Een nieuwe bureaustoel aanschaffen: waar op te letten

Alles over het kopen van een nieuwe bureaustoel in 2024: comfort, ergonomie, merken, prijzen en beoordelingen.
Publicatiedatum

1 januari 2023

Introductie

Bureaustoel

Een bureaustoel is een belangrijk meubelstuk voor iedereen die regelmatig achter een bureau werkt, of dit nu thuis is of op kantoor. Het is niet alleen belangrijk voor het comfort tijdens het werken, maar ook voor de gezondheid. Een goede bureaustoel kan helpen om rug- en nekklachten te voorkomen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om een goede bureaustoel te kiezen die aan jouw behoeften en wensen voldoet. Er zijn echter veel opties op de markt, dus het kan moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. In deze handleiding zullen we de meestgestelde vragen over het aanschaffen van een bureaustoel beantwoorden om je te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing in 2024.

Prijzen

Wat zijn de belangrijkste dingen waar ik op moet letten bij het kopen van een bureaustoel?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kopen van een bureaustoel:

Comfort

Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van een bureaustoel. Als je veel tijd zult doorbrengen zittend op de stoel, is het belangrijk dat deze comfortabel is. Zorg ervoor dat de zitting en rugleuning voldoende steun bieden en dat de hoogte en helling aanpasbaar zijn.

Ergonomie

Een ergonomische bureaustoel is ontworpen om de houding van de gebruiker te verbeteren en rug- en nekklachten te voorkomen. Zoek naar een stoel met verstelbare armleuningen, een verstelbare rugleuning en een zitting met een waterafstotende bekleding. Verderop in deze handleiding gaan wij hier specifiek op in.

Duurzaamheid

Een bureaustoel is een investering, dus het is belangrijk om te zoeken naar een stoel die lang meegaat. Kijk naar de materialen die zijn gebruikt voor de constructie en de kwaliteit van de bekleding.

Prijs

Bureaustoelen komen in een breed scala aan prijzen. Bepaal je budget en zoek naar stoelen die binnen dat budget vallen, maar houd in gedachten dat je soms meer moet uitgeven voor een hogere kwaliteit en duurzaamheid.

Gebruiksgemak

Zoek naar een bureaustoel met gemakkelijk te gebruiken verstellingen, zodat je de stoel snel aan kunt passen aan jouw behoeften en voorkeuren.

Stijl

Hoewel stijl minder belangrijk is dan de andere factoren, wil je misschien wel een bureaustoel die bij de rest van je meubels en kantoorinrichting past. Kijk dus naar de beschikbare stijlen en kleuren en kies een stoel die bij jou past.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een bureaustoel die is ontworpen met het comfort en de gezondheid van de gebruiker in gedachten door aanpasbare onderdelen en een goede ondersteuning voor de rug, nek en benen. Ergonomische bureaustoelen zijn speciaal ontworpen om aan te sluiten bij de natuurlijke vormen van het menselijk lichaam en om te helpen bij het behouden van een goede houding tijdens het zitten.

Er zijn verschillende kenmerken die typisch zijn voor ergonomische bureaustoelen, waaronder:

 • Verstelbare rugleuning: een rugleuning die kan worden aangepast aan de vorm van de rug van de gebruiker voor een optimale ondersteuning.

 • Verstelbare zitting: een zitting die kan worden aangepast aan de lengte van de benen van de gebruiker en die ook kan worden verhoogd of verlaagd om de voeten op de vloer te houden.

 • Verstelbare armleuningen: armleuningen die naar wens kunnen worden versteld om de druk op de schouders en armen te verminderen.

 • Verstelbare hoofdsteun: een hoofdsteun die kan worden aangepast aan de hoogte van de gebruiker voor een comfortabele ondersteuning van de nek.

Herman Miller Aeron stoel

Een bekend voorbeeld van een ergonomische bureaustoel is de Herman Miller Aeron. Deze bureaustoel heeft een verstelbare rugleuning, en aanpasbare zitting en armleuningen.

De Aeron is ook voorzien van een mesh-rugleuning en -zitting, wat betekent dat het materiaal dat wordt gebruikt voor de rugleuning en de zitting is gemaakt van fijne draad van nylon of polyester. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en comfort tijdens het zitten.

Bovendien is de Aeron verstelbaar lumbaal, wat betekent dat het gebied in de rugleuning dat zich onder de schouders bevindt kan worden aangepast aan de vorm van de lage rug van de gebruiker voor extra ondersteuning. De stoel is ook voorzien van een kantelbare zitting, wat betekent dat de zitting kan worden gekanteld om de druk op de achterkant van de benen te verminderen.

Draaistoel versus een een statische stoel

Draaistoel met wieltjes

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren en hoe je de bureaustoel gaat gebruiken. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

Een draaistoel kan handig zijn omdat je er gemakkelijk mee kunt bewegen en je werkplek kunt verplaatsen zonder op te staan. Ze zijn ook vaak comfortabeler omdat ze beweging toelaten en zo de bloedcirculatie bevorderen. Echter, als je de neiging hebt om te veel te bewegen of te wiebelen op je stoel, kan een draaistoel een afleiding zijn en kan het moeilijker zijn om je te concentreren. Om een gezonde werkhouding te bevorderen kan een verstelbaar bureau, zoals een zit-sta bureau, een goede aanvulling zijn op je ergonomische kantoorinrichting.

Een statische stoel blijft op één plek staan en kan daarom helpen om je te concentreren en te beperken in je bewegingen. Ze zijn ook meestal goedkoper dan draaistoelen. Echter, als je regelmatig opstaat om iets te pakken of om te lopen, kan een statische stoel minder praktisch zijn.

Moet ik kiezen voor een bureaustoel met een harde of zachte zitting?

 • Harde zitting: Een bureaustoel met een harde zitting kan comfortabel zijn als je een stevige ondersteuning nodig hebt voor je rug en bekken. De harde zitting kan ook helpen om een juiste zithouding te behouden, wat belangrijk kan zijn voor het voorkomen van rug- en nekklachten. Een bureaustoel met een harde zitting kan ook langere tijd comfortabel blijven, omdat de vorm van de zitting niet zo snel verandert als bij een zachte zitting.

 • Zachte zitting: Een zachte zitting is over het algemeen comfortabeler. Het kan ook helpen om drukpunten op bepaalde plekken te verminderen, zoals op de bovenbenen of het stuitje. Echter, een bureaustoel met een zachte zitting kan minder stevig zijn en kan sneller zijn vorm verliezen, wat kan leiden tot een oncomfortabele zitpositie.

Als je twijfelt tussen een harde of zachte zitting, kan het helpen om een bureaustoel te kiezen met een verstelbare zitting. Zo kun je de hardheid van de zitting aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Het is ook belangrijk om een bureaustoel te kiezen met voldoende ondersteuning voor je rug en bekken, ongeacht of je kiest voor een harde of zachte zitting.

Hoeveel moet ik uitgeven aan een bureaustoel?

Er is geen specifiek bedrag dat je moet uitgeven aan een bureaustoel. Het hangt af van je budget en wat je belangrijk vindt. Bureaustoelen komen in een breed scala aan prijzen, van minder dan 100 euro tot over de 1000 (bijv. Herman Miller stoelen) .

In het algemeen geldt dat je meer moet uitgeven voor een bureaustoel met een hogere kwaliteit en duurzaamheid. Als je lange uren achter elkaar zit, kan het de moeite waard zijn om wat meer uit te geven aan een comfortabelere en ondersteunende stoel.

Bedenk wel dat je aan het einde van de dag meer tijd doorbrengt zittend op je bureaustoel dan op welk ander meubelstuk dan ook, dus het kan de moeite waard zijn om wat meer uit te geven aan een goede bureaustoel.

Zijn er bureaustoelen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met rug- en nekklachten?

Persoon die zich uitstrekt in een bureaustoel

Ja, er zijn bureaustoelen die speciaal zijn ontworpen om rug- en nekklachten te voorkomen of te verminderen. Zoek naar bureaustoelen met een verstelbare rugleuning en lumbale ondersteuning om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen. Een zitting met een wat hogere zitrand kan ook helpen om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren.

Vergeet ook niet om regelmatig te pauzeren en te bewegen tijdens het werken, om rug- en nekklachten te voorkomen. Probeer om elke 30 tot 60 minuten op te staan en wat rond te lopen of oefeningen te doen om je spieren los te maken. Een bureaustoel met een balancefunctie kan ook helpen om je spieren actief te houden tijdens het werken.

Als je al rug- of nekklachten hebt, is het aan te raden om advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut voordat je een bureaustoel koopt. Zij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften.

Moet ik kiezen voor een bureaustoel met of zonder wielen?

Er zijn zowel voor- als nadelen aan bureaustoelen met wielen:

Voordelen:

 • Gemakkelijk te verplaatsen: Bureaustoelen met wielen zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen helpen bij het bewegen tussen verschillende werkplekken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld vaak tussen verschillende werkplekken moet wisselen of als je de stoel naar achteren wilt schuiven om te pauzeren.

 • Flexibiliteit: Bureaustoelen met wielen geven je meer flexibiliteit om te bewegen tijdens het werken. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk naar voren of naar achteren schuiven om bij bepaalde spullen te komen of om een andere houding aan te nemen.

Nadelen

 • Stabilitiet: Bureaustoelen zonder wielen zijn misschien stabieler en hebben minder kans om te wiebelen of omver te vallen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld aan een bureau werkt en niet vaak verplaatst.
 • Schoonmaken: Als je bureaustoelen met wielen hebt, kan het moeilijker zijn om de vloer eronder schoon te maken omdat je de stoel gemakkelijk naar achteren kunt schuiven.

Het hangt dus af van je persoonlijke voorkeur en het type werk dat je doet, wat het beste voor jou is. Als je bijvoorbeeld veel achter een bureau zit en niet vaak verplaatst, dan kan een bureaustoel zonder wielen misschien beter voor je zijn.

Welke materialen moet ik op zoeken voor de bekleding van de bureaustoel?

Er zijn een aantal materialen die gebruikelijk zijn voor de bekleding van bureaustoelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder een overzicht van enkele populaire materialen:

Stof

Stofbekleding is comfortabel en ademend, wat kan helpen om transpiratie te verminderen. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en kan in verschillende kleuren en stijlen worden gekocht. Echter, stofbekleding kan vlekken opnemen en kan sneller slijten dan andere materialen.

Leer

Leer is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, maar kan soms warm aanvoelen. Een lederen zitting is vaak ook duurder dan andere materialen.

Bureaustoel met lederen zitting

Kunstleer

Kunstleer is een goedkoper alternatief voor echt leer en kan gemakkelijk worden onderhouden door het af te nemen met een vochtige doek. Het is ook beschikbaar in verschillende kleuren en stijlen. Echter, kunstleer kan niet zo duurzaam zijn als echt leer en kan soms minder comfortabel aanvoelen.

Mesh

Mesh-bekleding is ademend en kan helpen om transpiratie te verminderen. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en kan in verschillende stijlen worden gekocht. Echter, mesh kan minder ondersteuning bieden dan andere materialen en kan minder duurzaam zijn.

Bekijk verschillende materialen en bepaal wat het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past. Probeer ook verschillende materialen uit voordat je een beslissing maakt.

Moet ik kiezen voor een bureaustoel met hoge of lage rugleuning?

Voordelen van een hoge rugleuning

 • Ondersteuning: Een hoge rugleuning kan helpen bij het ondersteunen van de rug en de nek tijdens het zitten, wat kan helpen om vermoeidheid en pijn te verminderen. Dit kan vooral handig zijn als je veel tijd achter een bureau doorbrengt en een goede houding wilt behouden.
 • Privacy: Als je op een open kantoor werkt of in een omgeving waar je veel afleiding hebt, kan een hoge rugleuning ook helpen om privacy te creëren en afleiding te verminderen.

Nadelen van een hoge rugleuning

 • Beperkte bewegingsvrijheid: Een hoge rugleuning kan beperkingen opleveren aan de bewegingsvrijheid van de gebruiker, vooral als deze te hoog is. Dit kan bemoeilijken als je bijvoorbeeld achteruit wilt leunen of je hoofd wilt draaien om iets te zien.
 • Duurder: Bureaustoelen met een hoge rugleuning zijn vaak duurder dan stoelen met een lage rugleuning.

Als je veel tijd achter een bureau doorbrengt en een goede houding wilt behouden, dan kan een bureaustoel met een hoge rugleuning een uitkomst bieden.

Moet ik kiezen voor een bureaustoel met of zonder armleuningen?

Bureaustoel met armleuningen

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wat het beste werkt voor jouw houding en comfort. Armleuningen kunnen helpen om de bloedcirculatie in de armen te verbeteren en kunnen ook de neiging om op de rand van de zitting te zitten verminderen, wat kan helpen om rug- en nekklachten te voorkomen. Echter, als je regelmatig achter een hoog bureau werkt, kunnen armleuningen in de weg zijn.

Zorg ervoor dat de armleuningen op de juiste hoogte zijn voor jouw armen en dat ze gemakkelijk verstelbaar zijn, zodat je ze kunt aanpassen aan je behoeften. Probeer verschillende soorten armleuningen uit voordat je een beslissing maakt.

Hoe kan ik mijn bureaustoel het beste onderhouden?

Om ervoor te zorgen dat je bureaustoel in goede staat blijft en zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Hieronder een aantal tips voor het onderhouden van je bureaustoel:

Maak de stoel regelmatig schoon

Gebruik een vochtige doek of een stofzuiger om stof en vuil te verwijderen. Als de bekleding van de stoel vlekken opneemt, gebruik dan een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek om de vlekken te verwijderen.

Bureaustoel die wordt schoongemaakt met een natte doek

Controleer en vervang indien nodig de onderdelen

Controleer de onderdelen van de stoel regelmatig, zoals de wielen, de gasveer en de lumbale ondersteuning, en vervang ze indien nodig. Dit kan helpen om te voorkomen dat de stoel beschadigd raakt of dat je eruit valt.

Gebruik het juiste gereedschap

Gebruik het juiste gereedschap om de stoel te verstellen en te onderhouden, zoals de juiste sleutels en inbussleutels. Dit kan helpen om beschadiging te voorkomen.

Volg de instructies van de fabrikant

Volg de instructies van de fabrikant voor het onderhouden en verstellen van de stoel. Dit kan helpen om te voorkomen dat je de stoel beschadigt of dat je ongelukken krijgt.

Door de bureaustoel regelmatig te onderhouden, kan je ervoor zorgen dat deze in goede staat blijft en zo lang mogelijk meegaat.

Merken bureaustoelen

Er zijn verschillende goede merken voor bureaustoelen, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

Herman Miller

Herman Miller is een Amerikaans merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige, duurzame en comfortabele bureaustoelen. Het merk biedt een breed scala aan bureaustoelen, van eenvoudige, functionele stoelen tot luxe, design stoelen. Een bekend voorbeeld van een bureaustoel van Herman Miller is de Aeron, een ergonomische bureaustoel met een uniek mesh-ontwerp. Herman Miller stoelen behoren vaak tot de duurste en staan bekend om hun goede ergonomie.

Steelcase

Steelcase is een Amerikaans merk dat bekendstaat om zijn innovatieve en ergonomische bureaustoelen. Een bekend voorbeeld van een bureaustoel van Steelcase is de Leap, een ergonomische bureaustoel met een verstelbare rugleuning en zitting.

Haworth

Haworth is een Amerikaans merk dat bekendstaat om zijn duurzame en ergonomische bureaustoelen. Een bekend voorbeeld van een bureaustoel van Haworth is de Very, een ergonomische bureaustoel met een verstelbare rugleuning en zitting.

Hon

Hon is een Amerikaans merk dat bekendstaat om zijn functionele en betaalbare bureaustoelen. Een bekend voorbeeld van een bureaustoel van Hon is de Ignition, een ergonomische bureaustoel met een verstelbare rugleuning en zitting.

Knoll

Knoll is een Amerikaans merk dat bekendstaat om zijn design bureaustoelen. Een bekend voorbeeld van een bureaustoel van Knoll is de Generation, een ergonomische bureaustoel met een verstelbare rugleuning en zitting.

Conclusie

Hopelijk heeft deze handleiding u geholpen bij het kiezen van een nieuwe bureaustoel. Als u nog verdere vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.