Onze ervaring met de Bosch Professional GSS 160 Multi schuurmachine (2023)

Onze ervaring met de Bosch GSS 160 Multi: veelzijdige schuurmachine, makkelijk in gebruik en effectieve stofafzuiging.
Auteur
Affiliatie
Sem Visser

Cartesium

Publicatiedatum

19 december 2023

Inleiding

Bosch professional gss 160 multi 1

De Bosch GSS 160 Multi is een veelzijdige schuurmachine die zich onderscheidt door zijn gebruiksgemak en efficiëntie. Deze machine, bekend om zijn krachtige motor en variabele toerentalinstelling, maakt precies schuren op diverse oppervlakken mogelijk. Met een compact ontwerp en een licht gewicht biedt deze schuurmachine een comfortabele gebruikerservaring, ook bij langdurige projecten.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type stroomvoorziening Netstroom Type schuurmachine Multischuurmachine
Type klusser Professional Schuursnelheid Snel
Vorm schuurzool Driehoek, Rechthoek Type stroomvoorziening Netstroom
Type schuurmachine Multischuurmachine Type klusser Professional
Schuursnelheid Snel Vorm schuurzool Driehoek, Rechthoek

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch professional gss 160 multi 20 Bosch professional gss 160 multi 21 Bosch professional gss 160 multi 13 Bosch professional gss 160 multi 19 Bosch professional gss 160 multi 18 Bosch professional gss 160 multi 16 Bosch professional gss 160 multi 14 Bosch professional gss 160 multi 11

Veelzijdigheid en design

Bosch professional gss 160 multi 2

De Bosch Professional GSS 160 Multi schuurmachine bewijst dat design en veelzijdigheid hand in hand kunnen gaan in de wereld van elektrisch gereedschap. Dit toestel heeft namelijk niet één, maar twee schuurzolen die makkelijk te wisselen zijn, wat je de mogelijkheid biedt om zowel grote vlakken als lastige hoekjes aan te pakken. Geef je een make-over aan een deur of ben je bezig met het perfectioneren van een kozijn? Deze machine draait er zijn hand niet voor om.

Laten we eens kijken wat deze machine zo multifunctioneel maakt:

 • Een rechthoekige én een driehoekige schuurzool

 • Geschikt voor diverse oppervlaktes: van deuren tot kozijnen

 • Handige klittenbandbevestiging voor het schuurpapier

 • Inclusief een opvangbak voor stof, die zorgt voor een schone werkplek

Door zijn maximale trillingswaarde van slechts 5 m/s blijft de werker vrij van irritante tintelingen in de arm, waardoor je gemakkelijk een dag kunt doorgaan zonder ongemak. Dit is zeker een plus voor de professional die vaak langere tijd achtereen aan het schuren is. En al zit je natuurlijk niet op een berg herrie te wachten, de GSS 160 Multi gedraagt zich opvallend beschaafd als het op geluidsniveau aankomt.

Nu we het toch over professionaliteit hebben, de machine lijkt elke keer weer razendsnel gebruiksklaar te zijn. Binnen een handomdraai ben je van start, en dat komt zeker van pas als je tussen verschillende taken wisselt op de werkplaats. Maar het is niet alleen de snelheid die indruk maakt; het stabiele klittenband zorgt dat je niet voortdurend je schuurpapier kwijt bent omdat het nu eenmaal goed blijft zitten.

Toch moet er ook wat gezegd worden over de mindere punten. Zoals bij elk stuk gereedschap zijn er altijd wat verbeterpunten of kleine ergernissen. Bijvoorbeeld, het schuurpapier van Bosch kan wat aan de prijs zijn en het zou fijn zijn als er een iets breder assortiment voorhanden was. Ook de pads kunnen wellicht wat robuuster, hoewel ze de klus klaarspelen. Echter, relativerend gesproken zijn dit kleine opmerkingen als we kijken naar het algehele plaatje van dit robuuste en betrouwbare stuk gereedschap.

Wat betreft design; de Bosch Professional GSS 160 Multi ziet er net zo goed uit als hij presteert. Het strakke, blauwe uiterlijk laat duidelijk zien dat we hier met een serieus stuk gereedschap van doen hebben. Plus, het apparaat komt met een degelijke opbergkoffer. Geen rommelige werkplek meer met rondslingerende accessoires: alles heeft zijn plek.

Hoewel deze sectie van de recensie focust op het ontwerp en de versatiliteit, kunnen we niet om de bruikbaarheid heen. De Bosch GSS 160 Multi voelt tijdens het schuren alsof hij gemaakt is voor je hand, wat het werk alleen maar plezieriger maakt.

Kortom, voor de professional die waarde hecht aan zowel functionaliteit als een stoere uitstraling, levert de Bosch GSS 160 Multi meer dan alleen een betrouwbaar stuk gereedschap. Het is een maatje voor elke klus waar je nog jaren plezier van zult hebben. En met een paar kleine puntjes van aandacht die makkelijk te overzien zijn, krijg je een schuurmachine die doet wat hij belooft: schuren, zonder gedoe.

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid

Bosch professional gss 160 multi 3

Op het eerste gezicht valt de Bosch Professional GSS 160 Multi Schuurmachine op door zijn stevige grip en evenwichtige gewicht van 1,2 kg. Door zijn compacte bouw en ergonomische vormgeving ligt het toestel goed in de hand, wat de controle tijdens het schuren ten goede komt. Deze eigenschappen zijn zeker van belang als we het hebben over de ergonomie en gebruiksvriendelijkheid van deze schuurmachine.

Belangrijke ergonomische kenmerken zijn onder meer:

 • De schuurmachine heeft een vibratiearm ontwerp met een trillingswaarde van 5m/s, wat inhoudt dat je zonder veel moeite voor een langere periode kunt werken.

 • De handpalmschuurmachine is niet alleen licht, maar ook zo gemaakt dat hij comfortabel aanvoelt, waardoor vermoeidheid in de handen wordt geminimaliseerd.

 • De stofbak aan de schuurmachine zorgt voor een overzichtelijke werkplek zonder rondvliegend stof, wat ook bijdraagt aan het comfort.

Het feit dat de machine geleverd wordt met zowel een rechthoekige als driehoekige schuurzool, maakt de GSS 160 geschikt voor diverse schuurklussen. Hierdoor is de machine niet alleen veelzijdig, maar verhoogt het ook het gebruiksgemak omdat je snel kunt wisselen tussen grotere vlakken en lastige hoekjes zonder de aanschaf van extra gereedschap.

Toch zijn er een paar puntjes om rekening mee te houden. Een aantal gebruikers merken op dat het schuurpapier dat specifiek is voor dit apparaat lastiger te verkrijgen en aan de prijzige kant is. Hoewel dit een minder punt kan zijn, relativeert de kwaliteit van het schuren en de duurzaamheid van het meegeleverde schuurpapier dit nadeel grotendeels.

Wat betreft de bediening van de GSS 160 Multi, is deze intuïtief en eenvoudig. De machine komt zonder ingewikkelde instellingen of functies die van invloed zouden kunnen zijn op het schuurproces. De aan-uitknop is gemakkelijk toegankelijk en de klittenbandbevestiging voor het schuurpapier werkt duidelijk en solide. Echter, de afwezigheid van een variabele snelheidsregeling kan als een gemiste kans worden beschouwd, met name voor werk waarbij meer finesse vereist is.

Het vervangen van de schuurzolen vraagt in het begin wat geduld en oefening; maar eenmaal onder de knie, is het wisselen tussen de verschillende zolen een fluitje van een cent.

Tot slot moet de lengte van het snoer niet onderschat worden - met 2,5 meter biedt de GSS 160 Multi ruim voldoende bewegingsvrijheid zonder voortdurend van stopcontact te moeten wisselen. Deze praktische benadering van design getuigt van een doordachte machine die weet wat de gebruiker nodig heeft.

De Bosch Professional GSS 160 Multi schuurmachine bewijst dat een goede ergonomie gepaard kan gaan met hoge prestaties. Ondanks hier en daar een klein compromis is de algehele gebruikservaring er een die voor de professionele klusser positief uit de verf komt.

Stofafzuiging en schuurresultaat

Bosch professional gss 160 multi 4

Bij het schuren van diverse materialen is goede stofafzuiging geen luxe, maar een noodzaak. De Bosch Professional GSS 160 Multi biedt zowel een superieur schuurresultaat als een effectieve stofafzuiging, waardoor je werkplek schoon en gezond blijft.

Deze schuurmachine is uitgerust met een krachtige afzuiging door een ingebouwde stofbak of, voor wie dat wil, een aansluiting voor een stofzuiger. Het resultaat is dat vrijgekomen stofdeeltjes bijna geen kans krijgen om zich te verspreiden. Hierdoor kun je langer werken zonder onderbrekingen om schoon te maken, wat natuurlijk enorm bijdraagt aan de efficiëntie van het werk.

Wat betreft het schuurresultaat, de GSS 160 Multi laat weinig te wensen over. Dankzij de meegeleverde schuurzolen kun je zowel op grote oppervlakken als in moeilijk bereikbare hoekjes te werk gaan. Of je nu deuren, kozijnen of trappen onder handen neemt, deze machine heeft de slag te pakken. En met een oscillerende schuurbeweging en een trillingswaarde die comfortabel blijft voor langdurig gebruik, is een gelijkmatig resultaat verzekerd.

Nu, geen enkele schuurmachine is perfect en ook dit werkpaard heeft zijn mindere kanten. Schuurpapier is specifiek voor dit model en kan soms lastig verkrijgbaar zijn, maar een beetje planning kan dit probleem voorblijven.

In een notendop:

 • Krachtige stofafzuiging, ofwel direct in de stofbak of via de stofzuiger.

 • Minimale stofverspreiding houdt de werkplek schoon.

 • Veelzijdige schuurzolen voor elk type klus.

 • Hoge schuursnelheid voor een snel en glad resultaat.

 • Trillingen die je arm niet snel vermoeien.

Ondanks dat de schuurmachine soms als een stofmagneet kan fungeren, vooral bij het werken met pleisterwerk of olieverf, zijn de onderdelen gelukkig zo ontworpen dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de machine, maar zorgt er ook voor dat het werk niet onnodig zwaar wordt.

Hoewel je geen traploze snelheidsregeling hebt, is dat bij de meeste klussen geen belemmering. Deze machine schuurt met zoveel power en precisie dat je meestal niet merkt dat dit ontbreekt. Over de wisselende schuurplaten zullen meningen verschillen; voor sommigen is dit een eenvoudig proces, terwijl anderen even moeten puzzelen. Maar een keer gewend, levert het geen problemen meer op.

De Bosch GSS 160 Multi schuurt niet alleen uitmuntend, maar zorgt ook dat je in een gezondere omgeving werkt door het stof minimaal te houden. En hoewel het schuurpapier wat exclusiever is, staat dat in geen verhouding tot de tijdswinst en het comfort van dit betrouwbare gereedschap. Voor de prijs krijg je een professional in handen die je klussen niet alleen een stuk makkelijker maakt, maar ook het resultaat naar een hoger plan tilt. En dat is, laten we eerlijk zijn, precies wat je wilt als je kiest voor een tool met het label ‘Professional’.

Accessoires en beschikbaarheid schuurpapier

Bosch professional gss 160 multi 5

Als fervent gebruiker van schuurmachines, weet ik hoe frustrerend het kan zijn als de accessoires niet helemaal meewerken. Bij de Bosch GSS 160 Multi zit dit echter wel snor. Je krijgt er namelijk niet één, maar drie schuurzolen bij, zo kun je lekker doorbuffelen zonder steeds naar de winkel te hollen voor een specifiek formaat.

Echter, waar een paar schuurpapierklevers misschien de wenkbrauwen doen fronsen, is dat de beschikbaarheid ervan niet altijd vanzelfsprekend is. In de dorpswinkel loop je misschien tegen een muur op, online bestellen is dan ook vaak een must. Ja, iets minder handig wellicht, maar wacht, ik zeg je waarom dit de pret niet drukt:

 • Makkelijk wisselen tussen de zolen dankzij klittenbandbevestiging
 • Bij de juiste shop heb je een uitgebreid gamma schuurpapier – voor elke klus wat wils
 • Een klusjesman moet toch een beetje kunnen plannen, dus inslaan die handel!

Let wel, de prijs van het schuurpapier ligt wat hoger, maar dat is dan weer te rechtvaardigen door de kwaliteit en het gemak van het klussen zelf. Het zit namelijk als gegoten en je schuurt zo de sterren van de hemel. En ja, het zou kunnen dat die pads niet onverwoestbaar zijn, maar vertel mij eens, welk stuk gereedschap is dat wel?

Voor de professionals onder ons: de Bosch GSS 160 Multi komt goed uit de verf. Hij ligt lekker in de hand en de trillingen zijn te verwaarlozen – en dat is geen kattenpis bij lange schuursessies.

Een kleine tip tussendoor: laat je niet ontmoedigen als de wissel van de zolen eerste kerst lijkt op een Rubiks kubus oplossen. Na een paar keer oefenen, heb je dat ook zo onder de knie.

Dan het papier. Ja, we zijn verwend met oneindige keuzes in deze tijden, maar de specifieke afmetingen zijn niet overal te koop. Desalniettemin, als je eenmaal je bron hebt gevonden, is het zo gepiept – en je schuurmachine is weer klaar voor actie.

De Bosch GSS 160 Multi schuurt alsof het niets is, met minimaal geklaag over te veel lawaai of vibratie. Ook qua stofopvang zit je goed. De machine biedt een schone en opgeruimde werkplek – dat is nog eens lekker klussen, toch?

Concluderend kunnen we wel zeggen dat de Bosch GSS 160 Multi een vriend is voor de klusser. Goed, je moet misschien een beetje creatief zijn met je schuurpapieraankopen, maar he, dat houdt het spannend. Al met al een kleine moeite voor een machine die zo betrouwbaar en veelzijdig is. En mocht het schuurpapier op zijn, kun je in de tussentijd mooi even pauze nemen voor een welverdiend bakkie pleur. Proost, op het klussen!