Een nieuwe smartphone kopen: waar op te letten in 2023

Alles over de aanschaf van een nieuwe smartphone in 2023: merken, hardware, software, camera’s, ontwerp, voor- en nadelen, en meer
Publicatiedatum

5 januari 2023

Introductie

Smartphone

Een smartphone is een draagbaar elektronisch apparaat dat tegenwoordig fungeert als mobiele telefoon, persoonlijk assistent en draagbare computer. Het is een van de meest gebruikte (en meest nuttige) apparaten in ons dagelijks leven. Smartphones zijn beschikbaar in verschillende vormen, maten, merken en prijsklassen, waardoor het kiezen van de juiste smartphone soms een wat moeilijke taak kan zijn.

In deze handleiding gaan we dieper in op het kopen van een smartphone in 2023 en vergelijken we de populairste merken.

Prijzen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe smartphone?

Hardware specificaties

Hardware omvat de interne componenten van een smartphone die de prestaties (bijv. snelheid) bepalen, zoals de processor, geheugen, opslagcapaciteit en batterijduur. Het is belangrijk om te weten welke specificaties een smartphone heeft, omdat dit bepaalt hoe snel en soepel de telefoon werkt, hoeveel apps er kunnen worden uitgevoerd en hoeveel gegevens er op de telefoon kunnen worden opgeslagen.

 • Processor: De processor is het hart van elke smartphone en bepaalt hoe snel en efficiënt het apparaat werkt. Een snelle processor is belangrijk als je veel apps wilt gebruiken of zware games wilt spelen.

 • Werkgeheugen: De hoeveelheid werkgeheugen bepaalt hoeveel apps de telefoon gelijktijdig kan openen. Hoe meer geheugen, hoe meer apps kun je openen zonder dat de telefoon traag wordt.

 • Opslagcapaciteit: Het opslaggeheugen bepaalt hoeveel foto’s, video’s, muziek en apps je op je telefoon kunt opslaan. Een groter geheugen geeft meer ruimte voor je bestanden, maar kan duurder zijn.

Apple’s iPhone staat bekend om zijn A-serie processors, die zorgen voor snelle prestaties en efficiëntie (goede batterijduur). De nieuwste iPhone 14 is uitgerust met de A16 Bionic-processor, die de snelste CPU en GPU ooit in een smartphone biedt.

Samsung’s Galaxy telefoons staan ook bekend om hun krachtige processors, zoals de Snapdragon 888 die in de Samsung Galaxy S21 wordt gebruikt. Dit levert snelle en efficiënte prestaties op, en de telefoons hebben ook meer dan voldoende geheugen en opslagcapaciteit voor de meeste gebruikers.

Google’s Pixel telefoons staan meer bekend om hun software optimalisatie, waardoor deze zelfs met een minder krachtige processor sneller dan vele telefoons van andere fabrikanten zullen werken, maar hun hardware specificaties zijn wel wat achterlijk vergeleken met de concurrentie.

Telefoons van LG gebruiken vaak processors van Qualcomm, deze zijn krachtig maar staan niet op niveau van de A-serie van Apple of de Snapdragon-serie van Samsung.

Camera kwaliteit

IPhone met camera

De camera kwaliteit van een smartphone is belangrijk omdat veel mensen hun telefoon gebruiken om foto’s te maken en te delen. Dit betreft met name de resolutie van de camera, de scherptediepte, de beeldstabilisatie en de opties voor het opnemen van video’s.

De iPhone heeft een reputatie voor uitstekende camera kwaliteit. De nieuwste iPhones zijn uitgerust met drie camera’s aan de achterkant waaronder een ultrawide lens, groothoek lens en een telelens. De camera’s van de iPhone’s hebben ook de nieuwste technologie zoals Smart HDR 3, die automatisch beelden verbetert en scènes analyseert voor betere belichting.

Samsung’s Galaxy telefoons zijn ook bekend om hun uitstekende camera kwaliteit, met de Samsung Galaxy S21 die is uitgerust met een 64MP hoofdcamera, een ultrawide lens en een telelens. Deze Samsung Galaxy S21 camera’s hebben ook een 8K video opnamefunctie, die meer detail in videobeelden vastlegt dan standaard 4K opnamen.

Google Pixel telefoons hebben unieke camera software met kunstmatige intelligentie (AI) dat er voor zorgt dat beelden optimaal worden vastgelegd. De Google Pixels hebben vaak minder camera’s aan boord dan de concurrentie, maar de beelden zijn vaak van betere kwaliteit.

LG telefoons zijn niet zo bekend om hun camera’s zoals andere merken, maar LG biedt wel toestellen met hoogwaardige camera’s, zoals de LG V60 ThinQ 5G met een 64MP hoofdcamera en ultrawide lens.

Software en updates

Android OS op smartphone scherm

De software van een smartphone, zoals het besturingssysteem en de gebruikersinterface, is even belangrijk als de hardware. Een goede software ervaring kan het gebruik van de telefoon aangenamer maken, terwijl een slechte software ervaring het gebruik van de telefoon kan bemoeilijken. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe vaak en hoe lang de fabrikant updates zal blijven uitbrengen.

 • Android: Android is het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en biedt gebruikers de meeste flexibiliteit en personalisatie opties. Bovendien is er meer keuze in modellen en prijscategorieën.

 • iOS: iOS is het besturingssysteem van Apple en wordt alleen gebruikt op iPhone’s. Het biedt minder personalisatie opties, maar wordt gezien als stabieler en veiliger.

Het veilige en stabiele iOS wordt jaarlijks door Apple geupdate met nieuwe functies en beveiligingsupdates. iPhones ondersteunen updates voor een langere periode dan de meeste andere smartphones, zodat gebruikers langer toegang hebben tot nieuwe functies en beveiligingsupdates.

De Galaxy telefoons van Samsung draaien Android dat ook vaak wordt bijgewerkt. Samsung biedt ook regelmatig updates aan voor hun specifieke software en apps, zoals Samsung One UI.

Google Pixel telefoons lopen eveneens op Android, maar worden direct van updates voorzien door Google. Dit zorgt voor een optimale software ervaring (ook wel ‘vanilla ervaring’ genoemd door software developers en fans van Android).

LG telefoons lopen ook op Android, en LG biedt updates aan voor hun specifieke software en apps, maar de frequentie en mate van de ondersteuning kan variëren per model en regio.

Design en formaat

Het design en formaat bepalen hoe comfortabel de telefoon in de hand ligt en hoe gemakkelijk het is om de telefoon met één hand te gebruiken. Het is ook belangrijk om te overwegen of de telefoon voldoende bescherming biedt tegen vallen en stoten.

De iPhone staat bekend om het premium ontwerp van de ontwerpers van Apple, met glazen achterkanten en metalen randen. De nieuwste iPhones hebben ook een water en stofdichte behuizing, waardoor de telefoons bestand zijn tegen water en stofschade.

De Galaxy telefoons hebben vaak een metalen en glazen ontwerp, met de nieuwste modellen die ook water en stofdichte behuizingen hebben ingebouwd door Samsung. Deze telefoons zijn ook vaak verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waardoor gebruikers een groter of kleiner formaat kunnen kiezen.

De Pixel telefoons hebben een minimalistisch en strak ontwerp, met een glazen achterkant en metalen randen, sommige zijn ook water en stofdicht.

De LG telefoons zijn bekend om hun unieke ontwerpen, sommige modellen zoals de LG V60 ThinQ 5G hebben een groot schermformaat, andere hebben een tweede scherm als accessoire, deze telefoons zijn vaak niet water en stofdicht.

Vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner op smartphone

Een vingerafdrukscanner is een veiligheidsmaatregel die nog steeds vaak gebruikt wordt op smartphones - zeker na Covid waarin gezichtsherkenning lastiger is gebleken door het gebruik van mondkapjes. De vingerafdruk stelt gebruikers in staat stelt om hun telefoon snel en gemakkelijk te ontgrendelen met hun vingerafdruk in plaats van een wachtwoord of patroon. De locatie van de scanner en hoe snel en nauwkeurig de scanner werkt, zijn belangrijke factoren om te overwegen.

De nieuwste iPhones hebben geen fysieke vingerafdrukscanner meer maar gebruiken gezichtsherkenning (“Face ID”) voor ontgrendeling.

De Galaxy telefoons hebben vaak een vingerafdrukscanner op de achterkant of onder het scherm, die snel en nauwkeurig werkt.

De Pixel telefoons hebben vaak een scanner op de achterkant die snel en nauwkeurig werkt.

LG telefoons hebben vaak een vingerafdrukscanner aan de achterkant, deze werkt vaak snel maar niet zo nauwkeurig als die van Apple, Samsung en Google.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is een andere manier om de smartphone snel en gemakkelijk te ontgrendelen en kan ook worden gebruikt voor aankopen en andere beveiligde acties. De snelheid en nauwkeurigheid van de gezichtsherkenning, evenals de beveiligingsniveaus, zijn belangrijke factoren om te overwegen.

De gezichtsherkenning op de iPhone in de vorm van Face ID is snel en nauwkeurig, en biedt extra beveiliging door het gebruik van geavanceerde technologie zoals dieptesensoren.

De Galaxy telefoons hebben vaak ook gezichtsherkenning, deze werkt vaak snel maar niet zo nauwkeurig als Apple’s Face ID.

De Pixel telefoons hebben ook gezichtsherkenning, die snel en nauwkeurig werkt.

LG telefoons hebben geen gezichtsherkenning op hoog niveau zoals Apple’s Face ID of Samsung’s gezichtsherkenning, maar bieden soms wel een alternatief zoals stemherkenning.

Aansluitingen

Smartphone met usb c poort

De aansluitingen op een smartphone, zoals een USB C poort of een headphone jack, zijn belangrijk omdat dit bepaalt hoe gemakkelijk het is om de telefoon te verbinden met andere apparaten en hoe veelzijdig de telefoon is.

Apple iPhones gebruiken nog steeds hun eigen Lightning poort maar hun andere apparaten (zoals de iPad) zijn inmiddels overgestapt op USB C aansluitingen, waardoor gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot snellere oplaad en gegevensoverdrachtsnelheden.

De nieuwste iPhone modellen hebben geen headphone jack, maar bieden wel ondersteuning voor draadloos luisteren via bluetooth of via de meegeleverde lighting to 3.5mm headphone jack adapter.

Samsung Galaxy telefoons hebben vaak een USB C aansluiting en een headphone jack. De meeste Google Pixel telefoons hebben een USB C aansluiting en geen headphone jack. LG telefoons hebben vaak zowel een USB C aansluiting als een headphone jack.

Merk en klantenservice

Apple is bekend om de goede klantenservice, zowel in de Apple winkels als online. Ze hebben duidelijke garantievoorwaarden en een breed netwerk van erkende reparatiecentra en verkooppunten.

Samsung heeft ook een goede reputatie voor kwaliteit en klantenservice, met een breed scala aan servicecentra en een solide garantiebeleid.

Google’s klantenservice en garantiebeleid varieert meer. LG zbiedt soms een uitgebreide garantiebeleid, maar klantenservice kan variëren en is niet altijd even goed als de concurrentie.

Garantie

Een garantie is belangrijk omdat dit bepaalt hoe goed u beschermd bent tegen defecten of problemen met de telefoon. Het is goed om te weten hoe lang de garantie duurt, welke soorten problemen die dekt en of er extra garantieopties beschikbaar zijn.

Apple’s iPhones hebben een standaard garantie van een jaar, die dekt voor hardware defecten. Er zijn ook extra garantieopties zoals AppleCare+ beschikbaar, waarmee gebruikers extra bescherming krijgen tegen beschadiging en andere problemen.

De Galaxy telefoons van Samsung hebben ook een standaard garantie van een jaar, die dekt voor hardware defecten. Er zijn extra garantieopties zoals Samsung Premium Care beschikbaar, die gebruikers extra bescherming bieden tegen beschadiging en andere problemen.

Google Pixel telefoons hebben ook standaard een garantie van een jaa die hardware problemen dekt, net als LG. Er zijn ook extra garantie opties beschikbaar voor LG telefoons, maar deze variëren per model en land.

Opslag en uitbreiding

Smartphone met microsd kaartslot

Opslagcapaciteit op de smartphone is belangrijk omdat dit bepaalt hoeveel gegevens, apps, foto’s en video’s de telefoon kan opslaan. Het is ook belangrijk om te overwegen of de telefoon een MicroSD kaartslot heeft, zodat gebruikers hun opslagcapaciteit kunnen uitbreiden met een microSD kaart.

iPhones hebben geen MicroSD kaartslot, waardoor gebruikers het moeten doen met de interne opslagcapaciteit van de telefoon. Dit geldt ook voor Google’s Pixels.

De Galaxy en LG telefoons hebben vaak wel een MicroSD kaartslot waardoor gebruikers hun opslagcapaciteit kunnen uitbreiden met een microSD kaart.

Prijs

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit, en om te overwegen of de telefoon binnen uw budget past:

 • iPhones zijn meestal aan de wat duurdere kant
 • Samsung Galaxy telefoons hebben vaak een breder scala van prijzen
 • Google Pixel telefoons zijn vaak duurder dan andere Android telefoons
 • LG telefoons zijn vaak minder duur dan de andere genoemde merken.

Voor de prijs is het belangrijk of de telefoon wordt verkocht met een specifieke carrier of via losse verkoop (het laatste kost vaak meer). Bovendien kunnen prijzen variëren per land of regio.

Gebruiksdoel

Spel op smartphone

Naast bovengenoemde factoren is het ook belangrijk om te overwegen hoe je de smartphone precies wilt gebruiken. Sommige smartphones zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor fotografie, terwijl andere juist meer gericht zijn op entertainment, zoals gaming.

 • Fotografie: Als je van plan bent veel foto’s te maken met je smartphone, is het verstandig om te kiezen voor een apparaat met een goede camera. Dit betekent bijvoorbeeld dat de camera een hoge resolutie heeft, veel automatische instellingen biedt en een goede beeldstabilisatie heeft.

 • Gaming: Als je veel games wilt spelen op je smartphone, dan is een apparaat met een snelle processor en een groot scherm belangrijk. Veel nieuwere smartphones hebben ook gaming specifieke features, zoals een hoge verversingssnelheid en speciale ventilatie om oververhitting te voorkomen.

Daarnaast zijn er nog aantal eigenschappen die wellicht van belang zijn zoals lange batterijduur, waterdichtheid, of een goede speaker voor geluid.

Wat zijn goede smartphone merken?

Er zijn vele merken smartphones, elk met unieke kenmerken en specifieke doelgroepen:

Apple

Apple is een van de meest populaire en invloedrijke smartphone merken ter wereld. Het bedrijf is vooral bekend vanwege de iPhone, waarmee het de smartphone markt heeft gerevolutioneerd. De iPhone wordt geprezen voor zijn gebruiksgemak, unieke ontwerp, en innovatieve functies, zoals de Touch ID vingerafdrukscanner en de geavanceerde camera.

Een voorbeeld van een populaire iPhone model is de iPhone 12 (twee generaties voor de nieuwste iPhone 14 anno 2023). Dit model beschikt over een A14 Bionic processor, een 15.5 cm Super Retina XDR display en een dubbele 12 megapixel camera opstelling. Het heeft ook een lange batterijduur en is volledig waterdicht en stofdicht.

Samsung

Samsung is een andere grote speler op de smartphone markt. Het bedrijf is vooral bekend vanwege zijn Galaxy lijn van smartphones, die worden geprezen voor hun grote schermen, krachtige hardware, en veelzijdigheid. Samsung’s smartphones worden vaak beschouwd als een geweldige alternatief voor de iPhone.

Een voorbeeld van een populaire Samsung smartphone is de Samsung Galaxy S21. Dit model beschikt over een Snapdragon 888 processor, een 15.7cm Dynamic AMOLED 2X scherm en een triple camera opstelling van 12 megapixel. Ook heeft het een IP68 waterdichtheid rating.

Huawei

Huawei is een Chinese technologiebedrijf dat de afgelopen jaren een grote groei heeft doorgemaakt in de smartphone markt. Ze zijn bekend om hun innovatie, kwalitatief hoogwaardige producten, en goede prijs kwaliteitverhouding.

Een voorbeeld van een populaire Huawei smartphone is de Huawei P40 Pro. Dit model beschikt over een Kirin 990 processor, een OLED scherm van 16 cm en een vijf camera opstelling waaronder een 50MP primaire camera. Ook heeft het een IP68 waterdichtheid rating.

OnePlus

OnePlus is een Chinese smartphone fabrikant bekend om zijn krachtige hardware en innovatie. OnePlus’ smartphones zijn vaak een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een high end apparaat tegen een betaalbare prijs.

Een voorbeeld van een populaire OnePlus smartphone is de OnePlus 9 Pro. Dit model beschikt over een Snapdragon 888 processor, een 17 cm AMOLED scherm en een vier camera opstelling met een 48 megapixel primaire camera. Het heeft ook een grotere batterijduur en een snelle oplaadfunctie.

Google

Google is een andere grote speler in de smartphone markt. De bedrijf maakt smartphones onder de naam Google Pixel. Deze smartphones worden geprezen voor hun camera prestaties en snelle software updates die regelmatig ontvangen worden.

Een voorbeeld van een populaire Google smartphone is de Google Pixel 5. Dit model beschikt over een Snapdragon 765G processor, een AMOLED scherm van 15 cm en een dubbele camera opstelling met een 12,2 megapixel primaire camera. Ook heeft het 5G ondersteuning.

Oppo

Oppo is een Chinese smartphone fabrikant bekend om zijn camera expertise en betaalbare prijzen. Oppo’s smartphones zijn vaak een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een smartphone met geavanceerde camera functies.

Een voorbeeld van een populaire Oppo smartphone is de Oppo Find X2 Pro. Dit model beschikt over een Snapdragon 865 processor, een 17 cm AMOLED scherm en een drievoudige camera opstelling met een 48 megapixel primaire camera. Het heeft ook een grotere batterijduur en een snelle oplaadfunctie.

Xiaomi

Xiaomi is een andere Chinese smartphone fabrikant die de afgelopen jaren een grote groei heeft doorgemaakt in de smartphone markt. Het bedrijf is vooral bekend om zijn goede prijs kwaliteitverhouding.

Een voorbeeld van een populaire Xiaomi smartphone is de Xiaomi Mi 11. Dit model beschikt over een Snapdragon 888 processor, een 18 cm AMOLED scherm en een drievoudige camera opstelling met een 108 megapixel primaire camera. Ook heeft het een grotere batterijduur en een snelle oplaadfunctie. Bovendien is Xiaomi bekend om zijn specifieke modellen gericht op een specifieke groep, zoals Mi 11T of Mi 10T Pro met een groot scherm, groot formaat en meer budgetvriendelijke prijzen.

LG

LG is een Zuid Koreaanse elektronicabedrijf dat zich richt op smartphones met een focus op schermtechnologie, camera expertise en audio kwaliteit. LG smartphones zijn vaak een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een smartphone met een groot scherm en goede audiokwaliteit.

Een voorbeeld van een populaire LG smartphone is de LG V60 ThinQ. Dit model beschikt over een Qualcomm Snapdragon 865 processor, een 18 cm OLED scherm en een dubbele camera opstelling met een 64 megapixel primaire camera. Het heeft ook 5G ondersteuning en een grote batterijduur.

Sony

Sony is een Japanse elektronicabedrijf dat zich richt op smartphones met een focus op camera expertise en audio kwaliteit. Sony smartphones zijn vaak een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een smartphone met geavanceerde camera functies en goede audiokwaliteit.

Een voorbeeld van een populaire Sony smartphone is de Sony Xperia 1 II. Dit model beschikt over een Qualcomm Snapdragon 865 processor, een 16 cm OLED scherm en een drievoudige camera opstelling met een 12 megapixel primaire camera. Het heeft ook 5G ondersteuning en een grote batterijduur.

Nokia

Nokia is een Finse elektronicabedrijf dat zich richt op budgetvriendelijke smartphones met een focus op betrouwbaarheid en lange batterijduur. Nokia smartphones zijn vaak een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare smartphone met een lange batterijduur.

Een voorbeeld van een populaire Nokia smartphone is de Nokia 5.4. Dit model beschikt over een Snapdragon 662 processor, een 15 cm HD+ scherm en een quad camera opstelling met een 48 megapixel primaire camera. Het heeft ook een grote batterijduur.

Andere merken zoals Realme, Vivo, Motorola of TCL zijn ook opkomend in de markt, bieden ook kwalitatief hoogwaardige producten met goede prijs kwaliteit verhouding, met elk zijn eigen unieke features en doelgroepen.

Wat zijn de belangrijkste functies van nieuwe smartphones?

Smartphone met hoge resolutie scherm

Er zijn een aantal belangrijke functies die tegenwoordig vaak voorkomen in nieuwe smartphones:

 • Scherm met hoge resolutie: De meeste nieuwe smartphones beschikken over schermen met een hoge resolutie en een hoog contrast, waardoor de kleuren helderder en de tekst scherper wordt weergegeven.

 • Snelle processors: De meeste nieuwe smartphones zijn uitgerust met snelle processors, zoals Qualcomm’s Snapdragon of Samsung’s Exynos, die zorgen voor een snellere prestatie en een soepeler gebruikerservaring.

 • Hoge resolutie camera: Veel nieuwe smartphones hebben een hoge resolutie camera met geavanceerde functies zoals automatische scherpstelling, gezichtsherkenning en slow motion video opnamen.

 • Lange batterijduur: Veel nieuwe smartphones zijn uitgerust met grotere batterijen en efficiëntere processors, waardoor de batterijduur langer is.

 • Vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning: Veel smartphones beschikken over een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen, waardoor het veiliger en gemakkelijker wordt om uw telefoon te gebruiken.

 • Draadloos opladen : Draadloos opladen is ook een populaire functie die steeds vaker wordt toegevoegd aan smartphones, het biedt een snelle en gemakkelijke manier om uw smartphone op te laden.

 • 5G ondersteuning: een nieuwe functie die steeds vaker wordt toegevoegd is de ondersteuning voor 5G netwerken, waardoor de internet snelheid aanzienlijk kan worden verhoogd.

Is een tweedehands smartphone aanschaffen verstandig?

Tweedehands telefoon

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het kopen van een tweedehands smartphone.

Voordelen

Een groot voordeel van het kopen van een tweedehands smartphone is dat het vaak een stuk goedkoper is dan het kopen van een nieuwe. Dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie.

Een ander voordeel van het kopen van een tweedehands smartphone is dat je vaak een toestel kunt vinden dat is voorzien van specifieke functies of eigenschappen die wellicht niet beschikbaar zijn in de nieuwste telefoons in de winkels. Bijvoorbeeld een kleiner scherm (aangezien tegenwoordig bijna alle smartphones grote schermen hebben), veel opslagruimte of een goede camera.

Nadelen

Echter, er zijn ook nadelen aan het kopen van een tweedehands smartphone. Zo kan je geen garantie krijgen op het toestel. Bovendien kan de vorige eigenaar het toestel niet goed hebben onderhouden, waardoor het sneller defect kan raken of al een defect heeft waarvan de verkoper geen weet heeft. Ook kan het zijn dat het toestel geen nieuwe updates meer krijgt waardoor bepaalde functies minder werken of zelfs helemaal niet meer.

Is het beter om een smartphone los te kopen of met een abonnement?

Voordelen met abonnement

Als je een smartphone koopt met een abonnement, krijg je vaak een korting op de aanschafprijs van het toestel. Dit komt omdat je een contract afsluit voor een bepaalde periode waarin je het toestel gebruikt en daarvoor een maandelijks bedrag betaalt. Dit maandelijks bedrag omvat vaak zowel de kosten voor het gebruik van het toestel (de afschrijving) als de kosten voor het gebruik van een mobiele verbinding (bellen, sms’en en mobiel internet).

Een groot voordeel van een abonnement is dat het je per maand minder kost om een toestel te gebruiken, omdat de aanschafprijs wordt verdeeld over de looptijd van het contract. Hierdoor hoef je niet direct veel geld uit te geven aan een nieuw toestel. Ook is het vaak zo dat je gedurende de contractperiode gratis of tegen een gereduceerde prijs een nieuw toestel kunt aanschaffen.

Daarnaast bieden veel providers in abonnementen vaak extra’s zoals bijvoorbeeld verzekeringen (bijv. voor diefstal) of cloud opslag waardoor je kosten kan besparen. Dit is vooral handig als je vaak gebruik maakt van je toestel, of als je het toestel vaak verliest of beschadigt.

Voordelen los kopen

Als je een smartphone los koopt, zonder abonnement, betaal je de volledige aanschafprijs in één keer. Hierdoor heb je geen maandelijkse lasten en ben je niet aan een contract gebonden.

Een groot voordeel van losse aanschaf is dat je geen verplichtingen hebt aan een provider. Je bent vrij om te kiezen welk sim only abonnement je afsluit of om gebruik te maken van een prepaid simkaart. Hierdoor kan je in sommige gevallen goedkoper uit zijn.

Een ander voordeel van losse aanschaf is dat je vrij bent in de keuze voor een toestel zodat je er 1 kan kiezen die het beste bij je past. Dit in tegenstelling tot een abonnement waar je vaak beperkt bent in je keuze tot maar een paar toestellen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn smartphone op de lange termijn een goede investering is?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is:

Kies een kwalitatief hoogwaardig toestel

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is, is ervoor zorgen dat je een kwalitatief hoogwaardig toestel koopt. Dit betekent dat je moet kiezen voor een toestel van een gerenommeerde fabrikant, dat is uitgerust met de laatste technologieën en dat is gemaakt van hoogwaardige materialen.

Zorg voor goede bescherming

Een ander belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is, is ervoor zorgen dat je je toestel goed beschermt. Dit betekent dat je een stevige hoes of case moet kopen om je toestel te beschermen tegen schade en slijtage. Daarnaast is het ook verstandig om een screenprotector te gebruiken om te voorkomen dat je scherm beschadigd raakt.

Beperk de hoeveelheid aan software die je installeert

Een ander belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is, is ervoor zorgen dat je de hoeveelheid software die je installeert beperkt. Dit is omdat te veel software ervoor kan zorgen dat je telefoon langzamer wordt en dat de batterij sneller leeg raakt. Daarnaast kan te veel software ook ervoor zorgen dat er fouten ontstaan in het systeem, waardoor je telefoon niet meer goed werkt.

Regelmatig opschonen en updaten

Een andere manier om te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is, is regelmatig het apparaat op te schonen. Dit omvat het verwijderen van onnodige bestanden en apps die niet meer gebruikt worden, en het updaten van de apps die je wel gebruikt. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je toestel soepel blijft werken en kan ook helpen om beveiligingsproblemen te voorkomen. Daarnaast is het updaten van het systeem ook erg belangrijk, omdat fabrikanten vaak updates uitbrengen die beveiligingsproblemen verhelpen en andere problemen oplossen.

Investeer in een goede back up oplossing

Een ander belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is, is een back up oplossing te gebruiken. Dit is belangrijk omdat als je telefoon kapot gaat of gestolen wordt, je al je gegevens kunt verliezen. Door regelmatig een back up te maken van je telefoon, zoals het kopiëren van je contacten, foto’s en andere bestanden naar een externe harde schijf of de cloud, kun je ervoor zorgen dat je gegevens veilig zijn en dat je ze snel kunt herstellen als er iets met je telefoon gebeurt.

Vermijd snel (jaarlijks) vervangen van de telefoon

Een andere manier om te zorgen dat je smartphone op de lange termijn een goede investering is, is door te vermijden om te frequent de telefoon te vervangen. Met de snelle technologische vooruitgang zijn er vaak nieuwe telefoons beschikbaar met betere specificaties en functies, maar vaak zijn deze verbeteringen niet significant genoeg om de investering waard te zijn, zeker niet als de telefoon nog steeds goed functioneert. Door geduldig te wachten op een echt grote upgrade of een grote wens voor verbetering, kun je ervoor zorgen dat je telefoon langer meegaat en je een betere terugverdientijd op je investering krijgt.

Hoe bescherm ik mijn nieuwe smartphone tegen beschadiging?

Er zijn een aantal manieren waarop je je nieuwe smartphone kunt beschermen tegen beschadiging:

Gebruik een hoesje of een case

Smartphone in beschermhoes

Een hoesje of een case kan je helpen om krassen, stoten en andere oppervlakkige beschadigingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten hoesjes en cases beschikbaar, van simpele plastic hoesjes tot luxe lederen book cases. Zorg er wel voor dat je een hoesje of case koopt die past bij jouw specifieke model smartphone.

Er zijn veel verschillende soorten hoesjes en cases beschikbaar, van simpele plastic hoesjes tot luxe lederen book cases. Zoek een hoesje die het beste past bij jouw levensstijl en gebruikspatroon. Als je veel buiten bent of veel onderweg dan zou je kiezen voor een duurzamer hoesje. Als je op kantoor werkt en je smartphone voornamelijk gebruikt voor communicatie dan zou je juist kiezen voor een nettere uitstraling.

Gebruik een screenprotector

Een screenprotector kan helpen om krassen op het scherm van je smartphone te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten screenprotectors beschikbaar, van simpele plastic folies tot gehard glas. Zorg ervoor dat je een screenprotector koopt die past bij jouw specifieke model smartphone.

Wees voorzichtig in gebruik

Wees voorzichtig met hoe je je smartphone gebruikt. Probeer bijvoorbeeld om je smartphone niet in de buurt van grote magneten of andere elektronische apparaten te bewaren, en vermijd het aanraken van het scherm met vuile of vettige vingers. Ook vermijd om hem in zakken met scherpe voorwerpen te bewaren .

Kan ik mijn smartphone ontgrendelen als ik hem of haar wil verkopen?

Smartphone vergrendeld met pincode

Ja, het is meestal mogelijk om je smartphone te ontgrendelen als je hem of haar wilt verkopen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het merk en model van je telefoon en de soort beveiliging die je hebt ingesteld.

Een van de meest voorkomende manieren om een smartphone te ontgrendelen is door het invoeren van een pincode of patroon. Mocht je de code of patroon niet meer weten, dan kun je soms gebruik maken van een herstelmodus die op de meeste smartphones beschikbaar is, die u toe laat om het toestel te resetten naar de fabrieksinstellingen.

Een andere veel voorkomende manier van beveiliging op een smartphone is via biometrische gegevens zoals vingerafdruk, gezicht of irisscanner. In dit geval zal het noodzakelijk zijn om deze te resetten door middel van een herstelmodus, of de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Sommige smartphones zijn ook vergrendeld met een simlock, dat betekent dat de telefoon alleen werkt met een specifieke simkaart van een bepaalde provider. In dit geval moet u contact opnemen met uw provider en verzoeken dat zij de simlock opheffen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn nieuwe smartphone veilig is als hij wordt gestolen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je nieuwe smartphone veilig is als hij wordt gestolen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Gebruik een beveiligingsmethode zoals een pincode, patroon of biometrische gegevens zoals vingerafdruk of gezichtsherkenning. Dit zorgt ervoor dat alleen jij de toegang hebt tot je telefoon, zelfs als iemand anders hem in handen krijgt.

 • Installeer een ‘Find my device’ of vergelijkbaar programma dat je helpt om je gestolen telefoon op afstand te blokkeren, te wissen of zelfs te traceren. Zoals ‘Find my iPhone’ of ‘Google Find my device’. Hierdoor kunt u een hoop problemen vermijden als uw toestel gestolen is, het blokkeren van deze apps zorgt er voor dat de dief geen toegang

 • Maak regelmatig back ups van je telefoon. Dit kan je helpen om je gegevens snel te herstellen als je telefoon wordt gestolen en niet meer teruggevonden wordt.

 • Wees bewust van je omgeving en neem voorzorgsmaatregelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen waardevolle spullen, zoals je telefoon, op tafel legt in een drukke koffiebar of dat je je telefoon niet zomaar uit je zak haalt als je in een onveilige omgeving bent.

 • Gebruik een screenprotector met privacy schermbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat iemand die naar je telefoon kijkt, niet in staat is om je gegevens te zien zonder dat jij het zelf toestaat.

 • Zet de automatische vergrendeling van je scherm aan. Dit zorgt ervoor dat je telefoon automatisch vergrendeld wordt als je hem niet gebruikt, waardoor iemand die hem per ongeluk of opzettelijk oppakt, geen toegang heeft tot je gegevens.

Welke camera specificaties zijn belangrijk bij het kiezen van een smartphone?

Smartphone met 3 cameras op de achterkant

Bij het kiezen van een smartphone met een goede camera zijn er een aantal specifieke kenmerken waar je op moet letten die van invloed zijn op de kwaliteit van je foto’s en video’s:

Resolutie

De resolutie is het aantal pixels waaruit de foto bestaat. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder de foto zal zijn. Tegenwoordig zijn veel smartphones uitgerust met een camera van 12 megapixels of meer, wat een uitstekende resolutie is voor de meeste toepassingen.

Diafragma

Dit is de opening in de lens waardoor licht naar binnen valt. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er kan binnenkomen, wat kan leiden tot scherpere en helderdere foto’s in slecht verlichte omgevingen. Het diafragma wordt gemeten met de F stop, een getal dat de grootte van het diafragma aangeeft. Een lager F stop getal betekent dat het diafragma groter is, wat betekent dat er meer licht naar binnen kan vallen.

Snelheid van de sluiter

De snelheid van de sluiter is een ander belangrijk aspect van een camera. De sluiter is het mechanisme dat de lens afdekt wanneer een foto wordt gemaakt. De snelheid van de sluiter bepaalt hoe lang de lens openstaat wanneer een foto wordt gemaakt. Een snellere sluitersnelheid kan nuttig zijn om bewegende onderwerpen vast te leggen zonder dat ze bewogen of onscherp worden, terwijl een tragere sluitersnelheid kan worden gebruikt om beweging in de foto op te nemen voor een creatief effect.

Daarnaast zijn er ook andere camera specifieke eigenschappen zoals zoom, beeldstabilisatie, lichtgevoeligheid, scherptediepte, etc, die elk hun eigen specifieke toepassingen hebben. Het is belangrijk om te overwegen hoe je de camera zult gebruiken, en welke specifieke eigenschappen belangrijk zijn voor jou. Zo zal een fanatieke fotograaf zal waarschijnlijk meer waarde hechten aan de controle over sluitertijd en diafragma, terwijl iemand die voornamelijk foto’s maakt voor sociale media waarschijnlijk meer geïnteresseerd zal zijn in functies zoals “schoonheid modus” (“beauty modus”) en bokeh effecten.

Video specificaties

Veel smartphones kunnen tegenwoordig opnemen in 4K, wat betekent dat ze beelden kunnen opnemen met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, wat een geweldige beeldkwaliteit oplevert. Andere belangrijke video specificaties om te overwegen zijn de frame rate, de slow motion opname, de beeldstabilisatie en de mogelijkheid om te filmen in HDR. Om het meeste uit je 4K-video’s te halen, kun je overwegen deze weer te geven op een scherm dat de hoge resolutie ondersteunt, zoals de haarscherpe Samsung Neo QLED 55QN85C.

Software functies

Tot slot zijn software functies voor de camera belangrijk, zoals gezichtsherkenning, automatische scènewissing, nachtmodus, panorama modus, enzovoort. Zulke functies op een smartphone kunnen de algehele gebruikservaring verbeteren en het maken van foto’s eenvoudiger en leuker maken.

Fotografie in een slecht verlichte omgeving

Als je vaak foto’s maakt in slecht verlichte omgevingen, zoals binnen of ’s nachts, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een smartphone met een groot diafragma en een hoge lichtgevoeligheid. Dit zal er voor zorgen dat de camera meer licht kan opvangen, waardoor je scherpere en helderdere foto’s kunt maken zonder gebruik te hoeven maken van flits.

Opname van bewegende beelden

Als je vaak foto’s maakt van bewegende beelden, zoals kinderen of sportevenementen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een smartphone met een snelle sluitersnelheid en een goede beeldstabilisatie. Dit zal ervoor zorgen dat je in staat bent om de bewegende onderwerpen scherp vast te leggen, zonder dat ze bewogen of onscherp worden.

Creatieve fotografie

Persoon die foto maakt met smartphone

Voor creatief fotograferen, zoals het maken van portretten met een grote scherptediepte of het creëren van bokeh effecten, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een smartphone met een groot diafragma, scherptediepte controle en speciaal toepasselijke software. Dit zal je helpen bij het creëren van professioneel ogende foto’s met unieke effecten.

Welke smartphones zijn geschikt voor gebruik in extreme omstandigheden?

Smartphone in extreme weersomstandigheden

Er zijn een aantal smartphones op de markt die zijn ontworpen voor gebruik in extreme omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de Cat S48c en de Sonim XP8. Deze telefoons zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan militaire standaarden voor stofdichtheid en waterbestendigheid, en kunnen tegen een stootje. Ze kunnen tegen extreme omstandigheden zoals bijvoorbeeld vallen, stoten en temperaturen die buiten het normale bereik liggen. Deze toestellen zijn meestal wat duurder in de aankoop en beschikken vaak over een grote batterij om de gebruiker te helpen in extreme situaties.

Cat S48c

De Cat S48c is een robuuste smartphone met een IP68 classificatie, wat betekent dat het stofdicht en waterbestendig is. Het is getest volgens militaire standaarden voor val en stootbestendigheid, en is bestand tegen temperaturen van 25 graden Celsius tot 60 graden Celsius. De telefoon beschikt ook over een speciaal scherm dat gebruikt kan worden met handschoenen aan.

Sonim XP8

De Sonim XP8 is een andere robuuste smartphone met een IP68 classificatie. De telefoon is getest volgens militaire standaarden voor val en stootbestendigheid, en is bestand tegen temperaturen van 20 graden Celsius tot 60 graden Celsius. De telefoon is ook waterdicht tot een diepte van 2 meter. De XP8 heeft ook een push to talk (PTT) functie die is geschikt voor industriële gebruik.

Welke smartphones zijn geschikt voor mensen met een beperkt budget?

Er zijn goede smartphones beschikbaar voor mensen met een wat beperkter budget:

Moto G Power

De Moto G Power is een budgetvriendelijke smartphone met een grote accu en een goede prestaties. De telefoon is uitgerust met een 16 cm scherm en een octa core processor, en heeft een prijs van ongeveer 200 euro.

Samsung Galaxy A52

De Samsung Galaxy A52 is een andere goede optie voor mensen met een beperkt budget. De telefoon heeft een 16 cm scherm, een octa core processor en een vier camera’s. Deze smartphone kost ongeveer 300 euro.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is een andere budgetvriendelijke smartphone met een goede prestaties. De telefoon is uitgerust met een 17 cm scherm, een octa core processor en een vijf camera’s achterop, met een van 64MP.

Realme Narzo 30 Pro

De Realme Narzo 30 Pro is een recente smartphone met een goede prestaties met een prijs van ongeveer 200 euro. De telefoon is uitgerust met een 15 cm scherm, een MediaTek Helio G95 processor en vijf camera’s achterop.

Wat zijn de beste smartphones voor zakelijk gebruik?

Er zijn veel smartphones die geschikt zijn voor zakelijk gebruik, maar de beste opties zijn degenen die specifieke functies bieden die van belang zijn voor professionele omgevingen.

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro is een goede keuze voor zakelijk gebruik vanwege zijn grote scherm, snelle processor en geavanceerde camera systeem. De telefoon is ook uitgerust met de laatste beveiligingsfuncties, zoals Face ID en Touch ID, en heeft een prijs van ongeveer €1000

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is een andere goede keuze voor zakelijk gebruik vanwege zijn grote scherm, snelle processor en geavanceerde camera systeem. De telefoon is ook voorzien van een uitgebreide S Pen stylus die geschikt is voor notities maken en tekenen. De Note 20 Ultra kost ongeveer €1200

Google Pixel 5

De Google Pixel 5 is een andere goede keuze voor zakelijk gebruik vanwege zijn snelle prestaties, geavanceerde camera systeem en de laatste beveiligingsfuncties. Google pixel 5 kost ongeveer €700

BlackBerry KEY2

De BlackBerry KEY2 is een andere goede optie voor zakelijk gebruik vanwege zijn fysieke toetsenbord en uitgebreide beveiligingsfuncties, zoals BlackBerry’s eigen DTEK beveiligingssoftware. De BlackBerry KEY2 is ook voorzien van een touchscherm, dual camera en een octa core processor. Deze telefoon is een goede keuze voor degenen die beveiliging en productiviteit willen combineren. De BlackBerry KEY2 heeft een prijs van ongeveer €450

Microsoft Surface Duo

De Microsoft Surface Duo is een andere goede optie voor zakelijk gebruik vanweg zijn dubbele schermen die samenwerken voor een uitgebreidere multitasking ervaring. Het is ook voorzien van Microsoft’s software en diensten, waaronder Office en OneDrive, die zakelijke gebruikers zullen waarderen. De Surface Duo heeft een prijs van ongeveer €1300

Deze smartphones zijn geschikt voor zakelijk gebruik vanwege hun geavanceerde prestaties, professionele camera systemen, beveiligings en productiviteitfuncties en goede compatibiliteit met zakelijke software.

Welke smartphones zijn geschikt voor het spelen van games?

Er zijn veel smartphones die geschikt zijn voor het spelen van games, maar de beste opties zijn degenen die specifieke functies bieden die van belang zijn voor gaming.

ASUS ROG Phone 5

De ASUS ROG Phone 5 is een van de beste smartphones voor gaming vanwege zijn krachtige processor, grote scherm en geavanceerde koeltechnologie. Het is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 888 processor, een AMOLED scherm met een verversingssnelheid van 144Hz, en een 6.000 mAh batterij die snel kan worden opgeladen. De prijs van de ASUS ROG Phone 5 ligt rond €800.

OnePlus 9 Pro

De OnePlus 9 Pro is een andere goede keuze voor gaming vanwege zijn krachtige processor, grote scherm en geavanceerde koeltechnologie. Het is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 888 processor, een AMOLED scherm met een verversingssnelheid van 120Hz, en een 4.500 mAh batterij die snel kan worden opgeladen. De OnePlus 9 Pro heeft een prijs van ongeveer €1000.

Samsung Galaxy S21 Ultra

De Samsung Galaxy S21 Ultra is een andere goede keuze voor gaming vanwege zijn krachtige processor, grote scherm en geavanceerde koeltechnologie. Het is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 888 processor, een AMOLED scherm met een verversingssnelheid van 120Hz, en een 5000mAh batterij die snel kan worden opgeladen. De Samsung Galaxy S21 Ultra heeft een prijs van ongeveer €1100.

Razer Phone 2

De Razer Phone 2 is een andere goede optie voor gaming vanwege zijn krachtige processor, grote scherm met hoge verversingssnelheid van 120Hz en geavanceerde koeltechnologie. Het is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 845 processor, een 14.5 cm IGZO scherm en een 4000mAh batterij die snel kan worden opgeladen. De Razer Phone 2 heeft een prijs van ongeveer €700.

Deze smartphones zijn geschikt voor gaming vanwege hun krachtige processoren, grote schermen en hoge verversingssnelheid, geavanceerde koeltechnologie en grote batterijcapaciteit.

Is het verstandig om een smartphone te kopen die is geïmporteerd uit een ander land?

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het kopen van een geïmporteerde smartphone:

Voordelen

 • Lagere prijs: In sommige gevallen kan een geïmporteerde smartphone goedkoper zijn dan een gelijkaardig apparaat dat in het land van aankoop verkrijgbaar is. Dit komt vaak omdat de prijzen in sommige landen lager zijn dan in andere.

 • Unieke modellen: Soms zijn er bepaalde modellen die alleen in bepaalde landen verkrijgbaar zijn. Door een smartphone te importeren, kan men toegang krijgen tot zo’n uniek model.

Nadelen

 • Garantieproblemen: Als een smartphone in een ander land is gekocht, kan het lastig zijn om garantie te krijgen als er problemen optreden. Dit komt omdat de garantie vaak alleen geldig is in het land waar het apparaat is gekocht.

 • Compatibiliteitsproblemen: Soms kunnen er problemen optreden met de compatibiliteit van geïmporteerde smartphones met andere apparaten en software. Bijvoorbeeld, sommige telefoons zijn specifiek voor een bepaalde regio of provider, en zijn daarom niet volledig compatibel met netwerken en services in andere landen.

 • Taalproblemen: Ook kunnen er taalproblemen zijn als de gebruikersinterface van de smartphone geen ondersteuning biedt voor de taal van het land waar de gebruiker woont.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn smartphone compatibel is met mijn andere apparaten en software?

Er zijn enkele stappen die men kan ondernemen om ervoor te zorgen dat een smartphone compatibel is met andere apparaten en software:

 • Controleer de specificaties: Voordat men een smartphone koopt, is het belangrijk om de specificaties te controleren, zoals de versie van het besturingssysteem en de specificaties van de processor en het geheugen. Door te weten welke specificat

 • Check software updates: Zorg ervoor dat de smartphone altijd is bijgewerkt met de nieuwste software updates die zijn uitgebracht door de fabrikant. Deze updates kunnen problemen oplossen met compatibiliteit en nieuwe functies toevoegen. Het is ook belangrijk om de apps die je gebruikt regelmatig te updaten, dit kan verminderen het risico op compatibiliteitsproblemen.

 • Controleer compatibiliteit: Controleer of de smartphone compatibel is met de andere apparaten waarmee je vaak werkt, zoals een computer, tablet of andere mobiele apparaten. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je controleert of de smartphone de juiste aansluitingen heeft, zoals een USB C poort of een 3,5 mm koptelefoonaansluiting, of dat de smartphone compatibel is met de specifieke besturingssystemen van de andere apparaten.

Voer hierbij een compatibiliteitstest uit: Als je twijfelt over de compatibiliteit van je smartphone met andere apparaten of software, dan kun je een compatibiliteitstest uitvoeren. Dit kan door een app te downloaden of een specifieke test uit te voeren op de smartphone. Dit kan je meer informatie geven over de compatibiliteit van je smartphone en of er problemen kunnen ontstaan met specifieke apparaten of software.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn smartphone geschikt is voor mijn werk?

Smartphone op kantoor

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je smartphone geschikt is voor je werk. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Zorg dat je smartphone voldoet aan de technische eisen van je werkgever. Bijvoorbeeld of er een specifiek besturingssysteem, bepaalde apps of beveiligingsvereisten zijn.

 • Installeer de apps en programma’s die je voor je werk nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld e mail, agenda, cloudopslag of specifieke branche apps zijn.

 • Zet je telefoon op een manier in dat jouw gegevens veilig zijn. Dit kan door gebruik te maken van een beveiligingsmethode zoals een pincode of biometrische gegevens, of door het installeren van een “find my device” app.

 • Maak gebruik van extra beveiliging zoals een virtual private network (VPN) of beveiligingssoftware.

 • Zorg voor een goede back up systeem waarmee jij altijd toegang hebt tot de meest recente versie van jouw werkdocumenten.

 • Houd je smartphone up to date. Zorg ervoor dat je besturingssysteem en apps regelmatig worden bijgewerkt. Dit zorgt ervoor dat je telefoon sneller werkt en beveiligingslekken worden opgelost.

 • Maak gebruik van geavanceerde beveiligingsoptie zoals twee factor authenticatie (2FA). Dit zorgt ervoor dat zelfs als iemand jouw wachtwoord weet, ze niet in staat zijn om toegang te krijgen tot jouw telefoon.

 • Maak gebruik van middelen voor de efficiënte tijdsbesteding zoals een digitale agenda of tijdsregistratie applicatie, die u helpen om uw werkzaamheden efficiënter te organiseren en te volgen.

 • Zorg ervoor dat u een goede databundel heeft als u veel buiten de deur bent. Omdat de meeste werkzaamheden tegenwoordig online worden gedaan, is een goede internetverbinding van groot belang.

 • Overweeg een duurzame smartphone met een goede batterijduur te kopen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het opladen van uw telefoon tijdens het werk.

Wat is het verschil tussen een smartphone en een gewone mobiele telefoon?

Smartphone en oude klassieke telefoon naast elkaar

Onder een gewone telefoon verstaat men gewoonlijk een telefoon waarmee je alleen kan bellen en sms’en. Een smartphone is een geavanceerde mobiele telefoon met veel extra functionaliteiten zoals internettoegang, e mail, GPS, apps, camera’s, sensoren en meer. Dit maakt een smartphone veel meer dan alleen een telefoon voor bellen en sms’en. Hierdoor is het een all in one apparaat voor communicatie, entertainment, productiviteit en meer.

Besturingssysteem

Een belangrijk verschil tussen de twee soorten telefoons is het besturingssysteem. Smartphones gebruiken vaak een besturingssysteem zoals iOS of Android, waarmee gebruikers toegang hebben tot de app winkel en hun toestel kunnen personaliseren en aanpassen. Gewone mobiele telefoons, aan de andere kant, werken vaak met een eenvoudiger besturingssysteem of geen besturingssysteem, en hebben vaak geen toegang tot apps of personalisatie opties. Hardware

Ten slotte is de hardware in smartphones vaak geavanceerder dan in gewone mobiele telefoons. Smartphones hebben vaak meer geheugen, meer opslagcapaciteit, meer geavanceerde processoren en schermen met hogere resoluties en grotere schermgroottes. Hierdoor kunnen smartphones meer geavanceerde taken uitvoeren en hebben ze een betere gebruikerservaring dan gewone mobiele telefoons.

Welke smartphones zijn geschikt voor senioren?

Er zijn een aantal factoren die bepalen of een smartphone geschikt is voor senioren:

Grootte van de knoppen

Senioren kunnen moeite hebben met het bedienen van kleine knoppen. Kijk daarom voor een smartphone met grote knoppen of een modus met grote knoppen.

Schermresolutie

Senioren kunnen moeite hebben met het zien van kleine tekst. Kies daarom voor een smartphone met een hogere schermresolutie of een schermvergrotingsmodus.

Simpliciteit

Senioren hoeven niet noodzakelijk geavanceerde functies te hebben, een eenvoudige en intuïtieve interface is vaak voldoende. Hierdoor kan men zich concentreren op de basisfuncties van een smartphone en zich niet hoeven zorgen te maken over overbodige instellingen of knoppen.

Noodoproep

Een noodoproepfunctie kan belangrijk zijn voor senioren, zodat zij snel hulp kunnen krijgen in geval van nood.

Accessoires

Accessoires zoals een houder voor grotere knoppen of een vergrootglas kunnen senioren helpen bij het bedienen van hun smartphone.

Apps

Sommige apps zijn speciaal gemaakt voor senioren, bijvoorbeeld voor het verzenden van berichten of het maken van telefoongesprekken, deze kunnen gebruikt worden om de smartphone gemakkelijker te maken.

Voorbeelden van geschikte telefoons

Dit zijn een paar voorbeelden van smartphones die geschikt zijn voor senioren:

 • Jitterbug Smart2
 • Doro 8035
 • Emporia Smart

Welke smartphones zijn geschikt voor mensen die veel onderweg zijn?

Er zijn een aantal smartphones die speciaal ontworpen zijn voor gebruikers die veel onderweg zijn. Deze smartphones zijn vaak voorzien van extra batterijcapaciteit, robuuste bouw, en extra functies zoals GPS en waterdichtheid. Hieronder worden enkele voorbeelden van smartphones gegeven die geschikt zijn voor mensen die veel onderweg zijn.

Samsung Galaxy S21 Active

Deze smartphone is speciaal ontworpen voor actieve gebruikers met een robuuste bouw en een extra grote batterij. Hij is waterdicht en stofdicht, en beschikt over een GPS chip voor navigatie.

Motorola Moto G Power

Dit is een budgetvriendelijke smartphone met een grote batterij, een stevige bouw, en een waterbestendige coating. Deze smartphone is geschikt voor gebruikers die een robuuste telefoon zoeken die niet snel leeg gaat.

CAT S52

CAT telefoons zijn speciaal ontworpen voor mensen die veel buiten werken. Deze smartphone is robuust, waterdicht, stofdicht en kan tegen een stootje. Deze smartphone is geschikt voor gebruikers die hun telefoon in veeleisende omstandigheden gebruiken.

Welke smartphones zijn geschikt voor kinderen?

Er zijn een aantal smartphones die speciaal ontworpen zijn voor kinderen. Deze smartphones zijn vaak voorzien van functies zoals kindersloten, kindvriendelijke apps, en ouderlijk toezicht.

Amazon Fire HD 8 Kids Edition

Deze tablet, die ook als telefoon gebruikt kan worden, heeft een kinderslot en ouderlijk toezicht. Hij komt ook met een gratis jaar lang toegang tot kindvriendelijke apps, games, boeken, en videoclips.

Nabi DreamTab HD8 Tablet

Dit is een kindvriendelijke tablet met een kinderslot en ouderlijk toezicht. Hij is speciaal ontworpen voor kinderen en biedt toegang tot educatieve apps en games.

Vodafone Smart Tab N8

Dit is een kindvriendelijke tablet met een kinderslot en ouderlijk toezicht. Hij biedt toegang tot kindvriendelijke apps en games en heeft een grote batterij waardoor kinderen hier langer mee kunnen spelen.

Welke smartphones zijn geschikt voor virtual reality?

Er zijn een aantal smartphones die speciaal ontworpen zijn voor gebruik met virtual reality (VR) headsets. Deze smartphones hebben vaak krachtige processors en hoge resoluties schermen voor een soepelere VR ervaring.

Samsung Galaxy S21

Deze smartphone heeft een krachtige processor, een hoge resolutie scherm en ondersteuning voor de Samsung Gear VR headset. Hierdoor kan de gebruiker een optimale VR ervaring hebben met deze combinatie.

Google Pixel 5

Dit toestel heeft een krachtige processor en een hoge resolutie scherm en ondersteunt Google Daydream View, een VR headset van Google.

OnePlus 9 Pro

Deze smartphone heeft een krachtige processor, een hoge resolutie scherm en ondersteunt de OnePlus Loop VR headset. Hierdoor kan de gebruiker een optimale VR ervaring hebben met deze combinatie.

Houd er wel rekening mee dat veel smartphones tegenwoordig een VR mode ondersteunen via een VR bril die je zelf moet aanschaffen, deze zijn echter niet altijd optimaal voor een VR ervaring.

Hoe kan ik mijn nieuwe smartphone beschermen tegen diefstal?

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om uw smartphone te beschermen tegen diefstal. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Gebruik een lockscreen code of wachtwoord: Dit helpt om te voorkomen dat iemand uw telefoon kan gebruiken als hij gestolen is.

 • Gebruik een traceer app: Er zijn verschillende apps beschikbaar die u kunt gebruiken om uw telefoon te traceren als hij gestolen is. Hiermee kunt u uw telefoon op de kaart zien liggen of zelfs een alarm laten afgaan.

 • Gebruik beveiligingssoftware: Er zijn ook diverse beveiligingssoftware beschikbaar die u kunt installeren op uw telefoon die u beschermt tegen virussen, malware en andere online bedreigingen.

 • Gebruik een smart lock: Veel smartphones hebben tegenwoordig een smart lock functie. Hiermee kunt u bijvoorbeeld instellen dat uw telefoon alleen ontgrendeld wordt als uw gezicht of vingerafdruk herkend wordt.

 • Het gebruik van een fysieke slot: In sommige gevallen is het ook verstandig om een fysiek slot voor uw telefoon te gebruiken. Hiermee kunt u uw telefoon bijvoorbeeld aan een tafel of ander vast object vergrendelen.

Hoe kan ik gegevens overzetten van mijn oude smartphone naar mijn nieuwe?

Er zijn verschillende manieren om gegevens van uw oude smartphone over te zetten naar uw nieuwe smartphone:

 • Apple: Met Apple’s iCloud dienst kunt u gegevens van uw oude iPhone overzetten naar uw nieuwe iPhone. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld contacten, foto’s, video’s en andere bestanden eenvoudig overzetten.

 • Android: Met Google’s Smart Switch app kunt u gegevens van uw oude Android telefoon overzetten naar uw nieuwe Android telefoon. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld contacten, foto’s, video’s en andere bestanden eenvoudig overzetten.

Ook zijn er diverse kabels met een USB aansluiting op beide zijden, Hiermee kunt u de data rechtstreeks overzetten van de oude naar de nieuwe smartphone.

Welke besturingssystemen zijn er voor smartphones?

Er bestaan verschillende besturingssystemen (OS) voor smartphones:

iOS

iOS is het besturingssysteem van Apple en wordt gebruikt op de iPhone. Het is een gesloten besturingssysteem en kan alleen worden gebruikt op hardware van Apple. iOS is gebaseerd op Unix en is ontworpen voor gebruik op mobiele apparaten. Een van de grootste voordelen van iOS is de integratie met andere Apple producten, zoals de Mac, iPad, en Apple Watch. Dit stelt gebruikers in staat om gemakkelijk gegevens en instellingen tussen apparaten te synchroniseren.

Android

Android is het besturingssysteem van Google en wordt gebruikt op een groot aantal smartphones van verschillende fabrikanten, zoals Samsung, Huawei, en LG. Het is een open source besturingssysteem waarop gebruikers toegang hebben tot de broncode. Dit betekent dat derde partijen er apps voor kunnen ontwikkelen en dat fabrikanten hun eigen aanpassingen kunnen maken.

Een van de grootste voordelen van Android is de grote selectie van smartphones beschikbaar, waardoor consumenten een groot aanbod hebben in verschillende prijsklassen. Ook biedt Android een groter aantal opties voor personalisatie en aanpassing dan iOS.

Windows Phone (bestaat niet meer)

Windows Phone is het besturingssysteem van Microsoft en was vooral populair in de eerste jaren van de smartphones. Het werd gebruikt in smartphones van fabrikanten zoals Nokia en HTC. Windows Phone had een grote aanwezigheid in de zakelijke markt, vanwege de integratie met Microsoft producten zoals Office en Exchange.

In de loop der jaren had Windows Phone echter moeite om zich staande te houden tegenover Android en iOS. Hierdoor heeft Microsoft besloten om het ondersteuning van Windows Phone te staken en zich te concentreren op de ontwikkeling van Windows 10 Mobile. Dit is de laatste versie van het besturingssysteem en het is niet meer beschikbaar voor nieuwe smartphones.

Er zijn wel enkele andere besturingssysteem zoals Tizen (gebruikt door Samsung) en Sailfish OS (gebruikt door Jolla) maar deze zijn niet zo populair en hebben een minder groot marktaandeel.

Waar kan ik een smartphone online of offline kopen in Nederland?

Er zijn diverse manieren waarop je een smartphone in Nederland kunt kopen, zowel online als offline.

Online

 • Webshops: Er zijn diverse webshops in Nederland waar je een smartphone kunt kopen, zoals Bol.com, Coolblue, en MediaMarkt. Deze webshops bieden een grote selectie van verschillende smartphones van verschillende merken, en je kunt deze gemakkelijk vanuit huis bestellen en laten bezorgen.

 • Providerwebsites: Als je een abonnement afsluit bij een telecomprovider, zoals KPN, Vodafone of T Mobile, kun je vaak ook een smartphone bij hen kopen. Deze providers bieden vaak een aantrekkelijke aanbieding, zoals een korting op de aanschafprijs of een gratis toestel bij een nieuw abonnement.

Offline

 • Elektronicawinkels: Er zijn vele fysieke winkels waar je smartphones kunt kopen, zoals MediaMarkt, Coolblue en Expert. Deze winkels bieden vaak een grote selectie van smartphones en geven je de gelegenheid om de telefoons zelf te bekijken en te vergelijken voordat je een keuze maakt.

 • Providerwinkels: Net als bij de providerwebsites, kun je ook bij de providerwinkels een smartphone kopen. Hier kun je vaak ook terecht voor advies en hulp bij het kiezen van een toestel.

Moet ik een smartphone met 4G en 5G kopen?

Hier zijn enkele factoren om in overweging te nemen in de beslissing om een 4G of 5G smartphone te kopen:

 • Dekking: 5G is momenteel niet overal in Nederland beschikbaar, dus je wilt er zeker van zijn dat je in een gebied woont of werkt waar 5G dekking beschikbaar is. Als je vaak in gebieden buiten de stad reist, is de kans groot dat je het grootste deel van de tijd op 4G zult zijn.

 • Snelheid: 5G biedt veel snellere download en uploadsnelheden dan 4G, dus als je veel video’s of bestanden wilt downloaden of uploaden, kan een 5G smartphone een goede keuze zijn.

 • Kosten: 5G smartphones zijn vaak duurder dan 4G modellen, dus je moet er rekening mee houden dat je wellicht meer zult moeten betalen voor een 5G telefoon.

 • Batterij levensduur: 5G smartphones hebben vaak een kortere batterijduur dan 4G telefoons, omdat 5G modems meer energie verbruiken.

Als je niet vaak buiten de stad reist en de extra snelheid van 5G niet nodig hebt, zou een 4G telefoon misschien een beter keuze zijn. Maar als je vaak in gebieden bent waar 5G beschikbaar is en je wilt profiteren van de snelheid, dan kan een 5G telefoon een goede keuze zijn. Voor het overzicht van verschillende telefonieopties en advies over wat het beste bij je past, kun je hier terecht.

Hou er wel rekening mee met de toekomstige ontwikkeling van 5G netwerken in Nederland en Europa. Er wordt verwacht dat het 5G netwerk zich zal blijven uitbreiden en dat zal de dekkingsgebieden vergroten.

Kan ik mijn nieuwe smartphone gebruiken buiten Nederland?

De meeste moderne smartphones zijn ontworpen om te werken met verschillende netwerken over de hele wereld, dus er is een goede kans dat je je nieuwe smartphone kunt gebruiken als je buiten Nederland reist. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

Netwerkcompatibiliteit

Controleer of je smartphone is voorzien van de juiste radio’s om te werken met de netwerken in het land waar je naartoe gaat. De meeste smartphones ondersteunen de meest voorkomende netwerkstandaarden, zoals GSM, HSPA en LTE, maar soms kan een specifiek land of regio speciale netwerkstandaarden gebruiken.

SIM kaart

Als je naar een ander land reist, moet je waarschijnlijk een lokale SIM kaart kopen om verbinding te maken met het netwerk. Zorg ervoor dat je smartphone is voorzien van een SIM kaartlezer die compatibel is met de grootte van de SIM kaarten in het land waar je naartoe gaat. De meeste smartphones gebruiken een nano SIM, maar sommige landen gebruiken grotere micro SIM of standaard SIM kaarten.

Roamingkosten

Belangrijk om te weten is dat roamingkosten vaak veel hoger zijn dan de kosten voor normaal gebruik in Nederland. Zorg ervoor dat u zich op de hoogte bent van de kosten van het gebruik van uw telefoon in het buitenland, voor het geval u besluit om deze te gebruiken. Soms kan het het beste zijn om uw mobiele nummer te laten doorgeven naar een lokale SIM kaart, zodat u lokale tarieven betaalt.

Taal

Houd er rekening mee dat de taalinstellingen en software van uw telefoon mogelijk niet beschikbaar zijn in het land waar u naartoe gaat. Controleer of uw telefoon de taal van het land waar u naartoe gaat ondersteunt en of er updates voor beschikbaar zijn.

Informatie van de fabrikant

Het is altijd verstandig om de informatie van de fabrikant te raadplegen om te bevestigen dat de hardware, software en radio’s compatibel zijn met het land waar u naartoe gaat.

Moet ik een Apple of Samsung telefoon aanschaffen?

Zoals uitgebreid op ingegaan is Apple een van de bekendste en meest invloedrijke merken op het gebied van technologie, en het maakt ook een reeks van smartphones onder de naam iPhone. Apple’s iPhones zijn bekend om hun hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, en ze komen vaak met krachtige processors, goede camera’s en een groot schermformaat. Apple’s iPhones lopen ook voorop op het gebied van innovatie, met functies zoals Face ID voor gezichtsherkenning en Animoji voor de opname van emoticons.

Samsung is ook een van de grootste en meest invloedrijke merken op het gebied van technologie, en het maakt een reeks van smartphones onder de naam Galaxy. Samsung’s Galaxy smartphones zijn bekend om hun krachtige hardware en grote schermformaten, en ze komen vaak met innovatieve functies zoals edge to edge schermen en draadloos opladen. Samsung’s smartphones lopen ook voorop op het gebied van camera’s, met functies zoals Live Focus voor het maken van foto’s met bokeh effect.

Hoewel Apple en Samsung beide toonaangevende merken zijn op het gebied van smartphones, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

 • iPhones zijn vaak duurder dan de Galaxy telefoons, en ze lopen iets achter op het gebied van hardware specificaties.

 • iPhones staan echter ook bekend om hun hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, wat kan betekenen dat ze langer mee gaan en gemakkelijker te gebruiken zijn.

 • Samsung’s telefoons zijn vaak meer aanpasbaar dan de iPhones, met meer opties voor aanpassingen en accessoires.

iPhones draaien op iOS en Samsung’s telefoons draaien op Android. iOS is vaak gebruiksvriendelijker en veiliger dan Android, maar Android biedt meer aanpasbaarheid en toegang tot een groter aantal apps.