Krachtige allround laptop: De HP Laptop 15s-eq2971nd (2024)

Mijn recensie van de HP Laptop 15s-eq2971nd met AMD Ryzen 7, 16GB RAM en 1TB SSD voor multitasking en media.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

26 december 2023

Inleiding

Hp laptop 15s eq2971nd 1

De HP Laptop 15s-eq2971nd valt op onder laptops door een combinatie van kracht en draagbaarheid. Dit werkpaard is uitgerust met een AMD Ryzen 7 processor en 16 gigabyte DDR4 werkgeheugen, waarmee hij moeiteloos dagelijkse en intensievere taken aankan. Het 15,6 inch scherm geeft genoeg ruimte voor een overzichtelijke gebruikerservaring, terwijl de anti-reflectieve laag comfort biedt bij gebruik in lichte omgevingen. Met een opslagcapaciteit van 1 terabyte SSD staat deze laptop klaar voor een breed scala aan digitale behoeften.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 15,6 inch Processor AMD Ryzen 7
Intern werkgeheugen (RAM) 16 GB Totale opslagcapaciteit 1 TB
Videokaart chipset AMD Radeon Graphics Schermdiagonaal 15,6 inch
Processor AMD Ryzen 7 Intern werkgeheugen (RAM) 16 GB
Totale opslagcapaciteit 1 TB Videokaart chipset AMD Radeon Graphics

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Hp laptop 15s eq2971nd 5 Hp laptop 15s eq2971nd 3 Hp laptop 15s eq2971nd 21 Hp laptop 15s eq2971nd 16 Hp laptop 15s eq2971nd 10 Hp laptop 15s eq2971nd 13 Hp laptop 15s eq2971nd 22 Hp laptop 15s eq2971nd 20 Hp laptop 15s eq2971nd 18 Hp laptop 15s eq2971nd 19

Prijzen

Prestaties en snelheid

Hp laptop 15s eq2971nd 2

De HP Laptop 15s-eq2971nd komt met specificaties die je meenemen op een vlotte digitale reis. Met deze machine zet HP in op prestaties en snelheid. Onder de motorkap vinden we een AMD Ryzen 7 uit de 5000 serie die, samen met het 16 GB DDR4 werkgeheugen, garant staat voor multitasken zonder haperingen. Foto- en videobewerking gaan zoals gesmeerd en ook voor de dagelijkse taken draait deze laptop zijn hand niet om.

Als we kijken naar de opstarttijd, zien we dat de 1 terabyte SSD een belangrijke speler is. De laptop is snel gebruiksklaar en programma’s zijn in een oogwenk opgestart. Het is duidelijk dat de combinatie van de SSD en krachtige processor hier zijn vruchten afwerpt.

Enkele aandachtspunten:

 • Snelle AMD Ryzen 7 processor voor soepel multitasken

 • Snelle oplaadtijd: 50% in slechts 45 minuten

 • Bij gebruik van zware programma’s blijft het systeem stabiel en snel

Ondanks zijn kracht en snelheid, merk je dat HP ook heeft moeten kiezen. De integrated AMD Radeon Graphics videokaart biedt niet de power die hardcore gamers of professionele designers zouden wensen. Dit kan voor hen gezien worden als een nadeel. Toch, voor de gemiddelde gebruiker die zich bezighoudt met foto- en videobewerking, blijft de grafische prestatie binnen verwachtingen.

De laptop beschikt verder niet over functies als een touchbar of Windows Hello. Dit kan als een gemis worden ervaren door gebruikers die graag beschikken over de nieuwste snufjes. Deze features zouden wellicht de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid nog verder verbeteren.

In een notendop, de HP 15s-eq2971nd is een betrouwbare metgezel voor diegenen waarvoor snelheid en presteren tijdens diverse computertaken van belang zijn. Met zijn lichtgewicht 1,69 kg is hij ook nog eens makkelijk mee te nemen. Voor intensieve grafische toepassingen moet je wellicht verder kijken, maar laten we realistisch zijn: in deze prijsklasse biedt HP een uitstekend apparaat dat voor de meeste mensen meer dan voldoende zal zijn.

De warmteafvoer van de laptop, vaak een punt van zorg bij intensief gebruik, is goed geregeld. Geen harde geblaas van de ingebouwde ventilatie, zelfs niet bij zware taken. Dit is een aangename verrassing en maakt dat het apparaat ook in een stille omgeving niet storend is.

Het is duidelijk dat je met deze laptop de meeste taken vlotjes aanpakt. Voor de gemiddelde gebruiker biedt de HP 15s-eq2971nd veel waar voor zijn geld. Ware krachtpatsers en game-liefhebbers zullen mogelijk hun oog moeten laten vallen op een ander model, maar voor het gros van de digitale wereldburgers is dit een zeer competente, snelle en betrouwbare laptop.

Batterijduur en mobiliteit

Hp laptop 15s eq2971nd 3

De HP Laptop 15s-eq2971nd valt op door zijn lange batterijduur en lichte gewicht, waardoor hij uiterst geschikt is voor studenten en professionals die vaak onderweg zijn. Met een accuduur die tot 9,5 uren mee kan gaan op een enkele lading, is het een solide keuze voor iedereen die niet constant op zoek wil zijn naar een stopcontact. Dit maakt de laptop een betrouwbare partner voor lange colleges of intensieve werkdagen buiten de deur.

Belangrijke voordelen zijn:

 • Een krachtige batterij voor langdurig gebruik

 • Snel weer aan de slag dankzij snellaadtechnologie; 50% opgeladen in slechts 45 minuten

 • Met een gewicht van slechts 1,69 kg is hij niet te zwaar om mee te nemen

In de praktijk merken gebruikers dat de accu daadwerkelijk een hele werkdag kan uitzingen, wat voor velen een grote opluchting is. Zeker voor diegenen die in hun dagelijkse leven veelvuldig van locatie wisselen en daarbij afhankelijk zijn van hun laptop. Niet alleen blijft de laptop een hele dag operationeel, de HP 15s-eq2971nd doet dit bovendien zonder al te veel geluid te maken. Zelfs in een rustige bibliotheek of tijdens een presentatie zul je niet snel last ervaren van het gezoem van ventilatoren.

Natuurlijk zijn er lichte kanttekeningen. Zo is de laptop met name geschikt voor gangbare taken zoals internetten, tekstverwerken en het bekijken van filmpjes in Full-HD. Voor het meer intensieve werk zoals het draaien van zware 3D-programma’s of gaming is deze HP minder geschikt, maar dat is gezien het doel van deze laptop en de prijsklasse een erg relatief minpunt.

De mobiliteit van de HP Laptop 15s-eq2971nd is een ander sterk punt. Dankzij het compacte formaat, vergezeld van een scala aan aansluitingen waaronder HDMI, USB-C en USB, past deze laptop goed bij de moderne mobiliteitseisen. Hierdoor koppel je de laptop zonder problemen aan verschillende digitale apparaten, ideaal voor presentaties of het overzetten van bestanden.

Hoewel gebruikers over het algemeen tevreden zijn, kan de toevoeging van een verlicht toetsenbord de bruikbaarheid nog verhogen, vooral in situaties met weinig licht. Dit gemis wordt echter gecompenseerd door het anti-reflectie scherm en de fijne aanslag van het toetsenbord, waardoor typen op deze laptop een prettige ervaring blijft.

Kortom, de HP Laptop 15s-eq2971nd bewijst zichzelf als een krachtige allrounder op het gebied van duurzaamheid en draagbaarheid. Het mag dan geen machine zijn die de zwaarste applicaties met gemak aankan, voor een groot publiek zal hij zeker niet teleurstellen. Met zijn snelle processor, ruime opslagcapaciteit en solide constructie kun je rekenen op een degelijke laptop die je overal mee naartoe kunt nemen—een perfecte match voor de dynamische levensstijl van velen.

Toetsenbord en connectiviteit

Hp laptop 15s eq2971nd 4

Een laptop is meer dan alleen een krachtige processor en een mooi scherm; het toetsenbord en de aansluitmogelijkheden zijn cruciaal voor een effectieve workflow. De HP Laptop 15s-eq2971nd biedt precies dat: een comfortabel toetsenbord en een breed assortiment aan connectiviteitsopties. Zaken die kleine haperingen in de productiviteit kunnen voorkomen en dus essentieel zijn voor zowel studenten als professionals.

Laten we beginnen met het toetsenbord. Het ANSI QWERTY-toetsenbord is voorzien van een handig numeriek toetsenblok, perfect voor gebruikers die regelmatig cijfermatige invoer moeten doen. Dit is wat je kan verwachten:

 • Comfortabele aanslag, wat langdurig typen aanzienlijk aangenamer maakt.
 • Stil in gebruik, dus je stoort er je omgeving niet mee.
 • Geen achtergrondverlichting, wat werken in donkere omgevingen iets uitdagender kan maken.

Hoewel de afwezigheid van achtergrondverlichting een minpuntje is, weegt dit niet zwaar tegen de overige voordelen. Het is iets waar je eenvoudig overheen kunt stappen, vooral als je bedenkt dat de toetsen goed gespatieerd zijn en een solide feedback geven bij iedere aanslag.

Dan de aansluitmogelijkheden. In een wereld waarin connectiviteit koning is, stelt de HP Laptop 15s-eq2971nd niet teleur. Het brede scala aan poorten waarover dit model beschikt, maakt het eenvoudig om allerlei apparaten aan te sluiten. Of het nu gaat om het overzetten van gegevens van je camera via de geheugenkaartlezer, het aansluiten van externe schermen via HDMI, of het gebruiken van traditionele USB-A en modernere USB-C poorten, je zit goed.

Het is van essentieel belang dat de flexibele aansluitopties worden benadrukt:

 • Twee usb 3.0 standaard usb-A poorten voor al je accessoires.
 • Een usb-C poort, klaar voor moderne randapparatuur. HDMI 1.4 uitgang, om probleemloos een externe monitor of projector aan te sluiten.

Het ontbreken van bijvoorbeeld een Thunderbolt-poort is merkbaar, maar gezien de prijsklasse van deze laptop is het begrijpelijk en zeker geen dealbreaker. De aanwezige poorten dekken de meest algemene gebruiksscenario’s ruim af, waardoor je in de meeste situaties goed voorbereid bent.

In de context van mobiliteit en flexibiliteit voegt het gemak van meerdere poorten veel toe aan de waarde van deze laptop. Zelfs als je onderweg bent, kun je met gemak devices aansluiten en direct aan de slag. Dit maakt de HP Laptop 15s-eq2971nd niet alleen een sterke allrounder op het gebied van prestaties, maar ook een laptop die je niet in de steek laat bij het aansluiten van de juiste tools voor je werk of studie.

Kortom, als je zoekt naar een laptop die qua typcomfort en connectiviteit hoge ogen gooit, dan is de HP Laptop 15s-eq2971nd een solide keuze binnen zijn prijssegment. Yes, het mist soms een kleine feature hier of daar, maar wat het doet, doet het goed. En dat is uiteindelijk wat een goede laptop maakt of breekt.

Gebruikerservaring en ontwerp

Hp laptop 15s eq2971nd 5

Een heerlijke laptop - dat is wat de HP Laptop 15s-eq2971nd te bieden heeft. Het design is strak en de algehele uitstraling is professioneel. Met z’n 15,6 inch schermformaat is hij groot genoeg om comfortabel op te werken en toch compact genoeg om makkelijk mee te nemen. Het anti-reflectie scherm draagt bij aan de gebruikservaring doordat je minder last hebt van vervelende schitteringen bij lichtinval, ideaal voor die dagen dat de zon zijn weg naar binnen vindt.

Ondanks dat deze laptop niet als een zwaargewicht komt voor game design of industriële ontwerpprogramma’s, levert hij sterke prestaties voor de meest voorkomende taken, zoals:

 • Foto- en videobewerking

 • Multitasken tussen zware programma’s

 • Snel opladen; met 50% in 45 minuten

De 5000 serie AMD Ryzen 7 processor werkt soepel samen met het 16 gigabyte DDR4 werkgeheugen, en bij normaal gebruik hoor je zelden de ventilator - geen afleidend geluid in stille ruimtes. De 1 terabyte SSD biedt zeeën van ruimte voor alle denkbare bestanden, van grote video’s tot talloze foto’s.

Het numerieke toetsenbord is een uitkomst voor iedereen die vaak met cijfers in de weer is. Het feit dat de laptop niet heel zwaar is ondanks zijn formaat, is een duidelijk pluspunt voor wie veel onderweg is.

Natuurlijk zijn er ook mindere kanten. Deze HP is niet de ultieme keuze voor de die-hard gamers onder ons of professionals die complexe 3D-modellen renderen. Daarvoor ontbreekt het hem aan de noodzakelijke grafische power. Echter, voor het prijssegment waarin hij zich bevindt, presteert hij boven verwachting.

Ondanks de nadelen is de brede functieset en de solide bouwkwaliteit van de HP 15s-eq2971nd het vermelden waard. Voeg daarbij de garantie van twee jaar en de mogelijkheid om oude apparatuur gratis te retourneren, dan is het plaatje compleet. Het feit dat je ook nog eens een jaar lang gratis Norton 360 Deluxe antivirus software krijgt, is de kers op de taart.

De HP Laptop 15s-eq2971nd is zeker geen weggegooid geld. Het is een laptop die zich uitstekend leent voor alledaags gebruik en waarbij de snelle laadtijd en het fijne toetsenbord hoog scoort bij gebruikers. Hij zou wellicht nog aanlokkelijker zijn als hij een iets lichter gewicht zou hebben en een nog langere batterijduur, maar gezien de positieve kanten is dat een te overzien minpunt.

Een knap staaltje werk van HP, die met deze laptop laat zien dat een goede balans tussen prestaties, gebruiksgemak en een aantrekkelijk ontwerp geen onbereikbaar streven is. De HP Laptop 15s-eq2971nd is daarmee een veilige haven voor wie zoekt naar een krachtige allrounder voor een redelijke prijs.