwen in het vermogen om tegelijkertijd meerdere taken uit te voeren.

Een puntje van kritiek zou de 8GB aan werkgeheugen kunnen zijn. Voor de gemiddelde gebruiker is dit geen struikelblok, maar de ware powerusers, die bijvoorbeeld professioneel videobewerken of complexe 3D-modellen ontwerpen, merken dat je hier toch aan het kortste eind trekt. Echter, deze kleine tekortkoming valt in het niet bij de vele positieve ervaringen, en wordt vaak opgelost door simpelweg te kiezen voor een model met meer RAM of een MacBook Pro.

De vingerafdruksensor biedt een snelle en veilige manier om toegang te krijgen tot de laptop, wat de algehele prestaties en gebruikservaring ten goede komt. Het gevoel van een snelle ontgrendeling versterkt de indruk van snelheid en efficiëntie.

Ondanks het lichte gewicht en compacte formaat, is er geen compromis gesloten op het gebied van snelheid of kracht. Dit is wel een staaltje van technische finesse die we verwachten van een topmerk als Apple. Het is dan ook begrijpelijk dat sommige gebruikers de prijs voor lief nemen; je betaalt immers voor kwaliteit en prestatie.

Toch is er een minpuntje te bespeuren in de poorten - of beter gezegd, het gebrek daaraan. Het aantal USB-C poorten is karig en het ontbreken van een HDMI-aansluiting kan soms lastig zijn. Maar dit probleem is te verhelpen met een externe USB-C hub, waardoor dit ‘probleem’ vaak geen dealbreaker is.

Om toch een kritische noot te plaatsen bij deze jubelzang; een toekomstbestendige laptop koop je niet met 8GB RAM als je echt voorbereid wilt zijn op de toekomst. Hiermee bekent Apple kleur: de MacBook Air is snel en sterk, maar richt zich niet op de zwaarste taken die een Pro gebruiker zou vereisen.

De Apple MacBook Air M2 imponeert met zijn prestatie en snelheid. Voor doorsnee dagelijkse taken overtreft hij de verwachtingen en zelfs voor lichtere creatieve bezigheden staat hij zijn mannetje. Je krijgt een apparaat dat niet alleen voldoet aan de eisen van snelheid, maar ook aan degelijkheid en gebruiksgemak. Wat betreft prijs en RAM-capaciteit zouden sommigen wellicht aarzelen, maar voor velen blijft de MacBook Air een rendabele investering met betrekking tot kracht en prestaties, ingepakt in een draagbare vormfactor.

Batterijduur en connectiviteit

Macbook air (2022) m2, 8gb/512gb, space gray k9yv1ge9yovr ogl6pkg

De Apple MacBook Air M2 (2022) is een echt werkpaard wanneer het gaat om batterijduur. Uitgerust met een krachtige lithium-polymeer accu, haal je gemakkelijk een gebruiksduur van 18 uur op een enkele lading. Ideaal voor studenten, professionals en iedereen die niet constant op zoek wil zijn naar het dichtstbijzijnde stopcontact. Wat vooral indruk maakt:

 • Langdurig gebruik zonder oplader

 • Snelle oplaadmogelijkheid via USB-C

 • Betrouwbare accuprestaties ook bij intensiever gebruik

 • Touch ID voor snelle ontgrendeling

Maar hoe zit het met de connectiviteit? De MacBook Air M2 komt met twee USB-C poorten die ondersteuning bieden voor Thunderbolt 3, wat een razendsnel overdrachtsnelheid betekent voor data en video. Echter, het ontbreken van meer gevarieerde poorten zoals HDMI of een SD-kaartlezer kan een nadeel zijn voor sommigen. Gelukkig zijn er talloze hubs en adapters beschikbaar waarmee je dat gemis makkelijk oplost.

Wat het draadloze aspect betreft, met Wi-Fi 6 (802.11ax) ben je verzekerd van het snelste internet, en Bluetooth 5.0 zorgt voor een snelle verbinding met accessoires. Dit draagt bij aan de algehele naadloze Apple-ervaring, vooral als je al andere Apple-producten gebruikt.

Het is niet allemaal zonneschijn; sommige gebruikers hebben het over “een batterijduur die bij zwaarder gebruik toch sneller terugloopt”. Echter, zelfs dan biedt de MacBook Air een indrukwekkende prestatie-duurzaamheidsbalans.

Aan de andere kant, gezien het solide ecosysteem waar Apple voor bekendstaat, verzacht dit enigszins het gemis van bijvoorbeeld een SD-kaartlezer. Het is dan wel een investering in extra accessoires, maar deze MacBook Air zorgt ervoor dat je met alles met hem verbonden blijft, wat je ook probeert te doen.

Met dit niveau van batterijduur en connectiviteit is de Apple MacBook Air (2022) M2 onmiskenbaar een toplaptop voor de draadloze wereld waar we in leven. Het zorgt ervoor dat je jouw creaties kunt maken of je werk kunt doen, waar je ook bent, zonder dat je afhankelijk bent van een laadpunt. En hoewel de hogere aanschafprijs een drempel kan zijn, rechtvaardigt de combinatie van prestaties, duurzaamheid en gebruiksgemak deze investering voor vele tevreden gebruikers.

Gebruikerservaring en software

Macbook air (2022) m2, 8gb/512gb, space gray nwbyll1wb6jn ogl6pkg

De nieuwe Apple MacBook Air M2 is een technologisch hoogstandje dat prima functioneert als dagelijkse metgezel voor zowel werk als privégebruik. Gebruikerservaringen zijn overwegend positief, wat niet verrassend is voor een apparaat dat met de beroemde Apple zorgvuldigheid is vervaardigd.

Op het gebied van software blinkt macOS uit met zijn stabiliteit en gebruiksgemak. Uit de doos biedt het besturingssysteem een intuïtieve ervaring die voor zowel doorgewinterde Apple-fans als nieuwkomers niet veel hoofdbrekens oplevert. De integratie met andere Apple-apparaten, zoals de iPhone, werkt naadloos, waardoor een ecosysteem ontstaat dat de productiviteit ten goede komt.

Hier volgt een lijst met enkele van de kernaspecten van de software ervaring:

 • macOS: Betrouwbaarheid en een schoon design staan centraal.

 • Final Cut Pro: Dit apparaat kan zware programma’s als Final Cut Pro goed draaien.

 • Apple Ecosystem: De harmonie tussen de MacBook en andere Apple apparaten vergroot de waarde van de laptop.

Hoewel gebruikers stellen dat de MacBook vliegensvlug is, moeten we noemen dat het met ‘slechts’ 8GB werkgeheugen soms niet opgewassen is tegen de allerzwaarste taken. Echter, voor de meeste toepassingen schiet deze laptop niet tekort. Het is het overwegen waard om te kiezen voor een hogere hoeveelheid RAM als je verwacht echt zware software te gaan draaien.

Opmerkelijk is ook de meegeleverde antivirus software. Hoewel MacOS bekend staat om zijn weerbaarheid tegen kwaadaardige software, biedt extra bescherming natuurlijk altijd meer zekerheid.

Een ander licht kritiekpunt is het aantal USB-C poorten. Twee poorten kunnen beperkend zijn als je veel apparaten tegelijk wilt aansluiten. Gelukkig zijn er genoeg USB-C hubs beschikbaar om dit op te lossen.

Bij de Apple MacBook Air M2 is er ook aandacht voor veiligheid. De Touch ID-functie maakt het inschakelen van de laptop een fluitje van een cent, terwijl het ook een extra beveiligingslaag biedt. Gebruikers kunnen ook hun Apple Pay en andere geautoriseerde aankopen hiermee beveiligen.

Het ontwerp, hoewel dit in een andere sectie uitgebreid besproken zal worden, verdient toch een speciale vermelding. Het elegante Space Gray model oogt professioneel en de bouwkwaliteit is ongetwijfeld van een niveau dat we van Apple gewend zijn. Het scherm met Liquid Retina display biedt een visueel genot, waardoor het bewerken van foto’s en video’s of simpelweg het kijken van een serie een ware beleving wordt.

In conclusie, de Apple MacBook Air M2 levert een complete gebruikerservaring waarmee je stevig staat in een moderne werkomgeving. De nadelen zijn in perspectief gezet, zoals de relatief beperkte upgrademogelijkheden, maar deze doen weinig af aan de algemene tevredenheid. Een krachtige, gebruiksvriendelijke laptop met een oogverblindend ontwerp; de MacBook Air M2 maakt echt de belofte van kracht en draagbaarheid waar.