Mijn bevindingen met de Apple MacBook Air 15’ M2: Groot scherm, prima prestaties (2024)

Mijn review van de MacBook Air 15’ M2: prima Liquid Retina scherm, M2 chip, en lange batterijduur.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

26 december 2023

Inleiding

Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 1

De Apple MacBook Air (2023) M2 8GB/512GB Spacegrijs zet de norm in draagbaarheid en efficiëntie. Met zijn krachtige M2-chip levert deze laptop indrukwekkende prestaties die perfect in balans zijn met een batterij die lang meegaat. Het tot 24GB werkgeheugen en de riante opslagruimte (vanaf 512GB) maken het toestel uitermate geschikt voor zowel professioneel gebruik als ontspanning. Het ruimtelijke grijs design geeft hem bovendien een stijlvolle uitstraling.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 15,3 inch Processor Apple M2-chip
Intern werkgeheugen (RAM) 8 GB Totale opslagcapaciteit 512 GB
Videokaart chipset Apple M2-chip Schermdiagonaal 15,3 inch
Processor Apple M2-chip Intern werkgeheugen (RAM) 8 GB
Totale opslagcapaciteit 512 GB Videokaart chipset Apple M2-chip

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 19 Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 53 Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 57 Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 8

Prijzen

Design en draagbaarheid

Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 2

Met de introductie van de Apple MacBook Air 15” M2 biedt Apple een verleidelijke combinatie van design en draagbaarheid die velen zal bekoren. Deze laptop, die niet groter is dan een grote envelop, laat zien dat het Amerikaanse technologiebedrijf weer een stapje voor is op het gebied van mobiel design.

Wat direct opvalt aan deze MacBook Air is zijn ultradunne vormgeving. Slechts 1,15 cm dik en met een gewicht van 1,5 kilogram is deze laptop een echt lichtgewicht. Dit maakt het de ideale partner voor onderweg, of je nu van koffietent naar vergaderruimte hopst, of als student van collegezaal naar bibliotheek rent. De ruimtegrijze aluminium behuizing is daarbij niet alleen mooi om te zien, maar voelt ook stevig en robuust aan.

De nieuwe MacBook Air doet geen concessies op het vlak van draagbaarheid:

  • Afmetingen: slank en compact genoeg om overal mee naartoe te nemen.

  • Gewicht: zich amper laten voelen in je tas.

  • Design: een lust voor het oog en solide.

Echter, er zijn ook wat minpunten te noemen. Zo is er bijvoorbeeld de prijsstelling, die voor een 15-inch laptop best aan de pittige kant is. Ook is het zoeken naar passende hoesjes voor dit nieuwe formaat nog een kleine uitdaging. En hoewel de MacBook prachtig is in de kleur ‘Midnight’, onthult dit ook elke vingerafdruk en veeg, waardoor je wellicht vaker met een doekje in de weer bent dan je lief is.

Maar laten we deze punten relativeren. Wat betreft de prijs krijg je wel degelijk waar voor je geld, gezien de strakke afwerking en de betrouwbare prestaties. En die vingerafdrukken? Tja, dat is de keerzijde van een ontwerp dat verder niets minder dan prachtig is te noemen.

Een ander nadeel is de beperking tot slechts twee USB-C poorten, wat voor sommigen als een tekortkoming kan worden ervaren. Maar in een wereld waar draadloze technologie en clouddiensten steeds meer de standaard worden, is dit een trend die we niet enkel bij Apple waarnemen.

In de hand voelt de MacBook Air verbluffend licht aan. Dit gaat echter niet ten koste van de bouwkwaliteit, die zoals we van Apple gewend zijn, van een zeer hoog niveau is. Het scharnier werkt soepel en het apparaat voelt consistent stevig aan, zonder te buigen of kraken bij het oppakken.

Daarnaast is de MacBook Air uitgerust met de M2-chip, wat betekent dat je een machine hebt die niet enkel mooi is van buiten, maar ook van binnen voorzien is van de nieuwste technologie. Deze chip zorgt voor naadloze integratie met macOS en biedt meer dan voldoende kracht voor de dagelijkse taken en zelfs meer intensief gebruik.

Samenvattend kunnen we stellen dat de nieuwe MacBook Air 15” een prachtexemplaar is voor mensen die waarde hechten aan design en mobiliteit. De laptop straalt klasse uit en de draagbaarheid is ongeëvenaard in zijn klasse. Met zijn lange batterijduur kun je de hele dag door zonder zorgen over een lege accu. Wat kleine imperfecties daargelaten, zet Apple met deze MacBook Air wederom een nieuwe standaard in de markt.

Prestaties en gebruikservaring

Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 3

De Apple MacBook Air 15” M2 uit 2023 is echt een stap vooruit voor degenen die op zoek zijn naar een krachtige, maar toch lichte laptop. Deze jonge telg uit de Apple familie laat zien dat een groter scherm en hoge prestaties prima samen kunnen gaan met een compact design. Met de M2 chip, bestaande uit een 8 core CPU en 10 core GPU, merk je als gebruiker direct dat deze MacBook niet alleen snel opstart, maar ook moeiteloos zware programma’s zoals Final Cut Pro draait.

Een aantal opvallende voordelen zijn:

  • Snelle reactietijden, zelfs bij meerdere open programma’s.

  • Een 8GB werkgeheugen dat voor de dagelijkse taken ruim voldoende is.

  • Een 512GB SSD, wat zorgt voor genoeg opslagruimte en snelle toegang tot je bestanden.

Wat echter opvalt, is dat ondanks het grotere scherm en de krachtige chip, de MacBook een verrassend laag gewicht van slechts 1,5 kilogram behoudt, wat het ideaal maakt voor de mobiele professional of student.

Het is niet allemaal koek en ei, zo blijkt dat met het werkgeheugen van 8GB multitasken met zwaardere programma’s soms wat te wensen overlaat. Voor de creatieve professional die veelvuldig werkt met zware grafische programma’s of uitgebreide video-editsessies is de investering in meer RAM aan te raden. Ook houdt de batterij het geen 18 uur vol bij intensief gebruik, alhoewel het nog steeds meerdere werkuren ondersteunt zonder tussentijds bijladen.

Ook kleine minpuntjes zoals het makkelijk vuil worden van de behuizing en de beperkte beschikbaarheid van passende hoesjes mogen de pret niet drukken. Zo is het een kwestie van tijd voordat er meer accessoires beschikbaar komen en ook het schoonhouden van je laptop hoort nu eenmaal bij het dagelijks gebruik.

Het is daarnaast opmerkelijk hoe geruisloos deze MacBook werkt. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen zoals fans, is dit een stille kracht op elke werkplek. Ook de veiligheid is goed op orde met de ingebouwde vingerafdrukscanner, waardoor inloggen niet alleen sneller gaat, maar ook een stuk veiliger is.

Voor de prijs die je betaalt, krijg je een prima MacBook die uitblinkt in snelheid en prestaties. De investering is weliswaar stevig, maar wat je ervoor terugkrijgt is een betrouwbare, krachtige en gebruiksvriendelijke laptop die naadloos samenwerkt met andere Apple producten.

De MacBook Air 15” M2 is een waardige upgrade, vooral voor diegene die van een oudere of kleiner schermformaat MacBook afkomt. Het mag duidelijk zijn dat Apple met deze laptop weer een stap dichterbij de perfecte balans tussen prestaties, draagbaarheid en gebruiksgemak is gekomen.

Beeldscherm en multimedia

Apple macbook air 15 (2023) m2 (8 core cpu/10 core gpu) 8gb/512gb spacegrijs qwerty 4

De nieuwe Apple MacBook Air 15” met M2-chip is een opvallende sprong vooruit als het gaat om schermgrootte en multimedia-ervaring in de kenmerkende lichtgewicht klasse van Apple. De grotere schermruimte is een verademing voor zowel de creatieve professional als de doorsnee gebruiker die graag geniet van visuele content.

Het Liquid Retina scherm maakt indruk met zijn 500 nits helderheid en vermogen om rijke contrasten en diepe kleuren te leveren. Hierdoor komen films, series en foto’s tot leven met een detailniveau dat eerder voorbehouden was aan de duurdere Pro-modellen.

Belangrijke voordelen van het scherm zijn: * Hoge scherpte en helderheid * Groot formaat van 15,3 inch, ideaal voor multitasking * Aangename kleurweergave door Liquid Retina technologie

Ondanks het voortreffelijke display, merken gebruikers wel op dat het glanzende paneel gevoelig is voor vingerafdrukken. Dit kan de kijkervaring lichtjes beïnvloeden, al blijft het scherm qua kleurweergave en helderheid buiten kijf staan.

Een ander klein punt van aandacht is de zichtbaarheid van vingerafdrukken op de behuizing, vooral bij de donkere kleurvarianten. Hoewel dit de multimedia-ervaring niet direct beïnvloedt, is het iets waar potentiële kopers rekening mee moeten houden.

Bij het gebruik van grafisch intensieve programma’s zoals Final Cut Pro blijkt de geïntegreerde 10-core GPU in de M2-chip zijn mannetje te staan. Zelfs veeleisende taken worden in stilte en soepel afgehandeld zonder haperingen, wat bijdraagt aan een aangename en efficiënte workflow.

De beeldkwaliteit van deze MacBook Air betreft topklasse. Voor een apparaat dat onderweg is bedoeld, levert het een schermervaring die je normaal enkel op desktops of high-end laptops verwacht. De superieure IPS-technologie draagt bij aan brede kijkhoeken zonder dat de kleuren vervagen of veranderen, wat essentieel is voor professionele foto- en videobewerking.

Helaas beschikt het scherm niet over een touchscreen, iets wat concurrenten in dit segment wel bieden. Desondanks is de nauwkeurigheid en het plezier van het grote trackpad een uitstekende troostprijs.

Het is tevens jammer dat de standaardconfiguratie van 8 GB werkgeheugen wat krap aanvoelt voor het echte zware grafische werk. Een upgrade naar 16 GB zou aanbevelenswaardig zijn voor de power users, hoewel dit natuurlijk ook de prijs opdrijft.

Al met al maakt de MacBook Air 15” (2023) M2 indruk met zijn display en multimedia-mogelijkheden. De behuizing kan gevoelig zijn voor vingervlekken, maar dat doet niets af aan het feit dat dit een uiterst krachtige en visueel verbluffende draagbare computer is.

Het biedt een uitstekende balans tussen draagbaarheid en de mogelijkheid om van kwalitatieve media te genieten. De nadelen zijn ietwat triviaal en wegen niet op tegen de stap vooruit die Apple heeft gezet met dit fantastische scherm.

Batterijduur en connectiviteit

Apple macbook air (2023) m2 8gb/512gb spacegrijs nn5g0yvmlpxl k4q0wl

De Apple MacBook Air (2023) M2 8GB/512GB Spacegrijs schittert vooral wanneer het gaat om batterijduur en connectiviteit. Iedereen die vaak onderweg is of niet elke paar uur op zoek wil naar een stopcontact, zal de tot wel 18 uur aanhoudende energievoorraad waarderen. Het is een geruststellende gedachte dat je je werk of het bekijken van je favoriete serie kunt voortzetten zonder dat je constant de batterij-indicator in de gaten hoeft te houden.

De MacBook is met zijn lichtgewicht design ook een droom voor iedereen die vaak onderweg is. Maar laten we de details eens nader bekijken:

  • Batterijduur tot 18 uur voor productiviteit en entertainment USB-C en Magsafe laadopties voor flexibele oplaadmogelijkheden
  • Ondersteuning voor Thunderbolt-accessoires en schermen Bluetooth 5.3 en Wifi 6 voor snelle draadloze verbindingen

Een nadeel is dat je door de lange batterijduur wel eens zou kunnen vergeten waar je je oplader hebt gelaten. En hoewel de aanwezigheid van slechts twee USB-C-poorten voldoet aan de minimalistische designfilosofie, zou een extra poort voor legacy-accessoires geen overbodige luxe zijn. Een eenvoudige dongle of dock kan hier echter gemakkelijk compensatie bieden.

Gebruikers die gewend zijn aan de constante slag van de laders, zullen verrast zijn door de energiezuinigheid van de M2 chip. Dit beestje zorgt niet alleen voor snellere prestaties, maar ook voor een zuiniger verbruik, wat de uitzonderlijke batterijlevensduur natuurlijk ten goede komt.

Het gaat echter niet alleen om de duur, maar ook om de manier waarop je de laptop voedt. Dankzij de Magsafe-aansluiting kan je de laptop opladen zonder je zorgen te maken over slijtage aan de USB-C-poorten - een kleine, maar zeer gewaardeerde toevoeging. Bovendien kan je tegelijkertijd andere apparaten aansluiten via de vrije USB-C-poorten zonder concurrentie te voeren met de oplaadkabel.

Aan de connectiviteitskant biedt de Air alles wat moderne technologie te bieden heeft. Van snel internet tot vlekkeloze pairing met je iPhone of iPad; het werkt allemaal naadloos en zonder hoofdbrekens. Dit maakt de overstap van een oudere MacBook of zelfs een Windows-laptop een fluitje van een cent.

En hoewel sommige kritische noten gekraakt kunnen worden over de aanzienlijke investering die de Air met zich meebrengt, weegt de robuustheid, het prestatieniveau en de levensduur van de batterij ruimschoots op tegen de meerprijs.

Laten we niet vergeten de geruisloze werking. Zonder bewegende onderdelen zoals fans, werk je in alle rust, wat zeker tijdens lange sessies in de bibliotheek of in de trein een verademing kan zijn.

De Apple MacBook Air (2023) M2 bewijst dat je voor serieus werk niet altijd een zware, stroomslurpende laptop nodig hebt. Het is de ideale combinatie van mobiliteit, kracht en duurzaamheid in een vertrouwd, stijlvol jasje. Het is een machine die met je meegroeit en zich aanpast aan je actieve levensstijl, of je nu een grafisch designer bent of een student met een scriptie deadline. En voor de veeleisende gebruiker: ja, een upgrade naar een model met meer geheugen is prijzig, maar er zijn gelukkig genoeg opties voor de optimale configuratie.